• Σχόλιο Αγοράς

    Ebury: Το δολάριο υποχωρεί, καθώς ο Πάουελ αφήνει ανοιχτή την πόρτα σε μειώσεις επιτοκίων

    • Του Enrique Diaz—Alvarez, Chief Financial Risk Officer της Ebury

    Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρεία Ebury


    Στο ετήσιο συνέδριο των κεντρικών τραπεζών στο Jackson Hole του Wyoming, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ επιβεβαίωσε ότι θεωρεί τη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό επιτυχημένη, καθώς και ότι προτεραιότητα της Fed είναι πλέον η πρόληψη μιας σοβαρής επιδείνωσης στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

    Οι αγορές ανταποκρίθηκαν εκτινάσσοντας τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου στα ύψη, αυξάνοντας τις προσδοκίες τους για μείωση επιτοκίων κατά 50 μ.β. στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και εγκαταλείποντας το δολάριο το οποίο υποχώρησε έναντι κάθε σημαντικού νομίσματος παγκοσμίως. Οι μόνες εξαιρέσεις ήταν τα νομίσματα της Λατινικής Αμερικής, τα οποία συνεχίζουν να δέχονται πιέσεις από την αυξανόμενη πολιτική αναταραχή στη Βραζιλία και το Μεξικό.

    Με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να χαλαρώνει τη νομισματική της πολιτική, ίσως πιο γρήγορα από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, η περαιτέρω πτωτική πορεία του δολαρίου παραμένει στον ορίζοντα, δεδομένης της ιδιαιτέρως –ακόμα- υψηλής αποτίμησής του. Αυτήν την εβδομάδα, θα δημοσιευθούν στοιχεία για τον πληθωρισμό και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

    Την Πέμπτη, θα ανακοινωθεί ο δείκτης των Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών (PCE) για τον Ιούλιο που αποτελεί τον προτιμώμενο δείκτη μέτρησης του πληθωρισμού για τη FED και την Παρασκευή τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης για τον Αύγουστο.

    Στερλίνα

    Οι δείκτες PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας για τον Αύγουστο επιβεβαίωσαν την υγιή κατάσταση της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, με τα στοιχεία τόσο στον τομέα της μεταποίησης όσο και στον τομέα των υπηρεσιών να συνάδουν με τη σταθερή και μέτρια επιταχυνόμενη ανάπτυξη. Η Τράπεζα της Αγγλίας άφησε να εννοηθεί οτι θα προβεί σε διαδοχικές μειώσεις, διατηρώντας παράλληλα τον επιφυλακτικό της τόνο. Πιστεύουμε ότι αυτό ανοίγει ένα παράθυρο για τη στερλίνα, καθώς η υγιής ανάπτυξη συνδυάζεται με την προσεκτική στάση της κεντρικής τράπεζας και με τα υψηλότερα επιτόκια από οποιαδήποτε οικονομία της G10 τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες.

    Ευρώ

    Οι αξιωματούχοι της ΕKT ακολουθούν μια πολύ προσεκτική στάση όσον αφορά τις περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τη λιγότερο επιφυλακτική αισιοδοξία που βλέπουμε από στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Η προκύπτουσα συμπίεση στις διαφορές των επιτοκίων λειτουργεί ευνοϊκά για το ευρώ το οποίο έχει ξεφύγει από το πρόσφατο εύρος του έναντι του δολαρίου. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη αποδεικνύονται πιο επίμονες από ό,τι στις ΗΠΑ και τα καλά νέα στο μέτωπο της οικονομίας (και ειδικά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία των δεικτών PMI για τις υπηρεσίες) έχουν κάνει λιγότερο επείγουσα την ανάγκη ενίσχυσης του κοινού νομίσματος. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό για το μήνα Αύγουστο θα ανακοινωθούν την Παρασκευή και είναι μια ιδιαίτερα σημαντική πληροφορία, καθώς οι αγορές προσπαθούν να καταλάβουν εάν η ΕΚΤ μπορεί να αντέξει να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική με ταχύτερο ρυθμό από μια μόνο μείωση κατά 25 μ.β. ανά τρίμηνο.

    Δολάριο ΗΠΑ

    Η σαφής αλλαγή στάσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να ανησυχεί περισσότερο για μια πιθανή επιβράδυνση της αγοράς εργασίας και λιγότερο για τον πληθωρισμό είναι ίσως η ιδανική συνθήκη για τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών, των πιστώσεων και των εμπορευμάτων. Το ξεπούλημα των αρχών Αυγούστου στις αγορές έχει ξεχαστεί, οι επενδυτές εξαγοράζουν περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου και το δολάριο ΗΠΑ υποχωρεί. Δεν διαφωνούμε με μια γενική πτωτική τάση για το δολάριο, αλλά πιστεύουμε ότι οι τέσσερις μειώσεις επιτοκίων πριν το τέλος του έτους που προεξοφλούνται από τις αγορές είναι υπερβολικές, ακόμη και μετά την αναθεώρηση προς τα κάτω των νέων θέσεων εργασίας την περασμένη εβδομάδα. Δείκτες όπως οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας εξακολουθούν να συνάδουν με την υγιή αύξηση της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της κατανάλωσης και αυτό θα πρέπει να ωθήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να μειώσει προσεκτικά τα επιτόκια.

    Διαβάστε επίσης:

    Ανατροπή στην πώληση της Paramount: Η Skydance του Ellison νέος ιδιοκτήτης – Απέσυρε την προσφορά των 6 δισ. δολ. ο Edgar Bronfman

    Στα 800 εκατ. δολάρια τα κέρδη των εισηγμένων ναυτιλιακών: Ποιοι «σέρνουν» τον «χορό των κερδών» – mononewsTV

    Ποιος είναι ο Pavel Durov ιδρυτής της Telegram; Ο άγνωστος «Ρώσος Ζούκερμπεργκ», πατέρας 100 παιδιών σε 12 χώρες



    ΣΧΟΛΙΑ