• bloomberg

    Financial Times

    Bonhams, Christie’s, Sotheby’s: Nέες business για τους οίκους δημοπρασιών με στόχο τους μεγιστάνες της Ασίας

    • NewsRoom

    Francis Belin, πρόεδρος του Christie’s για την Ασία (αριστερά), Nathan Drahi, διευθύνων σύμβουλος του οίκου Sotheby’s Asia (δεξιά)


    Οι κορυφαίοι οίκοι δημοπρασιών ανά τον κόσμο κόσμο έχουν βάλει στο στόχαστρο τους υπερβολικά πλούσιους πελάτες προκειμένου να αντιμετωπίσουν την οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα και να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους στην Ασία, ανοίγοντας νέα κεντρικά γραφεία και εκθεσιακούς χώρους στο Χονγκ Κονγκ και παρουσιάζοντας διευρυμένο πρόγραμμα πωλήσεων.

    Ο 250 ετών οίκος δημοπρασιών Christie’s θα μεταφέρει την περιφερειακή έδρα του σε χώρο 50.000 τετραγωνικών μέτρων στον νέο ουρανοξύστη Henderson του Χονγκ Κονγκ, τον Σεπτέμβριο. Ευελπιστεί να αυξήσει τον όγκο των αντικειμένων που θα πουλήσει στην Ασία, διοργανώνοντας εκεί ένα ετήσιο πρόγραμμα δημοπρασιών.

    Ο ανταγωνιστής της, ο οίκος Sotheby’s παρουσίασε ένα νέο χώρο λιανικών πωλήσεων στην καρδιά της επιχειρηματικής περιοχής του Χονγκ Κονγκ τον Ιούλιο και έχει μετακομίσει σε νέα γραφεία στην πόλη.

    Ο Bonhams, ένας άλλος από τους κορυφαίους οίκους δημοπρασιών στον κόσμο, θα ανοίξει τα νέα του κεντρικά γραφεία στο Χονγκ Κονγκ τον Σεπτέμβριο, ενώ ο οίκος Phillips νοίκιασε νέο χώρο πέρυσι.

    Οι κινήσεις αυτές πραγματοποιούνται παρά την επιβράδυνση της παγκόσμιας αγοράς τέχνης, τη δραστική αποδυνάμωση των δαπανών για είδη πολυτελείας στην Κίνα και τις υποβαθμισμένες προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.

    Οι πωλήσεις έργων τέχνης στις απογευματινές δημοπρασίες του Χονγκ Κονγκ, οι οποίες περιλαμβάνονται στις πιο διακεκριμένες, μειώθηκαν κατά 40% σε αξία τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2017, σύμφωνα με την ομάδα ερευνών ArtTactic.

    Η οικονομία της Κίνας σημείωσε ανάπτυξη 4,7% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, κάτω από τις εκτιμήσεις, και παλεύει με την επίμονα αδύναμη κατανάλωση, με ορισμένους αναλυτές να προειδοποιούν ότι αυτό θα επηρεάσει τις βιομηχανίες τέχνης και ειδών πολυτελείας.

    Ωστόσο, ο Francis Belin, πρόεδρος του Christie’s για την Ασία, διαφωνεί. «[Συνολικά] οι αριθμοί των πολυτελών ειδών δεν είναι σπουδαίοι στην Κίνα … αλλά οι συνολικοί αριθμοί μας, δεν νομίζω ότι αντικατοπτρίζουν τα μακροοικονομικά», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι πελάτες στην περιοχή – το 80% των οποίων προέρχονται από την ηπειρωτική Κίνα, την Ταϊβάν ή το Χονγκ Κονγκ – ήταν πάρα πολύ πλούσιοι, προστατεύοντας τον οίκο σε μεγάλο βαθμό από οποιαδήποτε οικονομική επιβράδυνση.

    «Για να αγοράσεις τα αντικείμενα που πουλάμε, δεν χρειάζεται απλώς να έχεις χρήματα, χρειάζεται να έχεις πολλά χρήματα … είναι μια πολύ μικρή δεξαμενή».

    Οι Ασιάτες αντιπροσώπευαν το 41% των αγοραστών στις πωλήσεις πολυτελών ειδών της εταιρείας κατά το πρώτο εξάμηνο.

