• Architecture & Design

    Έργο του Claude Monet αναμένεται να σπάσει ρεκόρ σε δημοπρασία


    «Γεννήθηκε» πριν από 125 χρόνια, είχε παραμείνει στην οικογένεια Monet για αρκετές δεκαετίες και τώρα προσφέρεται σε δημοπρασία από μια διακεκριμένη ιδιωτική συλλογή – ο λόγος για τις «Nymphéas» του Claude Monet.

    Ναι, ο οίκος δημοπρασιών Christie’s δημοπρατεί τις «Nymphéas» του Claude Monet.

    Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ο πίνακας παρουσιάζεται σε δημοπρασία από την ίδρυσή του οίκου, αλλά και τη γέννηση του έργου – πριν από 125 χρόνια.

    Φιλοτεχνημένος μεταξύ 1897-1899, ο επικός πίνακας έγινε διάσημος ως ένας από τους πρώτους που δημιούργησε ο Monet με έμπνευση τη διάσημη πια λιμνούλα με νούφαρα στο σπίτι του στο Giverny.

    Αυτό το έργο είναι ένα από τα επτά της πρώτης του σειράς «Nymphéas» που έχουν διαφορετικά μεγέθη, χρώματα και λεπτομέρειες, αλλά διατηρούν την ίδια ατμόσφαιρα και έχουν ως αποτέλεσμα την ίδια παλέτα συναισθημάτων στον εκάστοτε θεατή.

    «Μια στιγμή, μια πτυχή της φύσης τα περιέχει όλα», είχε πει ο Claude Monet για τα τελευταία του αριστουργήματα, τους πίνακες με νούφαρα που δούλευε ασταμάτητα στο σπίτι του μεταξύ του 1897 και του θανάτου του, το 1926.

    Αυτοί οι καμβάδες, αντιπροσωπεύουν την κορύφωση της μελέτης της φύσης (κάτι με το οποίο ο ίδιος ασχολήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του με πάθος) και ανήκουν όχι απλώς στα σημαντικότερα έργα του ίδιου του καλλιτέχνη, αλλά και συνολικά σε αυτά της ιμπρεσιονιστικής εποχής.

    Μια αξιοσημείωτη καινοτομία αυτού του πίνακα είναι πως πρόκειται για το πρώτο από τα έργα του που αποκλείει τη γραμμή του ορίζοντα – είναι στενά κομμένο ώστε να εξασφαλίζει πως ο θεατής θα εστιάζει σε όλες τις λεπτομέρειες στην επιφάνεια της λίμνης.

    Ο Cristian Albu, αναπληρωτής πρόεδρος και επικεφαλής των έργων τέχνης του 20ου/21ου αιώνα στην Christie’s Asia Pacific, σημείωσε: «Είμαστε υπερήφανοι που παρουσιάζουμε το ντεμπούτο (σε δημοπρασία) αυτού του αριστουργήματος του Claude Monet – στην εναρκτήρια βραδινή πώληση του Christie’s στο Henderson.

    Ως ένα από τα σπάνια εναπομείναντα έργα από την πρωτοποριακή πρώτη σειρά του που εξακολουθεί να βρίσκεται σε ιδιωτική συλλογή – με τα υπόλοιπα να βρίσκονται σε μουσεία σε όλο τον κόσμο – αυτός ο πίνακας είναι ένας πραγματικά μοναδικός θησαυρός».

    Να σημειωθεί πως η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στις 26 Σεπτεμβρίου στα κεντρικά γραφεία της Christie’s New Asia Pacific στο Χονγκ Κονγκ.

    Ενώ ο πίνακας εκτιμάται στα 25.000.000-35.000.000 δολάρια – επομένως, είναι βέβαιο πως θα ενταχθεί στις τάξεις των πιο ακριβών δυτικών έργων τέχνης που έχουν ποτέ δημοπρατηθεί στην Ασία.

    Διαβάστε επίσης:

    Μπορεί το graphic design να κερδίσει τις εκλογές;

    Πηγαίνοντας πίσω στο μέλλον του design

    Morgan Midsummer: Μια τολμηρή barchetta με τη σχεδιαστική υπογραφή του Pininfarina



    ΣΧΟΛΙΑ