• Business

    Starbucks: Με εταιρικό τζετ θα μετακινείται ο νέος CEO – Τα «κρυφά ταλέντα» του Brian Niccol

    • Μαρία Βε
    Brian Niccol

    Brian Niccol (Πηγή: Bloomberg)


    Ένα εταιρικό τζετ θα βρίσκεται στη διάθεση του νέου CEO της Starbucks, Brian Niccol, για να ταξιδεύει 1.000 μίλια από την κατοικία του στην Καλιφόρνια προς το γραφείο του στο Σιάτλ, όταν ενταχθεί στην εταιρεία τον Σεπτέμβριο.

    Η Starbucks σημειώνει ότι θα μπορεί να ζει στο σπίτι του στο Newport Beach της Καλιφόρνια και να μεταβαίνει με ένα εταιρικό τζετ στα κεντρικά γραφεία των Starbucks όποτε χρειάζεται, αντί να χρειαστεί να μετακομίσει στην περιοχή.

    Σύμφωνα με το CNBC, στο νέο του ρόλο, ο 50χρονος Niccol θα αμείβεται με μισθό 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, ενώ θα έχει την ευκαιρία να κερδίζει ένα ετήσιο μπόνους που θα κυμαίνεται μεταξύ 3,6 και 7,2 εκατομμυρίων δολαρίων ανάλογα με την απόδοσή του.

    Επίσης, θα είναι υποψήφιος για ένα ετήσια βραβεία μετοχικού κεφαλαίου αξίας έως και 23 εκατομμυρίων δολαρίων.

    «Θησαυρός» ο Niccol

    Σημειώνεται ότι ο Niccol διαπραγματεύτηκε επιτυχώς μια παρόμοια συμφωνία όταν έγινε Διευθύνων Σύμβουλος της Chipotle το 2018, καθώς διαθέτει ένα ισχυρό βιογραφικό που δείχνει την θετική επιρροή του σε προβληματικές εταιρείες.

    Τότε, η αλυσίδα fast-casual είχε την έδρα της στο Denver του Colorado και ο Niccol – ο οποίος διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της Taco Bell πριν από τη θητεία του στην Chipotle – ζούσε στο Newport Beach, 15 λεπτά οδικώς από το κεντρικό γραφείο του Taco Bell στο Irvine της Καλιφόρνια.

    Μάλιστα, η Chipotle μετέφερε την έδρα της από το Denver στο Newport Beach, τρεις μήνες μετά την ανακοίνωση του διορισμού του Niccol.

    Ως διευθύνων σύμβουλος της Chipotle, βοήθησε την αλυσίδα να ανακάμψει από το σκάνδαλο κατά τη διάρκεια του οποίου η εταιρεία συνδέθηκε με μια επιδημία Εσερίχια κόλι, όπου δεκάδες άτομα σε όλη την Ουάσινγκτον και το Όρεγκον αρρώστησαν, οδηγώντας στο προσωρινό κλείσιμο 43 εστιατορίων.

    Επίσης, ήταν υπό τη δική του ηγεσία που η εταιρεία πέρασε το εμπόδιο της πανδημίας, ενώ κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην αλυσίδα εστιατορίων, η μετοχή της εκτινάχθηκε στα ύψη, στο 773%.

    Ο πολύτιμος ρόλος του CEO

    Στη σημερινή επιστολή της, η Starbucks, σημειώνει επίσης ότι θα δημιουργήσει ένα απομακρυσμένο γραφείο για τον Niccol στο Newport Beach μαζί με έναν βοηθό της επιλογής του.

    Όταν μάλιστα δεν ταξιδεύει για εταιρικές εργασίες, ο Niccol θα εξακολουθεί να αναμένεται να εργάζεται από το γραφείο του Σιάτλ τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα σε ευθυγράμμιση με τις πολιτικές υβριδικής εργασίας των Starbucks, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας.

    Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι των Starbucks υποχρεούνται να εργάζονται από το γραφείο τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα από τις αρχές του 2023.

    «Στις κύριες ασχολίες του Brian είναι ο συντονισμός του Seattle Support Center και οι επισκέψεις σε συνεργάτες, πελάτες, καταστήματα, εγκαταστάσεις και τα γραφεία της εταιρείας σε όλο τον κόσμο», δηλώνει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

    Όμως, σύμφωνα με αναλυτές, ένα από τα προβλήματα που καλείται να επιλύσει ο Niccol, είναι οι πάγκοι γεμάτοι παραγγελίες από τα κινητά τηλέφωνα απογοητευμένων πελατών που περιμένουν μάταια τις παραγγελίες τους, με τους κατάκοπους baristas να προσπαθούν να συμβαδίσουν.

    Καθώς οι παραγγελίες μέσω κινητού τηλεφώνου αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των συνολικών πωλήσεων των Starbucks, επενδυτές και στελέχη έχουν επισημάνει τα λειτουργικά ζητήματα ως έναν από τους λόγους που οι πωλήσεις της αλυσίδας έχουν υποχωρήσει τα τελευταία τρίμηνα.

    Χάσμα στη διαπραγματευτική δύναμη

    Ωστόσο, η προνομιούχος συμφωνία του Niccol, σημειώνει το CNBC, υπογραμμίζει το χάσμα στη διαπραγματευτική δύναμη μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών και του μέσου εργαζόμενου, όσον αφορά την ευελιξία στην εργασία.

    Οι εταιρείες κάνουν εξαιρέσεις για τους ανώτερους υπαλλήλους, προκειμένου να προσελκύσουν και να διατηρήσουν τα κορυφαία ταλέντα, σημειώνει ο Raj Choudhury, καθηγητής στο Harvard.

    Ο Choudhury τονίζει ότι υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός CEO που «εργάζονται από οπουδήποτε», αν και δεν υπάρχει ακόμη ολοκληρωμένη έρευνα για το θέμα.

    «Γίνεται ολοένα και πιο συνηθισμένο επειδή εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε μια ανταγωνιστική αγορά εργασίας», εξηγεί, συμπληρώνοντας ότι «Τα στελέχη δεν δέχονται προσφορές εργασίας εάν δεν υπάρχει ευελιξία στο τραπέζι».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Victoria’s Secret έκανε μια παρόμοια παραχώρηση την περασμένη εβδομάδα, όταν προσέλαβε τη Hillary Super ως νέα CEO.

    Όταν ξεκινήσει να εργάζεται τον Σεπτέμβριο, θα βρίσκεται στα γραφεία της Νέας Υόρκης αντί στα κεντρικά γραφεία στο Οχάιο.

    Την ίδια στιγμή, σύγχυση επικρατεί μεταξύ των στελεχών μεγάλων εταιρειών, καθώς ορισμένοι προτιμούν το υβριδικό μοντέλο εργασίας, άλλοι το εξ ολοκλήρου απομακρυσμένο και άλλοι το μοντέλο εργασίας αποκλειστικά από τον χώρο όπου βρίσκονται τα κεντρικά μιας εταιρείας.

    Διαβάστε επίσης: 

    Starbucks: Άλμα ρεκόρ στην τιμή της μετοχής μετά την αντικατάσταση του CEO

    Johnson & Johnson: Πάνω από $1 δισ. για την εξαγορά της V-Wave – Το νέο «όπλο» για την καρδιακή ανεπάρκεια

    Disney-Reliance: Πού «φρενάρει» η δημιουργία μιας υπερδύναμης $8,5 δισ. στην ινδική αγορά των media



    ΣΧΟΛΙΑ