• Τράπεζες

    Bank of China: Γιατί παραιτήθηκε ο πρόεδρος; – Προχωρά το σχέδιο «σαρωτικοί έλεγχοι» του Σι

    • Μαρία Βε
    Σι Τζινπινγκ, Πρόεδρος Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

    Σι Τζινπινγκ, Πρόεδρος Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας


    Παραιτήθηκε αιφνιδίως και ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας της Κίνας (Bank of China), Liu Jin, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, μετά από λίγο περισσότερα από τρία χρόνια στη θέση του.

    Ο 57 Liu, εντάχθηκε στην τράπεζα το 2021, μετά από θητείες στην China Everbright Bank και την Industrial & Commercial Bank of China.

    Το τελευταίο διάστημα απουσίασε από δύο συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου, με την τράπεζα να ανακοινώνει τελικά ότι αποχώρησε στις 25 Αυγούστου.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Ge Haijiao θα αναλάβει καθήκοντα προσωρινού προέδρου της τράπεζας, μέχρι νεοτέρας.

    Υπό έλεγχο για δωροδοκία

    Η είδηση δεν έπεσε σαν “κεραυνός εν αιθρία” στον κλάδο, καθώς ήδη έχουν αποχωρήσει πάνω από 100 τραπεζίτες (οι οποίοι βρίσκονται υπό έλεγχο), την ώρα που συνεχίζεται δυναμικά η εφαρμογή του σχεδίου ελέγχου του τραπεζικού τομέα από την κινεζική κυβέρνηση.

    Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, έχει επεκτείνει τους ελέγχους στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κίνας, που αγγίζει τα 66 τρισεκατομμύρια δολάρια, εφαρμόζοντας μια σκληρή πολιτική για την καταστολή της διαφθοράς και των παραβάσεων.

    Ωστόσο, ο Liu ανέφερε ότι δεν υπήρξε διαφωνία με το διοικητικό συμβούλιο, επιβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχουν θέματα που πρέπει να γνωστοποιηθούν στους μετόχους.

    Σημειώνεται ότι το 2021, η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε μια ανάλογη ευρεία έρευνα, η οποία σόκαρε τον κλάδο, καθώς η Κίνα θεωρείται το «βασίλειο της θανατικής ποινής» και κατά την Διεθνή Αμνηστία, ο «χειρότερος εκτελεστής».

    Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Liu Lange, πρώην πρόεδρος της Bank of China, δικάστηκε νωρίτερα φέτος για δωροδοκία άνω των 121 εκατομμυρίων γιουάν (17 εκατομμύρια δολάρια) από το 2010 έως το 2023.

    Ο Σι, θέλει να καταστείλει την φιλαργυρία των “ηδονιστών” τραπεζιτών, αναγκάζοντάς τους να συμμορφωθούν με τη γραμμή του Κομμουνιστικού Κόμματος.

    Κυρίαρχες στον πλανήτη

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κινεζικές τράπεζες – οι οποίες είναι κρατικά ελεγχόμενες σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές – αντιπροσωπεύουν ήδη πάνω από το ένα τρίτο των assets που κατέχουν οι μεγαλύτερες τράπεζες στον πλανήτη.

    Τέσσερις από τις 15 μεγαλύτερες εταιρείες στην Κίνα, είναι τράπεζες.

    Σύμφωνα με την Εθνική Ρυθμιστική Οικονομική Αρχής της Κίνας (NFRA), οι κινεζικές τράπεζες καταγράφουν σταθερή αύξηση των περιουσιακών στοιχείων τους από τις αρχές του 2024.

    Τα assets των κινεζικών τραπεζών κατέγραψαν ετήσια αύξηση 7% στα 423,8 τρισεκατομμύρια γιουάν στα τέλη Ιουλίου.

    Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη της Bank of China, ανέφερε οριακή αύξηση κατά 0,78% στα καθαρά κέρδη του α εξαμήνου.

    Τα κέρδη της με βάση τα περιουσιακά της στοιχεία, διαμορφώθηκαν σε 120,1 δισ. γουάν (16,46 δισ. δολάρια) το πρώτο μισό του έτους, από 119,2 δισ. γουάν την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Διαβάστε επίσης: 

    Τράπεζα Πειραιώς: Ανάμεσα στους «top performers» η Ελλάδα στα ζητήματα ESG

    ΕΚΤ: Με συγκρατημένη αισιοδοξία το «πράσινο φως» για δεύτερη μείωση των επιτοκίων

    HSBC: Γιατί εξετάζει την πιθανότητα αποχώρησης από τη Νότια Αφρική – Πού εστιάζει



    ΣΧΟΛΙΑ