• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρυσός: Κινείται προς νέα υψηλά – Προβλέψεις για 3.000 δολάρια το 2025

    • NewsRoom


    Οι τιμές του χρυσού σημειώνουν νέα υψηλά και οι αναλυτές κάνουν λόγο για περισσότερα ρεκόρ. Ορισμένοι μάλιστα προβλέπουν ότι το πολύτιμο μέταλλο θα φτάσει στα 3.000 δολάρια το επόμενο έτος.

    Η spot τιμή του χρυσού παραμένει σταθερή στο υψηλό της προηγούμενης συνεδρίασης, στα 2.508,14 δολάρια ανά ουγγιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet, αναφέρει το CNBC.

    «Το 2024 είναι η χρονιά κατά την οποία ο χρυσός υποτίθεται ότι θα καταγράψει πολλαπλά υψηλά», δήλωσε η Sabrin Chowdhury, επικεφαλής ανάλυσης εμπορευμάτων στην BMI, επικαλούμενη την ελκυστικότητα του ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.

    «Ο χρυσός ευδοκιμεί από την αβεβαιότητα… [και] η αβεβαιότητα βρίσκεται στο αποκορύφωμά της», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι το 2024 είναι η χρονιά εκλογών, της πρόσφατης εισβολής της Ουκρανίας πίσω στη Ρωσία και των αυξανόμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

    Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την τιμή του χρυσού είναι η αύξηση των πιθανοτήτων μείωσης των επιτοκίων της Fed τον Σεπτέμβριο.

    «Μόλις η Fed αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, πιθανότατα τον επόμενο μήνα, ο χρυσός θα μπορούσε να φτάσει τα 2.700 δολάρια ανά ουγγιά», δήλωσε η αναλύτρια της BMI. Εξίσου θετικές είναι και οι προβλέψεις άλλων αναλυτών.

    Τα χαμηλότερα επιτόκια καθιστούν τον χρυσό πιο ελκυστικό σε σχέση με τα έντοκα περιουσιακά στοιχεία, όπως τα ομόλογα, τα οποία ανταγωνίζονται τον χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο.

    Παράλληλα τα χαμηλά επιτόκια πιέζουν το δολάριο, καθιστώντας ελκυστικό τον χρυσό που τιμολογείται στο αμερικανικό νόμισμα, για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

    Οι αναλυτές της Citi ανέφεραν σε σημείωμά τους τη Δευτέρα ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον χρυσό αναμένεται να ενισχυθεί τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες.

    Η τράπεζα πρόσθεσε ότι προβλέπει τιμή στόχο τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι τα μέσα του 2025 για το πολύτιμο μέταλλο. Παράλληλα αναμένει η μέση τιμή τέταρτου τριμήνου να κυμανθεί στα 2.550 δολάρια ανά ουγγιά.

    Διαβάστε επίσης:

    Το βλέμμα των traders στη Fed – Θα δώσει ο Πάουελ σήμα για συνέχιση του ράλι των μετοχών;

    Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Χρυσός: Κοντά σε ιστορικό υψηλό οι τιμές, εβδομαδιαία κέρδη 2,8%



    ΣΧΟΛΙΑ