• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Οριακά κέρδη 0,05% σε επίπεδο εβδομάδας για τον ΓΔ – Ανάκαμψη για Πειραιώς και Metlen, στα 6 ευρώ επέστρεψε η Viohalco

    • NewsRoom
    Χρήστος Μεγάλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος

    Χρήστος Μεγάλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Με ήπιες απώλειες, αλλά παραμένοντας πάνω από τις 1430 μονάδες, ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών.

    To Χρηματιστήριο δεν πρόλαβε να πάρει στήριξη από την ομιλία του Τζερόμ Πάουελ στο Jackson Hole, η οποία ξεκίνησε στις 5:00 ώρα Ελλάδας, στο κλείσιμο της συνεδρίασης στην Αθήνα. Ο επικεφαλής της FED έδωσε σήμα για μειώσεις επιτοκίων από τη FED, τονίζοντας πως έχει έρθει η ώρα να προσαρμοστεί η νομισματική πολιτική της, με τους βασικούς δείκτες στο άνοιγμα της Wall Street να αντιδρούν με άνοδο άνω του 1% και τις ευρωαγορές να ακολουθούν, ενισχύοντας την άνοδό τους.

    Έτσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,24% στις  1.432,6 μονάδες, με αρκετές από τις μετοχές που ξεχώρισαν μέσα στην εβδομάδα να δέχονται πιέσεις από ρευστοποιήσεις κερδών. Ο τζίρος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, ελαφρώς μειωμένος σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση, στα  73,5 εκατ. ευρώ με τον όγκο των συναλλαγών στα 14,8 εκατ. τεμάχια.

    Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να διατηρηθεί σε θετικό έδαφος, σημειώνοντας οριακά κέρδη 0,05%, καταδεικνύοντας έτσι και το υποτονικό κλίμα που επικράτησε στο πενθήμερο.

    Σχεδόν αμετάβλητος έκλεισε την Παρασκευή ο τραπεζικός δείκτης, με οριακή άνοδο 0,01% στις 1.281,77 μονάδες, χάρη κυρίως στην αντίδραση της μετοχής της Πειραιώς, μετά από συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,37%.

    Ειδικότερα, η Πειραιώς έκλεισε με άνοδο 1,88% στις 3,894 μονάδες, με τζίρο 9,1 εκατ. ευρώ.  Αντίθετα, η μετοχή της Eurobank έκλεισε στα 2,077 ευρώ με απώλειες 0,62% (τζίρος 6 εκατ. ευρώ), η Εθνική στα 8,118 ευρώ με πτώση 0,42% (τζίρος 9,6 εκατ, ευρώ, με ένα μεγάλο πακέτο για 2,2 εκατ. ευρώ) και η Alpha Bank στα 1,589 ευρώ με απώλειες 0,31% (τζίρος 4,73 εκ. ευρώ). Η μετοχή της Optima Bank, από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, έκλεισε στα 12,02 ευρώ, με απώλειες 0,5%.

    Πέρα από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, στις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισε κυρίως η άνοδος 1,34% της μετοχής της Metlen, στα 34,9 ευρώ, με τζίρο στα 3 εκατ. ευρω, ενώ νέα σημαντική άνοδο σημείωσε η μετοχή της Viohalco,  η οποία επέστρεψε στα 6 ευρώ με άνοδο 1,01%. Η μετοχή της Viohalco ήταν από τις κερδισμένες της εβδομάδας, όπως και αυτές των Ελλάκτωρ και ΔΑΑ, με τις τρεις μετοχές να σημειώνουν συνολική άνοδο στο πενθήμερο άνω του 5%.

    Με εξαίρεση τις Coca Cola HBC, ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που έκλεισαν επίσης με ήπια κέρδη, οι υπόλοιπες μετοχές βρέθηκαν στο «κόκκινο», με αρκετές από αυτές που είχαν ξεχωρίσει θετικά τις προηγούμενες μέρες, μάλιστα, να δέχονται ισχυρές πιέσεις από τις ρευστοποιήσεις κερδών.

    Ειδικότερα, η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στο -2,58%, της ΕΥΔΑΠ στο -2,48% και του ΟΤΕ στο -2,14%. Η μετοχή της Autohellas έκλεισε στο -1,96% ενώ της Ελλάκτωρ  στο -1,43%.

    Στο -0,98% έκλεισε η Lamda και στο -0,88% η Jumbo, ενώ στο -0,9% η Titan. Με ήπιες απώλειες έκλεισαν επίσης οι Aegean, Helleniq Energy, ΔΑΑ,  Σαράντης, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Cenergy.

     Καλύτερη ήταν η εικόνα στις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με την Intralot να κλείνει στο +1,77%,  τη  Fourlis στο +1,74%, την ΟΛΠ στο +1,34% και την Κρι Κρι στο +1,23%. Αντίθετα, απώλειες 2,15% σημείωσε η ΕΥΑΘ, στο -1,87% έκλεισε η ΑΒΑΞ ενώ στο -1,51% έκλεισε η Profile.

    Διαβάστε επίσης

    Τζερόμ Πάουελ από Jackson Hole: Σήμα για μειώσεις επιτοκίων – Ήρθε η ώρα να προσαρμοστεί η πολιτική μας



    ΣΧΟΛΙΑ