• Big Story

    Παρασκήνιο: Γιατί ο Τσίπρας δεν σκέφτεται τον ανασχηματισμό (για εκλογές ούτε λόγος)

    Ελλάδα


    Οι επόμενες ημέρες της απόφασης του Eurogroup για την Ελλάδα βρίσκουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να επανασχεδιάζουν τις κινήσεις τους για τους μήνες που ακολουθούν. Ήδη τα κεντρικά επιτελεία κυβέρνησης και ΝΔ έχουν θέσει ως ορόσημο για ένα νέο ξεκίνημα που θα εκδηλωθεί με την μορφή ενός επικαιροποιημένου πολιτικού αφηγήματος τον Σεπτέμβριο με την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    Σήμερα και αύριο πάντως θα πραγματοποιηθούν και τα ραντεβού του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ {τυχαίως;} εκείνο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει προγραμματιστεί λίγες ώρες πριν από την  εκδήλωση στο Σύνταγμα των «παραιτηθείτε».

    Γίνεται σαφές πως το Μαξίμου μετά την απόφαση της 15ης Ιουνίου θα ρίξει το βάρος του στην προσπάθεια για ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ελπίζοντας πως η Κριστίν Λαγκάρντ θα δείξει καλή διάθεση απέναντι στην Ελλάδα συντάσσοντας μία έκθεση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που δεν θα αποτρέψει τον Μάριο Ντράγκι από την ένταξή της στο QE.

    Τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι πολλά όμως στην κυβέρνηση θεωρούν πως «το νερό μπήκε στο αυλάκι». Και το κυριότερο: Η κυβέρνηση δεν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

    Είναι ολοφάνερο πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν κάνει καν δεύτερες ή τρίτες σκέψεις για εκλογές πιστεύοντας πως η «ανάσα» που πήρε μετά το Eurogroup τού δίνει το περιθώριο να ξεδιπλώσει νέες πρωτοβουλίες υλοποιώντας το σχέδιο για έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. Εάν αυτό συμβεί τότε θα μπορεί να υποστηρίζει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε την χώρα από την επιτροπεία και την οδήγησε στο ξέφωτο.

    Από την άλλη, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύει ότι επίκεινται εκλογές. Σε όλες τις συσκέψεις που έγιναν στην Πειραιώς μετά το Eurogroup αποτελεί κοινό τόπο η εκτίμηση πως ο πρωθυπουργός κέρδισε πολιτικό χρόνο τουλάχιστον ως το Φθινόπωρο. Αυτό όμως δεν θα απομακρύνει την Νέα Δημοκρατία από την ρητορική της «πολιτικής αλλαγής», δηλαδή των εκλογών.

    Τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία 

    Η ΝΔ θα επιμείνει σ’ αυτό το αίτημα και στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία που θα διενεργηθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα εκτιμώντας ότι εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταρρίψει τα κυβερνητικά επιχειρήματα και θα αποδείξει πως η κυβέρνηση Τσίπρα υπέγραψε τέταρτο μνημόνιο.

    Ως προς το θέμα του ανασχηματισμού, πάλι, αυτός δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες του Αλέξη Τσίπρα. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο και τους παροικούντες την Κουμουνδούρου είναι γνωστό πως ο πρωθυπουργός θα κάνει αλλαγές στην κυβέρνηση μόνο εάν αποφασίσει ότι θέλει να αλλάξει το επιτελείο στο υπουργείο Οικονομικών. Όμως κάτι τέτοιο θα γίνει –εκτός απροόπτου- σε συνεννόηση με τον ίδιο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος επίσης δεν δείχνει να βιάζεται να φύγει από το συγκεκριμένο πόστο. Αν και στις 6 Ιουλίου συμπληρώνει δύο χρόνια στην ίδια θέση και θα γίνει ο μακροβιότερος υπουργός Οικονομικών σε κυβέρνηση της μνημονιακής περιόδου.



    ΣΧΟΛΙΑ