• Κοινωνία

    Ναυάγιο στη Σικελία: Και ο πρόεδρος της Morgan Stanley International, Jonathan Bloomer, μεταξύ των αγνοουμένων

    • NewsRoom

    Ο Jonathan Bloomer, πρόεδρος της Morgan Stanley International


    Ο πρόεδρος της Morgan Stanley International, Jonathan Bloomer, είναι μεταξύ των έξι ατόμων που αγνοούνται μετά τη βύθιση του πολυτελούς σούπερ γιοτ στα ανοικτά των ακτών της Σικελίας, κατά τη διάρκεια μιας σφοδρής καταιγίδας.

    Ο Salvatore Cocina, επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας στη Σικελία, δήλωσε ότι ο Bloomer, η σύζυγος του και ο Chris Morvillo, δικηγόρος στην Clifford Chance, είναι μεταξύ των αγνοουμένων. Ο βρετανός επιχειρηματίας τεχνολογίας Mike Lynch και η 18χρονη κόρη του Χάνα, επίσης  αγνοούνται.

    Το υπό βρετανική σημαία Bayesian, ένα ιστιοφόρο μήκους 56 μέτρων, μετέφερε 22 άτομα και αγκυροβόλησε λίγο έξω από την ακτή κοντά στο λιμάνι Porticello όταν χτυπήθηκε από ανεμοστρόβιλο τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, ανέφερε σε προηγούμενη δήλωση η ιταλική ακτοφυλακή.

    Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος ενός άνδρα, ο οποίος ήταν ο σεφ του πλοίου. Η ακτοφυλακή δήλωσε ότι οι αγνοούμενοι είχαν βρετανική, αμερικανική και καναδική υπηκοότητα.

    Δεκαπέντε άτομα διασώθηκαν, μεταξύ των οποίων η σύζυγος του Lynch, Angela Bacares, ιδιοκτήτρια του σκάφους, και ένα κοριτσάκι ενός έτους που σώθηκε από τη μητέρα του.

    Ένας εκπρόσωπος του Lynch, συνιδρυτή της Autonomy, μιας εταιρείας λογισμικού που εξελίχθηκε σε μία από τις πιο λαμπρές επιχειρήσεις του τεχνολογικού τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου, αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Οι επιζώντες δήλωσαν ότι το ταξίδι είχε οργανωθεί από τον Lynch για τους συναδέλφους του.

    Ο Lynch, που κάποτε είχε χαρακτηριστεί ως ο Μπιλ Γκέιτς της Βρετανίας, πέρασε μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας στα δικαστήρια υπερασπιζόμενος το όνομά του ενάντια στις κατηγορίες για απάτη που σχετίζονταν με την πώληση της εταιρείας λογισμικού του, Autonomy, στην αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας Hewlett-Packard έναντι 11 δισ. δολαρίων.

    Ο 59χρονος αθωώθηκε από δικαστήριο στο Σαν Φρανσίσκο τον Ιούνιο, αφού είχε περάσει περισσότερο από ένα χρόνο σε κατ’ οίκον περιορισμό.

    Λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση της είδησης του ναυαγίου, έγινε γνωστό ότι ο συγκατηγορούμενός του σε εκείνη τη δίκη, ο Stephen Chamberlain, πέθανε καθώς χτυπήθηκε από αυτοκίνητο στο Cambridgeshire.

    Ο Chamberlain, ο πρώην επικεφαλής οικονομικών της Autonomy, χτυπήθηκε το πρωί του Σαββάτου και νοσηλεύονταν με μηχανική υποστήριξη, ανέφερε το Reuters. Σε μια δήλωση, ο δικηγόρος του, Gary Lincenberg, είπε ότι πέθανε αφού «χτυπήθηκε θανάσιμα» από αυτοκίνητο την ώρα που έτρεχε.

    Τη Δευτέρα, δύτες διάσωσης προσπαθούσαν να φτάσουν στο κύτος του Bayesian, το οποίο μετέφερε πλήρωμα 10 ατόμων και 12 επιβάτες, σύμφωνα με την ιταλική ακτοφυλακή.

