• Τράπεζες

    HSBC: Σαρωτικές αλλαγές σχεδιάζει ο νέος CEO εν αναμονή της μείωσης των επιτοκίων

    • Bloomberg
    Georges Elhedery

    Georges Elhedery (Πηγή: HSBC)


    Να “κόψει κεφάλια” σχεδιάζει ο νέος διευθύνων σύμβουλος της HSBC, George Elhedery, ο οποίος θα ξεκινήσει και επίσημα στη θέση του τον επόμενο μήνα.

    Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Bloomberg, ο νέος CEO, σκέφτεται να ακολουθήσει τα βήματα άλλων ανταγωνιστριών τραπεζών όπως η Citigroup και η Standard Chartered, και να καταργήσει θέσεις διοικητικών στελεχών, στη μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης.

    Ως μέρος τους σχεδίου, η τράπεζα με έδρα το Λονδίνο, ενδέχεται να μειώσει τον αριθμό των “team leaders” και ‘speciallists managers” που δραστηριοποιούνται σε όλο το παγκόσμιο δίκτυό της,  σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις σχετικές συζητήσεις.

    Ο Elhedery είναι επίσης πιθανό να κάνει αλλαγές στα στελέχη και στους ρόλους τους, αφού αναλάβει τα ηνία του τραπεζικού κολοσσού.

    Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα σχέδια του Elhedery και οι συζητήσεις για τις αλλαγές, βρίσκονται σε πολύ πρώιμα στάδια και η πορεία τους μπορεί να  ανατραπεί ανά πάσα στιγμή.

    Εκπρόσωπος της HSBC αρνήθηκε να σχολιάσει στο Bloomberg.

    “Μαζεύονται” οι τράπεζες ενόψει μειώσεων των επιτοκίων

    Η συζήτηση για τις περικοπές στελεχών και κατάργηση θέσεων, ξεκίνησε από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προχώρησε σε μια πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο.

    Καθώς ετοιμάζεται για ακόμη μια μείωση, πιθανότατα τον Σεπτέμβριο, και στον απόηχο της ομιλίας του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος έδωσε σήμα της περασμένη Παρασκευή για μία μείωση τον άλλο μήνα, οι τράπεζες κινητοποιούνται τώρα περισσότερο, προκειμένου να περιορίσουν τα κόστη.

    Οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως, έχουν αρχίσει να μειώνουν τα επιτόκια, απειλώντας τα περιθώρια κέρδους τους.

    Ήδη εδώ και καιρό, η τράπεζα δεν προχωρά στην αντικατάσταση του προσωπικού που αποχώρησε ή παραιτήθηκε, στο πλαίσιο των προσπαθειών να επιβραδύνει τις προσλήψεις.

    Παράλληλα, τα ανώτερα στελέχη ζήτησαν από τους τραπεζίτες στο τμήμα επενδυτικής, να περιορίσουν τα έξοδα ταξιδιού και ψυχαγωγίας τους, ενώ ζήτησαν να οργανώνουν τουλάχιστον τρείς συναντήσεις με πελάτες την ημέρα, προκειμένου να αξιοποιούν στο έπακρο τα ταξίδια εργασίας.

    Μειωμένα έσοδα

    Αξίζει να αναφερθεί ότι τον περασμένο Απρίλιο, ο τραπεζικός κολοσσός συμφώνησε να πουλήσει τις δραστηριότητές της στην Αργεντινή και θα καταγράψει επιβάρυνση ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στον πρώτο τρίμηνο από την πώληση.

    Η Bloomberg Intelligence αναφέρει ότι η αναμενόμενη προ φόρων ζημιά ύψους 1 δισ. δολαρίων από την πώληση της μονάδας της στην Αργεντινή αντιστοιχεί περίπου στο 3% των εκτιμώμενων προ φόρων κερδών για το 2024 και θα πρέπει να έχει περιορισμένο αντίκτυπο στον δείκτη CET1, τη δυνατότητα καταβολής μερισμάτων και τις σχεδιαζόμενες επαναγορές μετοχών.

    Σχετικά με τα αποτελέσματα β’ τριμήνου 2024 – που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα – η τράπεζα αναμένεται να αναφέρει έσοδα στα 16,1 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία θα είναι μειωμένα κατά 4,9% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

    Διαβάστε επίσης: 

    HSBC: Γιατί εξετάζει την πιθανότητα αποχώρησης από τη Νότια Αφρική – Πού εστιάζει

    HSBC: Νέος CEO ο Georges Elhedery – Αναλαμβάνει τον Σεπτέμβριο

    HSBC & Goldman Sachs: Γιατί συνεχίζουν να «ψηφίζουν» Ελλάδα οι κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι



    ΣΧΟΛΙΑ