• Business

    HIG Capital: Πρόσω ολοταχώς για το logistics center 300 εκατ. στον Ασπρόπυργο

    Κωνσταντίνος Μπήτρος, CEO Inventio Group και διαχειριστής των επενδύσεων της H.I.G. Capital

    Κωνσταντίνος Μπήτρος, CEO Inventio Group και διαχειριστής των επενδύσεων της H.I.G. Capital


    Με την ολοκλήρωση των μελετών και την έκδοση των οικοδομικών αδειών που αναμένεται προσεχώς ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή του πρώτου πρότυπου κέντρου διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης μέσω τρένου, πλοίου και φορτηγών (trimodal) στον Ασπρόπυργο, στο οποίο η αμερικανική HIG Capital επενδύει περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ.

    Στόχος του fund είναι οι κύριες εργασίες στο logistics center να ξεκινήσει το αργότερο στις αρχές του 2025, ενώ, σύμφωνα με πηγές με γνώση της επένδυσης, η κατασκευή του κέντρου δε θα πραγματοποιηθεί μέσω διαγωνισμού, αλλά βάσει διαφορετικού μοντέλου. Παράλληλα, σε εξέλιξη συμφωνίες με τρίτους για τη δημιουργία άλλων υπηρεσιών και παροχών, όπως των χώρων εστίασης και πρατηρίων καυσίμων.

    Φορέας του έργου, που έχει ενταχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων, είναι η Streem Global, επενδυτική πλατφόρμα της HIG Capital για τα logistics. Η έκταση των 290 στρεμμάτων περιήλθε στην ιδιοκτησία της HIG Capital στο πλαίσιο της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του δανεισμού της Χαλυβουργίας Ελλάδος, της οικογένειας Μάνεση. Τα δάνεια της Εθνικής Τράπεζας και της Πειραιώς, αξίας άνω των 150 εκατ., πέρασαν στην αμερικανική επενδυτική και διαγράφηκαν με ανταλλαγή του παλαιού χαλυβουργείου, το οποίο είχε σταματήσει να λειτουργεί το 2012.

    Ως διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο αναμένεται να δημιουργήσει 1.240 θέσεις εργασίας κατά τη φάση λειτουργίας και 3.900 θέσεις κατά την κατασκευή του. Η περιοχή επέμβασης έχει επιφάνεια 291 στρέμματα και βρίσκεται εντός της ΒΙΠΕ Διυλιστηρίων. Στο πρώτο τμήμα της έκτασης, 238 στρεμμάτων, προβλέπονται κτίριο πολλαπλών χρήσεων (εμπορικά, γραφεία, ξενοδοχείο, εστιατόριο κ.α.), αποθήκες, χώρος διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων και θέσεις στάθμευσης, ενώ στο δεύτερο επιφάνειας 53 στρεμμάτων ανήκει ο λιμένας που πρόκειται να κατασκευαστεί, χώρος διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, σταθμός διακίνησης φορτηγών, αποθήκη και ο σταθμός διακίνησης Ι.Χ.. Διευκρινίζεται ότι η έκταση έχει μέτωπο στον κόλπο της Ελευσίνας, όπου θα κατασκευαστεί προβλήτα πρόσδεσης πλοίων, με τα αντίστοιχα λιμενικά έργα και τις απαραίτητες υποδομές για την φορτοεκφόρτωση εμπορευματοκιβωτίων μέσω θαλάσσης, σύμφωνα με το αρχικό πλάνο. Στόχος είναι η πιστοποίηση του project κατά LEED.

    Συγκεκριμένα, στην έκταση θα κατασκευαστούν 4 αποθήκες 122.690 τ.μ., εμπορικά γραφεία συνολικής επιφάνειας 14.000 τ.μ., 2.416 θέσεις στάθμευσης ΙΧ επιφάνειας 60.400 τ.μ., λιμένας πρόσδεσης πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, 4 γραφεία αποθηκών συνολικής επιφάνειας 10.700 τ.μ., φωτοβολταϊκά συνολικής ετήσιας δυναμικότητας 175.200 Mwh στις οροφές των αποθηκώνχώρος φιλοξενίας οδηγών συνολικής επιφάνειας 1.400 τ.μ. και χώρος εστιατορίου συνολικής επιφάνειας 1.000 τ.μ..

    Επενδύσεις 600 εκατ. από τη HIG Capital στα logistics

    Εκτός από το logistics center του Ασπροπύργου, η HIG Capital δρομολογεί τον εκσυγχρονισμό των υπόλοιπων εταιρειών του κλάδου που έχει εξαγοράσει, μεταξύ των οποίων οι Contrade, Group Unit Hellas & Unit Shipping, Ορφέας Βεϊνόγλου, Μακιός Α.Ε. και Ολυμπιάς-Κανδύλης, τις οποίες θα ενοποιήσει σε ένα σχήμα. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της διοίκησης της Inventio του Κωνσταντίνου Μπήτρου, που τρέχει τις επενδύσεις της HIG στην Ελλάδα, η Streem Global έχει ήδη επεκταθεί σε Σερβία και Ουγγαρία, ενώ έχει παρουσία σε 9 χώρες και απασχολεί συνολικά 2.500 άτομα. Ο τζίρος από τον κλάδο φτάνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ και η Streem ελέγχει το 18% της ελληνικής αγοράς, στοχεύοντας να αναδείξει την Ελλάδα σε διαμετακομιστικό κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας.



    ΣΧΟΛΙΑ