• Οικονομία

    Mary Daly (Fed): Θετικά τα μηνύματα για τα επιτόκια – Πού εστιάζουμε

    • NewsRoom
    Mary Daly

    Mary Daly, Fed (Πηγή: Fed)


    Είναι καιρός η Fed να εξετάσει το ενδεχόμενο προσαρμογής στα επιτόκια από το τρέχον εύρος 5,25% έως 5,5%, ανέφερε η Mary Daly, μία από τις κορυφαίες αξιωματούχους της, την ώρα που οι επικεφαλής κεντρικοί τραπεζίτες του κόσμου ετοιμάζονται για το ετήσιο συμπόσιο στο Ουαϊόμινγκ αυτή την εβδομάδα.

    Παράλληλα, η Daly τόνισε στους Financial Times ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να υιοθετήσει μια σταδιακή προσέγγιση για τη μείωση του κόστους δανεισμού.

    Η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε ότι τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία, ενίσχυσαν την πεποίθησή της ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο.

    Η έκκλησή της για μια «συνετή» προσέγγιση απώθησε τις ανησυχίες των οικονομολόγων ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου οδεύει προς μια απότομη επιβράδυνση που δικαιολογεί γρήγορες μειώσεις των επιτοκίων.

    Την ίδια στιγμή, η Wall Street στοιχηματίζει ότι ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ θα επιβεβαιώσει ότι έρχονται μειώσεις επιτοκίων κατά το ετήσιο συμπόσιο της κεντρικής τράπεζας.

    Ωστόσο, καθώς η συζήτηση έχει μετατοπιστεί από το «θα γίνουν ή δεν θα γίνουν;» στο «πόσο μεγάλες θα είναι;», οι χρηματιστές μπορεί να μείνουν μετέωροι.

    «Εάν οι traders ακούσουν ότι έρχονται περικοπές, οι μετοχές θα αντιδράσουν ευνοϊκά», δήλωσε ο Eric Beiley, managing director της εταιρείας διαχείρισης περιουσίας Steward Partners Global Advisory. «Αν δεν ακούσουμε αυτό που θέλουμε, αυτό θα προκαλέσει ένα μεγάλο selloff».

    Ο πρόεδρος της Fed πιθανότατα θα αφήσει να εννοηθεί ότι η σφιχτή νομισματική πολιτική δεν δικαιολογείται πλέον, σύμφωνα με τον Bill Dudley, αρθρογράφο του Bloomberg Opinion και πρώην επικεφαλής της Fed της Νέας Υόρκης.

    Αλλά δεν αναμένει ότι ο Πάουελ θα σηματοδοτήσει το μέγεθος της πρώτης μείωσης των επιτοκίων, δεδομένου ότι υπάρχει ένα report για την απασχόληση στις 6 Σεπτεμβρίου, που θα εξετάσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες πριν από την επόμενη απόφαση τους στις 18 Σεπτεμβρίου.

    Οι επενδυτές ελπίζουν τώρα ότι η Fed έχει επιτύχει τον στόχο της για μια ήπια προσγείωση, τιθασεύοντας τις ανεξέλεγκτες τιμές χωρίς να προκαλέσει σοβαρό “οικονομικό πόνο”.

    Διαβάστε επίσης: 

    Goldman Sachs: Μειώνει τις πιθανότητες ύφεσης των ΗΠΑ

    Το βλέμμα των traders στη Fed – Θα δώσει ο Πάουελ σήμα για συνέχιση του ράλι των μετοχών;



    ΣΧΟΛΙΑ