• Οικονομία

    ΗΠΑ: Σε υψηλό 10ετίας η ανησυχία για την ανεργία – Υπάρχει φως στο τούνελ;

    • NewsRoom
    John Williams (Fed)

    John Williams (Fed)


    Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί αναζητούν εργασία, καθώς ανησυχούν για τα ποσοστά ανεργίας, τα οποία βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με νέα έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης.

    Σύμφωνα με τη NY Fed, η μέση αναμενόμενη πιθανότητα να μείνει κανείς άνεργος τους επόμενους τέσσερις μήνες άγγιξε το 4,4% τον Ιούλιο, το υψηλότερο στη 10ετή ιστορία της συγκεκριμένης έρευνας.

    Το ποσοστό πριν από έναν χρόνο ήταν στο 3,9%.

    Η αναμενόμενη πιθανότητα μετακίνησης σε νέο εργοδότη αυξήθηκε επίσης στο 11,6% τον περασμένο μήνα από το 10,6% που παρατηρήθηκε τον Ιούλιο του 2023.

    Οι περισσότεροι ερωτηθέντες στην έρευνα αναζητούν ενεργά εργασία, με το 28,4% να σημειώνει ότι αναζητεί μια νέα απασχόληση τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες — το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2014 και μια αύξηση από 19,4% τον Ιούλιο του 2023.

    Η έρευνα, η οποία επίσης ανέφερε μειωμένη ικανοποίηση από τις μισθολογικές αποζημιώσεις, τα μη μισθολογικά επιδόματα και τις ευκαιρίες προαγωγής στις τρέχουσες θέσεις εργασίας των ερωτηθέντων, έρχεται καθώς η Federal Reserve σταθμίζει την πρόσφατη αδυναμία της αγοράς εργασίας με το ποσοστό ανεργίας τώρα στο 4,3%.

    Παράλληλα, οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις αναμενόμενες ετήσιες αναθεωρήσεις από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας (BLS), οι οποίες θα μπορούσαν να αναφέρουν την κατάργηση έως και ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας από την προηγουμένως αναφερθείσα αύξηση κατά το τελευταίο έτος.

    Την ίδια στιγμή, οικονομολόγοι και αναλυτές προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε περαιτέρω επιδείνωση της αγοράς εργασίας, θα έχει πιθανότατα αρνητική επίδραση στις αγορές και όχι μόνο.

    Όπως διατείνονται, το πρόβλημα στις ΗΠΑ είναι η συνεχής αδυναμία στην αγορά εργασίας, η οποία μετατρέπεται από πλεονασματική σε ελλειμματική.

    Κοντά στο σενάριο”Goldilocks”

    Ωστόσο, τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν μια καλύτερη εικόνα στον τομέα της οικονομίας.

    Οι τιμές καταναλωτή συνέχισαν να μειώνονται και να πλησιάζουν πιο κοντά στον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό της Fed.

    Τα θετικά στοιχεία λιανικών πωλήσεων για τον μήνα Ιούλιο έδειξαν ότι ο καταναλωτής εξακολουθεί να ξοδεύει, ενώ η εμπιστοσύνη των καταναλωτών ανακάμπτει.

    Ταυτόχρονα, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας έχουν μειωθεί περισσότερο από το αναμενόμενο.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, δεδομένων αυτών των ενδείξεων, η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να εισέλθει σε ένα σενάριο “Goldilocks”, όπου η ανάπτυξη επεκτείνεται ενώ ο πληθωρισμός υποχωρεί.

    Σε αυτό το ιδανικό σενάριο, η οικονομία παρουσιάζει ισχυρή ανάπτυξη, με χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την Fed.

    Επί του παρόντος, οι αγορές στοιχηματίζουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο.

    Η πιθανότητα μείωσης του επιτοκίου κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης είναι τώρα περίπου 70/30 μετά τις πιθανότητες 50/50 που τέθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool.

    Διαβάστε επίσης: 

    Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ δεν αποδέχονται μια μακροχρόνια κατοχή της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ

    ΗΠΑ: Η Χαμάς υποστηρίζει πως ο Μπάιντεν δίνει «πράσινο φως» για τη συνέχιση του πολέμου – Συνάντηση Σίσι Μπλίνκεν

    ΗΠΑ: Πώς ο Ομπάμα στηρίζει την Κάμαλα Χάρις- Η πολύπλοκη σχέση του με τον Τζο Μπάιντεν



    ΣΧΟΛΙΑ