• Business

    Εθνική Τράπεζα: Επιπλέον προνόμια και νέες υπηρεσίες για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023»

    • NewsRoom

    Εχει χαρακτηριστεί το πιο επιτυχημένο πρόγραμμα στην Ελλάδα χρηματοδοτούμενο με κοινοτικά κονδύλια.

    Ξεκίνησε το 2009 ως «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» και συνεχίζεται μέχρι σήμερα ως «Εξοικονομώ» συμβάλλοντας στην ενεργειακή αναβάθμιση, ανακαίνιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ενοίκων, σε εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια σε όλη τη χώρα.

    Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία, η ενεργειακή κατανάλωση που σχετίζεται με τα κτίρια στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 42% της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας στην Ελλάδα.

    Οι κατοικίες αποτελούν έναν από τους πλέον σημαντικούς καταναλωτές ενέργειας στη χώρα καθώς αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του κτιριακού αποθέματος (79,1%). Το 83,82% των κτιρίων που έχουν κατασκευαστεί πριν το έτος 1980 έχουν πολύ χαμηλή ενεργειακή αποδοτικότητα (κτίρια κατηγορίας Η), με τα πιο ενεργοβόρα κτίρια κατοικιών να είναι οι μονοκατοικίες.

    Παράλληλα, για κάθε ένα εκατομμύριο ευρώ που επενδύεται στην εξοικονόμηση ενέργειας, δημιουργούνται 25 έως 40 θέσεις δουλειάς, συμβάλλοντας τα μέγιστα και στην βελτίωσης της αγοράς εργασίας.

    Η Εθνική Τράπεζα συμμετέχει σε όλα τα προγράμματα «Εξοικονομώ» από το 2009 μέχρι σήμερα, καθώς στη φιλοσοφία της είναι η στήριξη της πράσινης ανάπτυξης και της μετάβασης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους.

    Αυτή η στρατηγική επιλογή της Εθνικής για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος, οδηγεί τους υπεύθυνους της τράπεζας να σχεδιάζουν συνεχώς νέες υπηρεσίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση και καθοδήγηση όσων συμμετέχουν και ωφελούνται από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ».

    Η Εθνική Τράπεζα και φέτος, για τους ωφελούμενους του «Εξοικονομώ 2023», συμπληρώνει τις παροχές του Προγράμματος, καθώς και μια σειρά από επιπλέον προνόμια για την άμεση και πλήρη κάλυψη λοιπών επισκευαστικών και άλλων αναγκών που ενδέχεται να προκύψουν.

    Οσοι είναι ωφελούμενοι του Προγράμματος «Εξοικονομώ 2023», επιλέγοντας την Εθνική Τράπεζα για τη συμμετοχή τους ή/και τη χρηματοδότησή τους, επωφελούνται όχι μόνο από την επιχορήγηση ή/και τη χρηματοδότηση με 100% επιδότηση επιτοκίου μέσω του Προγράμματος, αλλά και επιπλέον από  προνομιακό επιτόκιο και μηδενικά έξοδα:

    α) για Προσωπικό Δάνειο Εξπρές ή/και

    β) για επισκευαστικό Δάνειο Εστία Ανακαίνιση χωρίς εξασφαλίσεις,

    με σκοπό να καλυφθούν εκτός από την κτιριακή ενεργειακή αναβάθμιση και άλλες επισκευαστικές και λοιπές ανάγκες που τυχόν δεν υπάγονται στις επιλέξιμες δαπάνες του Προγράμματος.

    Η Εθνική Τράπεζα επίσης προσφέρει:

    • Ολιστική προσέγγιση συμμετοχής στο Πρόγραμμα και υποστήριξη από την αρχή μέχρι το τέλος της διαδικασίας, με συμβουλευτικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.
    • Άρτια τεχνογνωσία και εμπειρία λόγω της επιτυχημένης συμμετοχής της Εθνικής Τράπεζας σε όλους τους προηγούμενους κύκλους του Προγράμματος.
    • Συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες one stop shop (δίκτυο ενεργειακών επιθεωρητών, τεχνικών συμβούλων, κατασκευαστών, προμηθευτών κ.λπ.)
    • Εύκολες και γρήγορες διαδικασίες εξυπηρέτησης.

    Αναλυτικές πληροφορίες στο nbg.gr και στο 210 6905200 (εξειδικευμένος συνεργάτης της Εθνικής Τράπεζας για το Πρόγραμμα).

    Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

    Το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ» αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες του ελληνικού κράτους για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Το 2023 συγχρηματοδοτήθηκε για ακόμη μία φορά από την Ευρωπαϊκή Ένωση το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023». Ο προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ 2023» κυμαίνεται στα 532 εκατ. ευρώ, ενώ περιλαμβάνει ξεχωριστά κίνητρα για τη στήριξη των φτωχών και ευάλωτων νοικοκυριών τόσο με τη μορφή αυξημένου ποσοστού επιχορηγήσεων, όσο και μέσω της πρόβλεψης χωριστού προϋπολογισμού ειδικά για αυτά.

    Το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023» συνεχίζει την παράδοση των προηγούμενων 15 ετών, προσφέροντας κίνητρα και χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και κτιρίων, με κύριο στόχο:

    • τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας: στόχος είναι η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων μέσω της βελτίωσης της μόνωσης, της αναβάθμισης των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης και της εγκατάστασης συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
    • την περιβαλλοντική βιωσιμότητα: μέσω της προώθησης της χρήσης πράσινων τεχνολογιών και της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
    • την επίτευξη οικονομικού οφέλους: Η μείωση των ενεργειακών δαπανών συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων για τους ιδιοκτήτες των κτιρίων, ενώ παράλληλα ενισχύει την αγορά εργασίας μέσω της ζήτησης για εξειδικευμένα εργατικά χέρια και υλικά.

    Οι παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης που επιδοτούνται μέσω του Προγράμματος αφορούν:

    • Αντικατάσταση κουφωμάτων και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης και αερισμού
    • Τοποθέτηση ή αναβάθμιση θερμομόνωσης
    • Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης / ψύξης
    • Εγκατάσταση συστήματος παροχής ζεστού νερού με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
    • Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας «smart home»)

    Το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023» υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

    Για περισσότερες πληροφορίες:

    https://exoikonomo2023.gov.gr/

    Διαβάστε επίσης:

    J.P. Morgan για ΟΠΑΠ: Υγιές το β’ τρίμηνο – Το βλέμμα στα μερίσματα

    Public: Προωθούν τη φιλαναγνωσία και υποδέχονται τους δικαιούχους voucher της Δ.ΥΠ.Α για την αγορά βιβλίων

    Hermès: Ο ατελείωτος πλούτος της ισχυρής οικογένειας – Τα παιδιά μακρινού συγγενή έγιναν εκατομμυριούχοι