• Business

    Ηλεκτρική Διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου: Μέρες αποφάσεων μετά την επιστολή Κομισιόν- Αγκάθι το κόστος του γεωπολιτικού κινδύνου

    Ο Πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης

    Ο Πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης


    “H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά μέσα, προκειμένου να προστατεύσει το πρότζεκτ Great Sea Interconnector από το γεωπολιτικό ρίσκο”, αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν σε επιστολή που απέστειλε σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

    Φαίνεται ωστόσο, ότι η κυπριακή πλευρά δεν καθησυχάζεται, καθώς δεν αποτελεί η επιστολή εγγύηση ότι η Κομισιόν μπορεί να παρεμποδίσει μια παρέμβαση της Τουρκίας για αναστολή του έργου ή πολύ περισσότερο για ανάληψη από την ΕΕ του ενδεχόμενοι οικονομικού κόστους σε περίπτωση διακοπής του έργου με ευθύνη της Τουρκίας.

    Στην ίδια επιστολή, οι Βρυξέλλες σημειώνουν ότι το Great Sea Interconnector αποτελεί «ένα ύψιστης σημασίας έργο». Η ρητή πρόθεση της Επιτροπής να παράσχει διπλωματική «ασπίδα» στο έργο, αποτελεί τη δεύτερη σημαντική και χειροπιαστή ευρωπαϊκή κίνηση για τη στήριξη της διασύνδεσης. Υπενθυμίζεται ότι το πρότζεκτ έχει εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση για έργο PCI, ύψους 657 εκατ. ευρώ.

    Η επιστολή αυτή έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για τις οριστικές αποφάσεις για το έργο, και με τον γεωπολιτικό κίνδυνο που επικρέμεται και να δημιουργεί επιπλέον αβεβαιότητες.

    Οι επαφές και οι διεργασίες είναι έντονες και στις 26/8 η τηλεδιάσκεψη όπου θα συμμετάσχουν τα υπουργεία Ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου υπό την αιγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της ΕΕ.

    Πληροφορίες από κυπριακής πλευράς αναφέρουν ότι η ΡΑΕΚ θα παραμείνει αρνητική ως προς το να αναλάβουν οι καταναλωτές ρεύματος τον κίνδυνο να πληρώσουν το κόστος ακόμα και αν η διασύνδεση δεν ολοκληρωθεί.

    Στο πλαίσιο αυτών των ανησυχιών εντάσσεται η επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της ΕΕ που στοχεύει να μειώσεις τις ανησυχίες στην Κύπρο για τη σοβαρή πιθανότητα οι Κύπριοι και οι Ελλαδίτες καταναλωτές να πληρώσουν εκατοντάδες εκατομμύρια για το έργο αλλά να μην απολαύσουν τα οφέλη του, αν στο μεταξύ παρεμποδίσει την πόντιση του καλωδίου η Τουρκία, επικαλούμενη δικαιώματά της σε θαλάσσιες περιοχές που αυθαίρετα η ίδια εντάσσει στην δική της ΑΟΖ.

    Οι πληροφορίες του philenews αναφέρουν ότι από κυπριακής πλευράς η επιστολή θεωρείται μεν ως μία θετική εξέλιξη από πλευράς ΕΕ, αλλά όχι αρκετή για να συμφωνηθεί από κυπριακής πλευράς να αναλάβουν οι καταναλωτές ηλεκτρισμού το τεράστιο κόστος ενδεχόμενης ανατροπής του έργου από κινήσεις της Τουρκίας.   Η ρητή πρόθεση της Επιτροπής να παράσχει διπλωματική “ασπίδα” στο έργο, αποτελεί τη δεύτερη σημαντική και χειροπιαστή ευρωπαϊκή κίνηση για τη στήριξη της διασύνδεσης. Υπενθυμίζεται ότι το πρότζεκτ έχει εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση για έργο PCI, ύψους ύψους 657 εκατ. ευρώ».

    Τι λέει η Κύπρος: Καλή αλλά όχι αρκετή η πρόθεση της Κομισιόν

    Οι πληροφορίες του philenews αναφέρουν όμως ότι η επιστολή από τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας για την ηλεκτρική διασύνδεση θεωρείται μεν θετική εξέλιξη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εκλαμβάνεται ως επίσημη ανάληψη του κόστους του γεωπολιτικού κινδύνου από την ΕΕ. Η υπόσχεση για αξιοποίηση όλων των διπλωματικών μέσων για την προστασία του έργου είναι μόνο εν μέρει ικανοποιητική για τους αρμόδιους στην Κύπρο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πείθει για την προθυμία ή ετοιμότητα των Βρυξελλών να παρεμποδίσουν μια παρέμβαση της Τουρκίας για αναστολή του έργου ή πολύ περισσότερο για ανάληψη από την ΕΕ του ενδεχόμενοι οικονομικού κόστους σε περίπτωση διακοπής του έργου με ευθύνη της Τουρκίας.

    Υπό αυτά τα δεδομένα,  σημειώνει η κυπριακή πλευρά “η πιθανότητα η ΡΑΕΚ να διαφοροποιήσει την υφιστάμενη ρυθμιστική της απόφαση ώστε να διαγράψει τη δική της διακριτική ευχέρεια να μην επιτρέψει επιβάρυνση των καταναλωτών σε περίπτωση τουρκικής παρέμβασης, είναι ελάχιστες”.

    Αυτή την πρόθεση της ΡΑΕΚ στηρίζει επίσημα και η κυπριακή Κυβέρνηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες  της κυπριακής ιστοσελίδας. Και αναφέρει ότι πριν οριστικοποιηθούν αποφάσεις, είναι πιθανό να υπάρξει νέα διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διαφανεί κατά πόσο είναι πρόθυμη να αναλάβει το κόστος του γεωπολιτικού κινδύνου, ώστε τα κωλύματα για το έργο να ξεπεραστούν.

    Διαβάστε επίσης

    Κύπρος: Παραιτείται ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Ανδρέας Πουλλικκάς

    Μέτωπο ΑΔΜΗΕ-Κομισιόν για το καλώδιο: Σκληρό παζάρι με την Κύπρο

    Μάνος Μανουσάκης για Great Sea Interconnector: Αν δεν αλλάξει η απόφαση της ΡΑΕ Κύπρου το έργο σταματά



    ΣΧΟΛΙΑ