• Διεθνής πολιτική

    Ισραήλ: Σκότωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Φάταχ στον Λίβανο – Η απάντηση της Φάταχ

    • NewsRoom
    Μαχμούντ Αμπάς, πρόεδρος Παλαιστίνης

    Μαχμούντ Αμπάς, Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτης της Φατάχ


    Ένα ισραηλινό χτύπημα στη Σιδώνα, νότια πόλη του Λιβάνου, σκότωσε την Τετάρτη έναν αξιωματούχο της Φάταχ, ανακοίνωσαν ένας ηγέτης της παλαιστινιακής ομάδας και μια πηγή ασφαλείας, σηματοδοτώντας την πρώτη τέτοια επίθεση που αναφέρεται στη Φάταχ σε πάνω από 10 μήνες διασυνοριακών συγκρούσεων Ισραήλ – Λιβάνου.

    «Το ισραηλινό χτύπημα στη Σιδώνα σκότωσε τον αξιωματούχο της ομάδας (Φατάχ) Χαλίλ Μακντάχ», δήλωσε ο Φάθι Αμπού αλ-Αραντάτ, υψηλόβαθμο μέλος του παλαιστινιακού προεδρικού κινήματος, με μια πηγή ασφαλείας να επιβεβαιώνει την αναφορά στο AFP και να προσθέτει ότι το χτύπημα έπληξε το αυτοκίνητό του.

    Η Φατάχ, η παράταξη του Γιάσερ Αραφάτ, που βρίσκεται στην ηγεσία της παλαιστινιακής αρχής στη Δυτική Όχθη φαίνεται πως μπαίνει επίσης στο στόχαστρο του Ισραήλ την ώρα μάλιστα που ο Μαχμούντ Αμπάς βρίσκεται στο Κάιρο για τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία.

    Η επίθεση φαίνεται πως ήταν στοχευμένη καθώς χτυπήθηκε το αυτοκίνητό του στελέχους της Φατάχ.

    Φόβοι κλιμάκωσης

    Την ίδια στιγμή εξανεμίζονται οι ελπίδες που έθρεψαν οι ΗΠΑ τις προηγούμενες ημέρες για εκεχειρία στη Γάζα, καθώς παρά τις επίσημες δηλώσεις Μπλίνκεν για συμφωνία του Ισραήλ στην πρόταση των ΗΠΑ, ο Νετανιάχου δήλωσε σε συγγενείς ομήρων ότι παραμένει σταθερός στους όρους του για στρατιωτική παρουσία και ουσιαστικά διχοτόμηση του παλαιστινιακού θύλακα.

    Οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου συνεχίζονται με εκτοξεύσεις πυρών εκατέρωθεν. Η πολυδιαφημιζόμενη εκεχειρία, που όλο και απομακρύνεται, θα ήταν η εγγύηση που έψαχναν οι ΗΠΑ και το Ιράν ώστε να μην υπάρξει σκληρή απάντηση στη δολοφονία Χανίγια στην Τεχεράνη.

    Η Χεζμπολάχ από την άλλη έχει ξεκαθαρίσει ότι θα απαντήσει σκληρά στη δολοφονία του διοικητή της Σουκρ, τον περασμένο μήνα και αναλυτές αναφέρουν ότι η δράση της δεν θα εξαρτηθεί από το τι τελικά θα κάνει το Ιράν.

    Φάταχ: Το Ισραήλ θέλει να βάλει φωτιά στην περιοχή και να την βυθίσει σε έναν μεγάλης κλίμακας πόλεμο

    Η δολοφονία αξιωματούχου της Φάταχ στον Λίβανο «αποτελεί επιπλέον απόδειξη ότι το Ισραήλ θέλει να βάλει φωτιά στην περιοχή και να την βυθίσει σε έναν μεγάλης κλίμακας πόλεμο», κατήγγειλε μέλος της κεντρικής επιτροπής της παλαιστινιακής οργάνωσης στην Ραμάλα, έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

    «Οι δυνάμεις κατοχής χρησιμοποιούν το παλαιστινιακό αίμα (…) για να ρίξουν λάδι στην φωτιά του πολέμου» στην Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο Τουφίκ Τιράουι μετά τον θάνατο αξιωματούχου της Φάταχ, της οργάνωσης του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, από ισραηλινό πλήγμα στην Σιδώνα του νοτίου Λιβάνου.

    Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε «αεροπορικό πλήγμα» κατά του Χαλίλ αλ-Μάκνταχ, αξιωματούχου των Μαρτύρων του Αλ-Ακσα, της ένοπλης πτέρυγας της Φάταχ, στον νότιο Λίβανο.

    Ο ισραηλινός στρατός καταλογίζει στον Χαλίλ αλ-Μάκνταχ και στον αδελφό του Μουνίρ Μάκνταχ «ότι ενεργούν για λογαριασμό των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης και ότι ενέχονται στην οργάνωση τρομοκρατικών επιθέσεων και διακίνησης όπλων» προς την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

    Είναι η πρώτη φορά στους δέκα μήνες της κλιμακούμενης έντασης στην λιβανοϊσραηλινή μεθόριο που μπαίνει στο ισραηλινό στόχαστρο στέλεχος της Φάταχ.

    Διαβάστε επίσης:

    Ρόδος: Φωτιά στην περιοχή Μονόλιθος, σηκώθηκαν 3 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα

    Σάρα Τζέσικα Πάρκερ: And Just Like That… τίτλοι τέλους για την εταιρεία με τις εμβληματικές ψηλοτάκουνες γόβες της

    Πηγαίνοντας πίσω στο μέλλον του design



    ΣΧΟΛΙΑ