ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Αίγυπτος παρέτεινε την ηγεσία του Χασάν Αμπντάλα στην κεντρική τράπεζα για έναν ακόμη χρόνο, μια κίνηση που αναμένεται να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών για τη χώρα, τη στιγμή που προσπαθεί να ξεφύγει από τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.
Ο στόχος είναι να φανεί καθώς προσηλωμένη σε ορθόδοξες νομισματικές πολιτικές μετά τη δραματική αύξηση των επιτοκίων και την υποτίμηση του νομίσματος νωρίτερα φέτος.
Η απόφαση του προέδρου Αμπντέλ Φάταχ Ελ Σίσι να διατηρήσει τον 64χρονο βετεράνο τραπεζικό, ανακοινώθηκε σήμερα, Δευτέρα, στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Αιγύπτου.
Έρχεται μάλιστα λίγες ημέρες μετά την κίνηση των αρχών, οι οποίες έκαναν μια σειρά από νέους διορισμούς στο υπουργικό συμβούλιο.
Ο Αμπντάλα, μια σημαντική προσωπιότητα που ανέλαβε την τράπεζα για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2022, έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης στο ξένο νόμισμα.
Η διακυβέρνησή του έχει δει τρεις υποτιμήσεις της λίρας. Μια βουτιά 40% έναντι του δολαρίου τον Μάρτιο και η αύξηση του βασικού επιτοκίου της τράπεζας στο 27,25% βοήθησαν την Αίγυπτο να εξασφαλίσει ένα παγκόσμιο πρόγραμμα διάσωσης — με επικεφαλής τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο — συνολικού ύψους περίπου 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Με τη δέσμευσή του να αφήσει την αγορά να καθορίσει τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, οι πολιτικές του Αμπντάλα διαφοροποιήθηκαν άμεσα από του προκατόχου του, Ταρέκ Αμέρ, ο οποίος – εκτός άλλων – επέβαλε περιορισμούς στις εισαγωγές για να περιορίσει την εγχώρια ζήτηση για δολάρια.
Ο Αμπντάλα ήταν επίσης ένας από τους υπεύθυνους για τη συμφωνία δανείου στα τέλη του 2022 με το ΔΝΤ.
Η νέα του θητεία θα τον βοηθήσει να συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στον πληθωρισμό που παραμένει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της Αιγύπτου.
Όταν το ξένο συνάλλαγμα ήταν σε έλλειψη, οι εισαγωγείς στράφηκαν στην τοπική μαύρη αγορά για τις ανάγκες τους, μεταφέροντας το πολύ πιο αδύναμο επιτόκιο της λίρας στους καταναλωτές.
Αυτό οδήγησε τις τιμές στα ύψη ρεκόρ 38% τον Σεπτέμβριο του 2023.
Ο πληθωρισμός μειώθηκε από τότε, ακόμη και μετά την υποτίμηση του Μαρτίου, αγγίζοντας το 25,7% τον περασμένο μήνα.
Ωστόσο, ένα νέο κύμα περικοπών των κρατικών επιδοτήσεων μπορεί να αυξήσει τις πιέσεις στις τιμές.
Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές θα παρακολουθούν επίσης στενά την απόδοση της λίρας για να διασφαλίσουν ότι οι πολιτικές της Αιγύπτου έχουν πραγματικά αλλάξει.
Και με τις αρχές να υπόσχονται μια βιομηχανική και μεταποιητική μεταστροφή, οι επιχειρήσεις θα βασίζονται επίσης στην κεντρική τράπεζα για να διασφαλίσουν ότι έχουν απεριόριστη πρόσβαση και πάλι σε ξένο νόμισμα.
Ο Αμπντάλα, σε μια σπάνια δημόσια ομιλία του πέρσι, ανέφερε ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού μπορεί να συγκρατήσει τον πληθωρισμό που προκαλείται από την έλλειψη προσφοράς.
Παρ’ όλα αυτά, αύξησε τα επιτόκια συνολικά κατά 1.600 μονάδες βάσης στα δύο χρόνια της θητείας του.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ένας κύκλος χαλάρωσης θα ξεκινήσει αργότερα φέτος ή στις αρχές του 2025.
Διαβάστε επίσης:
Τουρκία: Αμετάβλητα στο 50% για πέμπτο σερί τα επιτόκια;
Mary Daly (Fed): Θετικά τα μηνύματα για τα επιτόκια – Πού εστιάζουμε
Goldman Sachs: Μειώνει τις πιθανότητες ύφεσης των ΗΠΑ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μπάιντεν για τα μυστηριώδη drone: Το παρακολουθούμε, μην ανησυχείτε
- Γεωργιάδης: Να καταδικαστεί ο Παναγιωτόπουλος για παραβίαση του ΚΟΚ – Παναγιωτόπουλος: Ήμουν έξω από το σπίτι μου
- Galaxy Cosmos Mezz: Με ποσοστό 10,4% η Hellenic Prosperity Master Fund
- Εφετείο Αθηνών: Από σήμερα διαθέτει το δικό του ιατρείο