    Τα πιο σπάνια αντικείμενα που πωλούνται από τον οίκο δημοπρασιών ήταν πιο πιθανό να παρουσιάζουν «αποσύνδεση» από τα αρνητικά μακροοικονομικά γεγονότα, υποστήριξε.

    «Τι συμβαίνει στην Κίνα, η κατανάλωση είναι αδύναμη… [Αλλά] ένα σπάνιο αντικείμενο είναι ένας τρόπος για να κρατήσετε τα χρήματά σας σε αντίθεση με τα ακίνητα ή τα ομόλογα ή τις μετοχές; … Νομίζω πως ναι».

    Παρ’ όλα αυτά, η συμβολή των Ασιατών αγοραστών στις συνολικές πωλήσεις δημοπρασιών του Christie’s μειώθηκε από 39% στα μέσα του 2021, όταν η εταιρεία ανακοίνωσε το σχέδιό της να μετακομίσει στο νέο χώρο, σε 21% τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους.

    Οι πρόσφατες πωλήσεις της εταιρείας έργων τέχνης του 21ου αιώνα στο Χονγκ Κονγκ, έπεσαν κάτω από το χαμηλό εύρος των εκτιμήσεων τους,  ενώ οι πωλήσεις έργων τέχνης του 20ού αιώνα κυμάνθηκαν ακριβώς στα ίδια επίπεδα.

    Ωστόσο, ο Belin δήλωσε ότι μόνο το ήμισυ περίπου των δαπανών των Ασιατών πελατών του Christie’s πραγματοποιούνται συνήθως στο Χονγκ Κονγκ, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμη αναξιοποίητη ζήτηση για να έρθουν περισσότερες πωλήσεις στην πόλη.

    «Βλέπουμε σταθερά ότι οι Ασιάτες συλλέκτες είναι πιο δραστήριοι στο εξωτερικό … από ό,τι θα μπορούσαν να είναι στο Χονγκ Κονγκ», είπε.

    Ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s, ο οποίος επίσης αγωνίστηκε με την επιβράδυνση των παγκόσμιων πωλήσεων δημοπρασιών και τις περικοπές θέσεων εργασίας τους τελευταίους μήνες, ξεκίνησε μια εκστρατεία για τις λιανικές πωλήσεις στην Ασία τον περασμένο μήνα.

    Το διώροφο «maison» που άνοιξε σε εμπορικό κέντρο στην κεντρική περιοχή του Χονγκ Κονγκ θα πουλάει σπάνια βιβλία, πίνακες και γλυπτά που κυμαίνονται από 5.000 δολάρια Χονγκ Κονγκ (640 δολάρια ΗΠΑ) έως 50 εκατ. δολάρια Χονγκ Κονγκ.

    «Όσον αφορά τις προοπτικές της Κίνας για τα ιδιαίτερα πολυτελή περιουσιακά στοιχεία, βλέπουμε ακόμη στο ανώτατο άκρο της αγοράς … μερικές πολύ, πολύ υψηλές τιμές από Κινέζους συλλέκτες», δήλωσε ο Nathan Drahi, διευθύνων σύμβουλος του οίκου Sotheby’s Asia, στα εγκαίνια.

    Προσθέτοντας, ότι πάνω από το ένα τρίτο των αγοραστών στις πρόσφατες δημοπρασίες της εταιρείας στη Νέα Υόρκη προέρχονταν από την Ασία. «Πιστεύουμε στις μακροπρόθεσμες προοπτικές … αυτής της αγοράς».

    Ωστόσο, η Meg Maggio, σύμβουλος τέχνης με έδρα το Χονγκ Κονγκ και παγκόσμια επικεφαλής της Pearl Lam Galleries, δήλωσε ότι ενώ βλέπει υποβόσκουσα δύναμη στους τομείς των τεχνών και της πολυτέλειας, η επέκταση έρχεται σε μια «επιφυλακτική» στιγμή για την αγορά, δεδομένης της αυξανόμενης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και του «σκληρού» ανταγωνισμού.

    «Η πρόκληση είναι ότι θα υπάρξουν πάρα πολλές δημοπρασίες και πάρα πολλές δραστηριότητες οίκων δημοπρασιών στο Χονγκ Κονγκ. Μήπως κορεσθεί αγορά;», διερωτήθηκε.


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