    Το σκάφος είχε βυθιστεί περίπου στα 49 μέτρα και η εισαγγελία στο Termini Imerese διερευνούσε το περιστατικό.

    «Ο άνεμος ήταν πολύ δυνατός. Η κακοκαιρία ήταν αναμενόμενη, αλλά όχι αυτού του μεγέθους», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της ακτοφυλακής στην πρωτεύουσα της Σικελίας Παλέρμο.

    Ο καπετάνιος ενός κοντινού σκάφους δήλωσε στο Reuters ότι, όταν οι άνεμοι ενισχύθηκαν, είχε θέσει σε λειτουργία τη μηχανή για να διατηρήσει τον έλεγχο του σκάφους του και να αποφύγει τη σύγκρουση με το Bayesian, το οποίο είχε αγκυροβολήσει δίπλα του.

    «Καταφέραμε να κρατήσουμε το πλοίο στη θέση του και αφού πέρασε η καταιγίδα, παρατηρήσαμε ότι το πλοίο πίσω μας είχε εξαφανιστεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Karsten Borner.

    Είπε ότι το πλήρωμά του βρήκε στη συνέχεια μερικούς από τους επιζώντες σε μια σωσίβια σχεδία – συμπεριλαμβανομένου ενός κοριτσιού και της μητέρας του – και τους πήρε στο πλοίο πριν τους παραλάβει η ακτοφυλακή.

    Οκτώ από τους διασωθέντες, συμπεριλαμβανομένου του ενός έτους κοριτσιού, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και η κατάστασή τους είναι σταθερή.

    Ο Domenico Cipolla, επικεφαλής γιατρός στο νοσοκομείο Di Cristina στο Παλέρμο, όπου εισήχθησαν το κοριτσάκι και η μητέρα του, δήλωσε: «Το μωρό είναι καλά. Η μητέρα είναι επίσης σε καλή κατάσταση, αν και με κάποιες μικρές εκδορές. Ο πατέρας θα πάρει επίσης σύντομα εξιτήριο από το νοσοκομείο.

    «Είπαν ότι οι περισσότεροι από αυτούς ήταν συνάδελφοι που εργάζονταν για τον Lynch. Είναι αρκετά τραυματισμένοι. Όσο περνάει ο καιρός, συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο ότι σήμερα το πρωί έχασαν πολλούς φίλους».

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας επιβεβαίωσε ότι στο σκάφος επέβαιναν δύο Νεοζηλανδοί.

    Η Νεοζηλανδή δικηγόρος Ayla Ronald κατονομάστηκε ως μία από τις επιζώντες. Ο πατέρας της, Lin Ronald, επιβεβαίωσε στην Guardian ότι η κόρη του ήταν ασφαλής αλλά συγκλονισμένη μετά το συμβάν.

    Η Ronald εργάζεται στη διεθνή δικηγορική εταιρεία Clifford Chance και συμμετείχε στην πολύκροτη υπόθεση απάτης του Lynch, δήλωσε ο πατέρας της.

    Καταιγίδες και έντονες βροχοπτώσεις σάρωσαν την Ιταλία τις τελευταίες ημέρες μετά από εβδομάδες καύσωνα, που ανέβασαν τη θερμοκρασία της Μεσογείου σε επίπεδα ρεκόρ, αυξάνοντας τον κίνδυνο ακραίων καιρικών συνθηκών, δήλωσαν ειδικοί.

    «Η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας γύρω από τη Σικελία ήταν περίπου 30C (86F), δηλαδή σχεδόν 3 βαθμούς περισσότερο από το κανονικό. Αυτό δημιουργεί μια τεράστια πηγή ενέργειας που συμβάλλει σε αυτές τις καταιγίδες», δήλωσε ο μετεωρολόγος Luca Mercalli.

    «Δεν μπορούμε να πούμε ότι όλο αυτό οφείλεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά μπορούμε να πούμε ότι επιδρά ενισχυτικά», είπε στο Reuters.

    Διαβάστε επίσης

    Στην πυρόπληκτη Πεντέλη σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με κλιμάκιο υπουργών



    ΣΧΟΛΙΑ