• ΑΓΟΡΕΣ

    UBS: «Τεράστια υπεραντίδραση» το πρόσφατο sell-off – Αναμένουμε όμως κι άλλη μεταβλητότητα

    • NewsRoom

    Gerry Fowler, επικεφαλής ευρωπαϊκής στρατηγικής μετοχών και παγκόσμιας στρατηγικής παραγώγων της UBS


    Η έξαρση αυτή της μεταβλητότητας χαρακτηρίστηκε ως μια «τεράστια υπεραντίδραση» από τον Gerry Fowler, επικεφαλής ευρωπαϊκής στρατηγικής μετοχών και παγκόσμιας στρατηγικής παραγώγων της UBS.

    Ο Αύγουστος ήταν ένας άστατος μήνας για τις αγορές, με την αβεβαιότητα της παγκόσμιας οικονομίας να πυροδοτεί άλμα στην αστάθεια.

    Στις αρχές του μήνα, μια πιο αδύναμη από το αναμενόμενο έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ προκάλεσε ανησυχίες για πιθανή ύφεση και προκάλεσε διολίσθηση των αμερικανικών μετοχών.

    Εν τω μεταξύ, η απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να ασκήσει πιο σφικτή νομισματική πολιτική, οδήγησε στην κατάρρευση του «carry trade» του γεν και την πτώση άνω του 12% του Nikkei.

    Ο VIX, ένα μέτρο προσδιορισμού της αναμενόμενης μεταβλητότητας της αγοράς, ξεπέρασε τις 65 μονάδες στις 5 Αυγούστου, από περίπου 23 την προηγούμενη ημέρα διαπραγμάτευσης. Στη συνέχεια, ο δείκτης υποχώρησε γρήγορα.

    Η έξαρση αυτή της μεταβλητότητας χαρακτηρίστηκε ως μια «τεράστια υπεραντίδραση» από τον Gerry Fowler, επικεφαλής ευρωπαϊκής στρατηγικής μετοχών και παγκόσμιας στρατηγικής παραγώγων της UBS.

    «Η UBS ανέμενε ότι τα επίπεδα μεταβλητότητας θα αυξάνονταν σε σχέση με τα επίπεδα που σημειώθηκαν στις αρχές του έτους, καθώς ιστορικά, ο συνδυασμός της μείωσης του ονομαστικού ΑΕΠ, των μειώσεων των επιτοκίων και της αβεβαιότητας για την αγορά εργασίας έχει ενισχύσει τη μεταβλητότητα», εξήγησε ο Fowler, μιλώντας στο CNBC.

    «Έτσι, στην πραγματικότητα, οι τελευταίες δύο εβδομάδες ήταν ακριβώς αυτό που περιμέναμε, εκτός από το ότι η έξαρση που σημειώθηκε ήταν μια τεράστια υπεραντίδραση και υπάρχουν συνέπειες για αυτό στην αγορά. Αντίστοιχα, η ανάκτηση του χαμένου εδάφους που σημειώνεται τώρα φαίνεται να είναι μια μικρή υπεραντίδραση», πρόσθεσε ο Fowler.

    «Ένας βασικός παράγοντας που θα επηρεάσει τη μεταβλητότητα θα είναι το κατά πόσον η οικονομική επιβράδυνση στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε περαιτέρω απώλειες θέσεων εργασίας και οι ΗΠΑ θα δουν ‘πιο σκληρή προσγείωση’», σύμφωνα με τον Fowler.

    «Τα πιο βασικά στοιχεία τους επόμενους μήνες θα είναι όλα όσα θα προέλθουν από την αγορά εργασίας, ενόσω θα επεξεργαζόμαστε εάν αυτό, που τώρα δείχνει ξεκάθαρα ως επιβράδυνση, είναι μια πτώση στη μέση του οικονομικού κύκλου που τελικά θα μετριαστεί από τη μείωση των επιτοκίων ή εάν πρόκειται για κάτι λίγο χειρότερο που θα εξελιχθεί από απώλεια θέσεων εργασίας σε βαθύτερη επιβράδυνση ή και ύφεση», είπε.

    Κοιτάζοντας μπροστά, η UBS, σύμφωνα με τον Fowler, αναμένει πως οι αγορές θα οδηγηθούν σε ένα ελαφρώς υψηλότερο επίπεδο μεταβλητότητας από αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή. Έπειτα, είναι πιθανό να παραμείνουν σε στενό εύρος διακύμανσης.

    Διαβάστε επίσης

    Tesla: Γιατί ανακαλεί 9.000 οχήματα Model X

    Φυσικό αέριο: Στο 90% η αποθήκευση στην Ευρώπη – Πτώση των τιμών στο χαμηλό δύο εβδομάδων



    ΣΧΟΛΙΑ