• ΑΓΟΡΕΣ

    Αναμονή στις αγορές: Η ένταση στη Μέση Ανατολή μειώνει την ανοδική διάθεση λόγω Fed

    • Bloomberg
    Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής FED

    Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής FED


    Οι αγορές μετοχών τράβηξαν φρένο τη Δευτέρα, καθώς η αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή μετρίασε την ανοδική διάθεση που πυροδότησε η προοπτική επικείμενων μειώσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

    Ο δείκτης Stoxx Europe 600 παρουσίασε μικρή μεταβολή στο άνοιγμα, με τη ρευστότητα να είναι χαμηλότερη από ό,τι συνήθως, καθώς οι αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου είναι κλειστές λόγω αργίας.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τις αμερικανικές μετοχές ήταν σταθερά, αφού ο S&P 500 και ο Nasdaq 100 σημείωσαν κέρδη άνω του 1% την Παρασκευή.

    Ο δείκτης του δολαρίου παρέμεινε αμετάβλητος μετά τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων εννέα μηνών την Παρασκευή. Το γεν κέρδισε για δεύτερη ημέρα, καθώς τα κεφάλαια με έδρα την Ασία αύξησαν τις υφιστάμενες short θέσεις πώλησης στο δολάριο.

    Οι τοποθετήσεις με οδηγό το χαμηλότερο κόστος δανεισμού των ΗΠΑ ήταν αισθητές στις χρηματοπιστωτικές αγορές μετά το μήνυμα του προέδρου της Fed, Tζερόμ Πάουελ, την Παρασκευή ότι «ήρθε η ώρα» για στροφή προς τη νομισματική χαλάρωση.

    Ωστόσο, οι φόβοι για κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή έστρεψαν την Δευτέρα τους επενδυτές σε κάποιες αγορές προϊόντων που θεωρούνται επενδυτικά καταφύγια, μετά από ισραηλινό πλήγμα σε στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

    Το αργό πετρέλαιο ενισχύθηκε κατά 1%, στα 79,80 δολάρια το βαρέλι.

    Israel, Hezbollah Exchanged Fire
    Ισραήλ, Χεζμπολάχ αντάλλαξαν πυρά

    Η πολυαναμενόμενη ομιλία του Πάουελ στο Jackson Hole αποτελεί σημείο καμπής στη διετή μάχη της Fed για την επιβράδυνση του πληθωρισμού και σηματοδοτεί την πιθανότητα οι αξιωματούχοι να μειώσουν το επιτόκιο αναφοράς από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον δεκαετιών.

    Ενώ η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου παρουσιάζει σημάδια που δικαιολογούν μια στροφή, δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις για απόλυτη συρρίκνωση.

    Στα εμπορεύματα, εντείνεται η ανάκαμψη του σιδηρομετάλλευματος, καθώς τα τεράστια αποθέματα του υλικού στην Κίνα να συνεχίζουν να μειώνονται, σε μια ένδειξη ότι η περίοδος μεγάλης υπερπροσφοράς αρχίζει να υποχωρεί.

    Ο χρυσός σταθεροποιήθηκε κοντά σε υψηλό ρεκόρ, με την spot τιμή να ενισχύεται οριακά κατά 0,1%, στα 2.516,20 δολάρια ανά ουγγιά.

    Το ευρώ σημειώνει οριακή μεταβολή στα 1,1182 δολάρια.

    Διαβάστε επίσης:

    Τραπεζικές μετοχές: Οι αποδόσεις τριών ταχυτήτων, ποιες είναι φθηνότερες και ποιες έχουν τα μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου

    Τι κρύβει η «λάμψη» του χρυσού και τα «στοιχήματα» για τα 3.000 δολάρια

    Οι τελευταίες εκθέσεις των αναλυτών για τις ελληνικές μετοχές



    ΣΧΟΛΙΑ