• Ενέργεια

    Φυσικό αέριο: Στο 90% η αποθήκευση στην Ευρώπη – Πτώση των τιμών στο χαμηλό δύο εβδομάδων

    • Bloomberg


    Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι σχεδόν πλήρη, συμβάλλοντας στον περιορισμό της πρόσφατης ανόδου των τιμών που πυροδότησαν οι ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους του εφοδιασμού.

    Τα επίπεδα αποθήκευσης στην περιοχή έφτασαν στο 90% της χωρητικότητάς τους στις 19 Αυγούστου, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της βιομηχανικής ένωσης Gas Infrastructure Europe. Αυτό είναι πάνω από δύο μήνες νωρίτερα από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίτευξη του συγκεκριμένου ποσοστού την 1η Νοεμβρίου.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου κυμαινόταν κοντά στο χαμηλό δύο εβδομάδων νωρίς την Τετάρτη μετά από απώλειες 4,7% που κατέγραψαν την προηγούμενη ημέρα, το μεγαλύτερο ποσοστό πτώσης από τον Ιούνιο.

    Η αγορά έχει αποδειχθεί ευαίσθητη στις διαταραχές του εφοδιασμού αυτό το καλοκαίρι, με τις ανησυχίες σχετικά με τις υπόλοιπες ροές από τη Ρωσία να πυροδοτούν ένα ράλι τιμών νωρίτερα αυτό το μήνα.

    Europe's Gas Stockpiles Hit Winter Levels Two Months Early |
    Τα επίπεδα αποθήκευσης στην Ευρώπη έφτασαν στο 90% της χωρητικότητάς τους δύο μήνες νωρίτερα από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    Προς το παρόν, τα επαρκή αποθέματα βοηθούν στην αντιστάθμιση των κινδύνων εφοδιασμού. Οι χώροι αποθήκευσης είναι ελαφρώς λιγότερο γεμάτοι από ό,τι ήταν αυτή την εποχή πέρυσι – με τις εγχύσεις να έχουν επιβραδυνθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού – αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας.

    Η ήπειρος, ωστόσο, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κινδύνους που σχετίζονται με αιφνίδιες διακοπές. Οι ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να συζητούν πώς θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω αγωγού, μόλις λήξει η συμφωνία διαμετακόμισης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου στο τέλος του έτους.

    Ο κορυφαίος πάροχος φυσικού αερίου της Ευρώπης, η Νορβηγία, οδεύει επίσης προς μια περίοδο βαριάς συντήρησης που κρατά τους εμπόρους σε εγρήγορση.

    «Οποιαδήποτε διακοπή εκεί ή μη προγραμματισμένες παρατάσεις συντήρησης θα συνοδεύονται πιθανότατα από μια νευρική αντίδραση της αγοράς», δήλωσε ο αναλυτής της Rystad, Κριστόφ Χάλσερ, προσθέτοντας ότι οι ροές είναι ιδιαίτερα σημαντικές, δεδομένου ότι η Ευρώπη έχει προσελκύσει λιγότερες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.

    Τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια του πρώτου μήνα, ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς φυσικού αερίου, υποχωρούσαν νωρίτερα στο Άμστερνταμ κατά 0,3% στα 37,85 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Πετρέλαιο: Βουτιά 2,5% καθώς παραμένει ο προβληματισμός για τη ζήτηση και εξασθενούν οι φόβοι για τη Μέση Ανατολή

    Φυσικό αέριο: Στο υψηλότερο επίπεδο του 2024 η τιμή του στην Ευρώπη, λόγω φημών από τη Ρωσία

    Buy, hold or sell: Άμεση ανάλυση για CENER, ΑΡΑΙΓ, ΕΛΠΕ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ



    ΣΧΟΛΙΑ