• Οικονομία

    Jackson Hole: Τι περιμένουν οι αγορές από την ομιλία του Τζερόμ Πάουελ

    • NewsRoom
    Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED

    Jerome Powell, επικεφαλής FED


    Tο Eτήσιο Συμπόσιο Οικονομικής Πολιτικής της Fed, στο Jackson Hole του Γουαϊόμινγκ, ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης με ένα δείπνο στο οποίο παραβρέθηκαν κεντρικοί τραπεζίτες, οικονομολόγοι και δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο.

    Ωστόσο, η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ την Παρασκευή, αναμένοντας κάποιες ενδείξεις για την πολιτική που θα ακολουθήσει η Fed τους επόμενους μήνες.

    Σύμφωνα πάντως με αναλυτές, οι πιθανότητες να ακουστεί δια στόματος του ισχυρού τραπεζίτη κάποια εντυπωσιακή είδηση φαίνονται ελάχιστες.

    Εξάλλου, η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο – και πιθανότατα θα συνεχίσει να τα μειώνει μέχρι το τέλος του έτους και εντός του 2025.

    Ενώ υπάρχουν ακόμη κάποια ερωτήματα σχετικά με το μέγεθος και τη συχνότητα των μειώσεων, ο Πάουελ εκτιμάται ότι θα κάνει μια σύντομη ανασκόπηση της πορείας των πραγμάτων και θα δώσει περιορισμένες οδηγίες για το τι μέλλει γενέσθαι.

    Ο Lou Crandall, πρώην αξιωματούχος της Fed και τώρα επικεφαλής οικονομολόγος της Wrightson-ICAP, εκτιμά ότι ο Πάουελ θα είναι «μεν σαφής, αλλά οι λεπτομέρειες σχετικά με το πόσο γρήγορα και πότε ακριβώς θα γίνουν οι μειώσεις θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα που θα δημοσιοποιηθούν από τώρα μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας. Δεν υπάρχει παρά ελάχιστη αμφιβολία ότι θα αρχίσουν τις περικοπές τον Σεπτέμβριο», επισήμανε στο CNBC.

    Εάν υπήρχαν αμφιβολίες σχετικά με τις προθέσεις της Fed να προχωρήσει σε μείωση τουλάχιστον κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας στη συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου, αυτές διαλύθηκαν την Τετάρτη. Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου έδειξαν ότι η «μεγάλη πλειοψηφία» των μελών τάχθηκε υπέρ μιας μείωσης τον Σεπτέμβριο, εκτός απροόπτου.

    Ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφειας Patrick Harker δήλωσε την Πέμπτη στο CNBC ότι «τον Σεπτέμβριο πρέπει να ξεκινήσουμε μια διαδικασία μείωσης των επιτοκίων».

    Το βασικό ερώτημα είναι αν η πρώτη μείωση μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια θα είναι κατά τέταρτο ή κατά μισή μονάδα, θέμα για το οποίο ο Harker δεν ήθελε να δεσμευτεί.

    Οι αγορές στοιχηματίζουν σε ένα τέταρτο, αλλά αφήνουν ανοιχτή περίπου την πιθανότητα 1 προς 4 για μισή, σύμφωνα με το FedWatch της CME Group.

    Μια κίνηση μισής μονάδας θα απαιτούσε πιθανότατα μια σημαντική επιδείνωση των οικονομικών δεδομένων από τώρα μέχρι την συνεδρίαση, και συγκεκριμένα άλλα μία αδύναμη έκθεση για τις νέες θέσεις εργασίας εκτός αγροτικού τομέα, σε δύο εβδομάδες.

    Τα προηγούμενα χρόνια, ο Πάουελ αξιοποίησε την ομιλία του στο Jackson Hole για να περιγράψει ευρείες πολιτικές πρωτοβουλίες και να παράσχει ενδείξεις για το μέλλον της πολιτικής της τράπεζας.

    Αυτή τη φορά, το ζητούμενο είναι να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες της αγοράς, επισημαίνοντας παράλληλα τις εκτιμήσεις του για την οικονομία και ιδίως τη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων αλλά και ορισμένες ανησυχίες για την αγορά εργασίας.

    Τι ζητούν οι αγορές

    Η Fed διατήρησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού overnight στα ίδια επίπεδα τους τελευταίους 13 μήνες μετά από μια σειρά επιθετικών αυξήσεων. Οι αγορές τα πήγαν ως επί το πλείστο καλά υπό το καθεστώς των υψηλότερων επιτοκίων, αλλά αντέδρασαν σε κάποιο βαθμό μετά τη συνεδρίαση του Ιουλίου, λόγω των ενδείξεων επιδείνωσης της εικόνας της αγοράς εργασίας και της εξασθένησης του μεταποιητικού τομέα.

    Ο Πάουελ αναμένεται να δώσει τουλάχιστον ένα στίγμα για κάποιους αντίξοους παράγοντες της οικονομίας, καθώς και για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Fed στη μάχη της για τον πληθωρισμό.

    «Αναμένουμε ότι ο Πάουελ θα εκφράσει λίγο μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις προοπτικές του πληθωρισμού και θα δώσει περισσότερη έμφαση στους καθοδικούς κινδύνους στην αγορά εργασίας απ’ ό,τι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση της FOMC του Ιουλίου, υπό το πρίσμα των στοιχείων που έχουν δημοσιοποιηθεί από τότε», ανέφερε σε πρόσφατο σημείωμά του ο οικονομολόγος της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Μέρικλ.

    Οι επικεφαλής της Fed δηλώνουν ότι δεν είναι ευαίσθητοι στις κινήσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών, αλλά ο Πάουελ αναμφίβολα είδε τις αντιδράσεις μετά τη συνεδρίαση του Ιουλίου και θα θελήσει να καθησυχάσει τους φόβους ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να τηρεί στάση αναμονής πριν ξεκινήσει τις κινήσεις χαλάρωσης, αναφέρει το CNBC.

    «Ο Powell είναι διατεθειμένος να στηρίξει τη χρηματιστηριακή αγορά», δήλωσε ο Komal Sr-Kumar, επικεφαλής της Sri-Kumar Global Strategies. «Ξανά και ξανά, έχει επισημάνει ότι τα επιτόκια πρόκειται να μειωθούν. Δεν έχουν υποχωρήσει, αλλά αυτή τη φορά, θα το κάνει».

    Διαβάστε επίσης:

    Jackson Hole: Το ετήσιο συμπόσιο της Fed, που έγινε εμμονή στον επενδυτικό κόσμο, επιστρέφει

    Σμιντ (Fed): Τα στοιχεία για ανεργία και πληθωρισμό θα δείξουν τον δρόμο για το μέλλον των επιτοκίων

    Πρακτικά FED: Σήμα για μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο – Αρκετοί αξιωματούχοι πρότειναν μείωση από τον Ιούλιο!



    ΣΧΟΛΙΑ