• Οικονομία

    Πρακτικά ΕΚΤ: Κατάλληλη στιγμή για επαναξιολόγηση της πολιτικής επιτοκίων είναι στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου

    • NewsRoom
    Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ

    Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ


    Μια καλή ευκαιρία για τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα είναι ο Σεπτέμβριος, για να αξιολογήσουν αν θα πρέπει να χαλαρώσουν περαιτέρω την πολιτική τους, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου (17-18) τα οποία δημοσιεύτηκαν σήμερα.

    Υπενθυμίζεται ότι οι αξιωματούχοι δεν είδαν κάποια άμεση ανάγκη να περικόψουν τα επιτόκια στη συνεδρίαση τους τον προηγούμενο μήνα.

    Με αυτό το σκεπτικό, η ΕΚΤ  διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια της τον προηγούμενο μήνα μετά τη μείωση του Ιουνίου, ενώ δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες για τις επόμενες κινήσεις της.

    Ωστόσο, οι επενδυτές θεωρούν ολοένα και πιο πιθανό να μειώσει ξανά τα επιτόκια της στις 12 Σεπτεμβρίου.

    “Η συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θεωρήθηκε ευρέως ως η κατάλληλη στιγμή για την επαναξιολόγηση του συσταλτικού επιπέδου της νομισματικής πολιτικής”, σημειώνεται στα πρακτικά.

    Πάντως, οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι είναι σημαντικό να μην επιβαρυνθεί αδικαιολόγητα η οικονομία “διατηρώντας τα επιτόκια σε συσταλτικά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα”, όπως έδειξαν τα πρακτικά.

    Σημειώνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων σε 4,25%, 4,50% και 3,75% αντιστοίχως.

    Διαβάστε επίσης: 

    Πρακτικά FED: Σήμα για μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο – Αρκετοί αξιωματούχοι πρότειναν μείωση από τον Ιούλιο!

    Goldman Sachs: Μειώνεται ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ – Οι νεότερες εκτιμήσεις για επιτόκια, πληθωρισμό και ανάπτυξη



    ΣΧΟΛΙΑ