• Διεθνής πολιτική

    Κιρ Στάρμερ σε Σι Τζινπινγκ: Λονδίνο και Πεκίνο πρέπει να συνομιλούν ειλικρινά και να συνεργάζονται

    • NewsRoom
    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ


    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ είπε σήμερα στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπινγκ ότι οι δύο χώρες πρέπει να είναι σε θέση να μιλούν ειλικρινά για τις διαφωνίες τους και επίσης να προωθούν πιο στενές οικονομικές σχέσεις και να συνεργάζονται στα οικουμενικά θέματα.

    Ο Σι είπε στον Στάρμερ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας ότι ελπίζει πως η η Βρετανία «θα βλέπει την Κίνα αντικειμενικά και ορθολογικά», μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

    Το γραφείο του Στάρμερ ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν τομείς συνεργασίας συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου, της οικονομίας και της εκπαίδευσης και συμφώνησαν ότι ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να συνεργασθούν στενά στα ζητήματα παγκόσμιας ασφάλειας και κλιματικής αλλαγής.

    «Ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι ελπίζει οι ηγέτες θα είναι σε θέση να έχουν ανοιχτές, ειλικρινείς και έντιμες συζητήσεις για να αντιμετωπίσουν και να κατανοήσουν τους τομείς διαφωνίας, όταν είναι απαραίτητο, όπως το Χονγκ Κονγκ, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Στάρμερ.

    Τα κινεζικά κρατικά μέσα ανέφεραν ότι η τηλεφωνική συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της Βρετανίας και ότι ο Σι και ο Στάρμερ συζήτησαν την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς των χρηματοοικονομικών, της πράσινης οικονομίας και της τεχνητής νοημοσύνης. Το Xinhua ανέφερε ότι ο Σι συνεχάρη τον Στάρμερ για την εκλογική νίκη του Εργατικού Κόμματoς τον Ιούλιο.

    Η κυβέρνηση Στάρμερ δήλωσε ότι σχεδιάζει να επανεξετάσει τις σχέσεις της Βρετανίας με την Κίνα για να κατανοήσει και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που θέτει το Πεκίνο.

    Οι σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και Κίνας τα τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί λόγω του Χονγκ Κονγκ, των βρετανικών κατηγοριών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ανησυχιών για τη συμμετοχή κινεζικών εταιρειών στην παροχή υποδομών κρίσιμης σημασίας.

    Το 2022, όταν ήταν πρωθυπουργός, ο Συντηρητικός Ρίσι Σούνακ κήρυξε το τέλος της «χρυσής εποχής» στις σχέσεις με την Κίνα, την οποία είχε υποστηρίξει ένας εκ των προκατόχων του, ο Ντέιβιντ Κάμερον.

    Το πρακτορείο Xinhua ανέφερε ότι ο Σι δήλωσε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε «διάλογο επί ίσοις όροις, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού… (για) την ενίσχυση της κατανόησης και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

    πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης

    Θεσσαλονίκη: Ξεκινούν οι πρόδρομες εργασίες για την κατασκευή του Μουσείο Ολοκαυτώματος

    ΕΕ: Πράσινο φως σε εμβόλιο mRNA της Moderna κατά του ιού της βρογχιολίτιδας

    ΣΥΡΙΖΑ: 184 στελέχη ζητούν παραπομπή της Αθηνάς Λινού στην Επιτροπή Δεοντολογίας μετά τις καταγγελίες Πολάκη



    ΣΧΟΛΙΑ