• Ενέργεια

    Goldman Sachs, Μorgan Stanley: Μειώνουν τις προβλέψεις για το πετρέλαιο κάτω από τα 80 δολάρια

    • Bloomberg
    πετρέλαιο


    Η Wall Street αρχίζει να εκφράζει δυσπιστία για τις προοπτικές του αργού πετρελαίου το επόμενο έτος, με την Goldman Sachs και τη Morgan Stanley να μειώνουν τις προβλέψεις για τις τιμές του εμπορεύματος, καθώς αυξάνονται οι παγκόσμιες προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων δυνητικά και αυτών από τον ΟΠΕΚ+.

    Οι δύο τράπεζες προβλέπουν πλέον ότι το 2025 η μέση τιμή του Brent θα διαμορφωθεί κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, με την αναθεωρημένη πρόβλεψη της Goldman να μειώνεται στα 77 δολάρια.

    Ενώ η Morgan Stanley βλέπει τα futures να κυμαίνονται από 75 έως 78 δολάρια. Και οι δύο αναμένουν ότι η αγορά αργού θα είναι πλεονασματική, με τις τιμές να τείνουν προς τα κάτω σε διάστημα 12 μηνών.

    Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να αναιρέσει τις περικοπές της προσφοράς μπορεί να σημαίνει ότι το καρτέλ στοχεύει στη «στρατηγική πειθάρχηση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ», αναφέρουν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Goldman, μεταξύ των οποίων και ο Daan Struyven.

    Παράλληλα προειδοποιούν ότι οι τιμές του αργού θα μπορούσαν να υποσκελίσουν τις αναθεωρημένες προβλέψεις της σε διάφορα σενάρια.

    Top Wall Street Banks Are Souring on Oil | Goldman, Morgan Stanley see Brent averaging under $80 next year
    Goldman Sachs, Morgan Stanley βλέπουν το Brent να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο κάτω από τα 80 δολάρια το επόμενο έτος

    Το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες – χάνοντας προσωρινά όλα τα κέρδη του έτους – καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης στην Κίνα, την αύξηση των προμηθειών εκτός του ΟΠΕΚ+, καθώς και για τα σχέδια του οργανισμού να χαλαρώσει τους περιορισμούς της παραγωγής.

    Ενώ το καρτέλ ήταν πρόθυμο να θυσιάσει μερίδιο αγοράς με την παρακράτηση βαρελιών για να στηρίξει τις τιμές, το προσωρινό σχέδιο για την αποκατάσταση της παραγωγής μπορεί να αλλάξει αυτή τη στάση.

    «Οι αγορές αργού πετρελαίου παραμένουν ελλειμματικές, αλλά είναι πιθανότατα τόσο σφιχτές όσο θα παραμείνουν για αρκετό καιρό», ανέφεραν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της Morgan Stanley, συμπεριλαμβανομένων των Martijn Rats και Charlotte Firkins. Μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2024, «το ισοζύγιο πιθανότατα θα επανέλθει σε ισορροπία και εκτιμούμε πλεόνασμα το 2025», ανέφεραν.

    Το αργό τύπου brent διαπραγματεύτηκε για τελευταία φορά περίπου στα 81 δολάρια το βαρέλι, και έχει διαμορφωθεί κατά μέσο όρο γύρω στα 83 δολάρια μέχρι στιγμής φέτος.

    Μεταξύ των σεναρίων της Goldman, αναφέρεται ότι το Brent θα μπορούσε να πέσει στα 60 δολάρια αν η κινεζική ζήτηση πετρελαίου παρέμενε αμετάβλητη, στα 63 δολάρια αν οι ΗΠΑ επέβαλαν οριζόντιο δασμό 10% στις εισαγωγές αγαθών και στα 61 δολάρια αν ο ΟΠΕΚ αναιρούσε πλήρως τις επιπλέον περικοπές των 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025.

    Διαβάστε επίσης:

    ExxonMobil: Η ζήτηση πετρελαίου θα είναι σχεδόν αμετάβλητη το 2050

    Φωτιά στο πετρέλαιο βάζει η Μέση Ανατολή – Πάνω από τα 81 δολάρια το Brent, άλμα 3% για το WTI – Τι συμβαίνει στη Λιβύη

    Mediterranean Gas: Πλήρη έλεγχο αποκτά ο όμιλος Δράγνη- Τα επόμενα βήματα

     



    ΣΧΟΛΙΑ