ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Το 2024 αποτελεί έτος ορόσημο για τον κλάδο πληροφορικής.
Μεγάλα deals, εξαγορές και γενικότερη κινητικότητα επικρατεί στον κλάδο, επιβεβαιώνοντας τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης για τις εταιρείες.
Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι αυτή η…ευημερία που επικρατεί στον κλάδο πληροφορικής θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε πολλά πράγματα ακόμα μέχρι το τέλος του έτους.
Τα deals που «σημάδεψαν» το έτος
Δύο είναι τα μεγάλα deals που σημάδεψαν μέχρι σήμερα το 2024 και αυτά δεν είναι άλλα από την εξαγορά της Entersoft από το Olympia Group αλλά και το deal Μίχου-Εθνική-General Atlantic για την εξαγορά όλου του ποσοστού της Epsilon Net.
To deal της Entersoft που προηγήθηκε χρονικά, προκάλεσε αίσθηση στην αγορά, καθώς έκλεισε στα 8 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή συνολικά το τίμημα ανήλθε στα 240 εκατ. ευρώ.
Το μόνο σίγουρο για την επόμενη ημέρα είναι ότι η Entersoft θα βγει από το ΧΑ μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια παρουσίας στην Κύρια Αγορά.
Πηγές της αγοράς σχολιάζοντας τα επόμενα βήματα τόνισαν ότι ακόμα όλα τα ενδεχόμενα είναι υπό συζήτηση, ακόμα και η συγχώνευση της SoftOne (εταιρεία του ομίλου Olympia με πάνω από 33%) με την Entersoft, δημιουργώντας έτσι έναν ισχυρό πόλο στο business software.
Με στόχο φυσικά να πρωταγωνιστήσουν στην αγορά.
Το αμέσως επόμενο deal, που αφορά επίσης το κομμάτι του business software είναι της Epsilon Net. Το οποίο μάλιστα ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, όταν η δημόσια πρόταση ξεπέρασε το 90%, μετά και την πώληση του ποσοστού 7% του fund Barca Global. Με την εταιρεία να οδηγείται και αυτή εκτός ΧΑ.
Το όχημα μέσω του οποίου υλοποιήθηκε η δημόσια πρόταση είναι η εταιρεία ειδικού σκοπού Ginger Digital, ελεγχόμενη από αμερικανικό Private Equity Fahd της General Atlantic. Έχοντας ως συμπαραστάτες τον ιδρυτή και βασικό μέτοχο της τεχνολογικής εταιρείας Γιάννη Μίχο (που κατέχει ποσοστό 55,42%) αλλά και την Εθνική Tράπεζα η οποία έχει τώρα το 7,5%.
Η Epsilon Net μπήκε στην Εναλλακτική Αγορά του χρηματιστηρίου στις 21 Φεβρουαρίου του 2008, με αποτίμηση στα 16,76 εκατ. ευρώ. Στις 15 Ιουλίου του 2020 έκανε το μεγάλο βήμα και έπειτα από μια αύξηση κεφαλαίου ύψους 5,338 εκατ. ευρώ, η εταιρεία έκανε πρεμιέρα στην Κύρια Αγορά. Με τη χρηματιστηριακή της αξία να ξεκινά από τα 32,16 εκατ. ευρώ και είναι πλέον με… οδηγό τη δημόσια πρόταση στα 650,4 εκατ. ευρώ.
Εξελίξεις και νέα δεδομένα από Σεπτέμβριο
Όλες αυτές οι τεράστιες υπεραξίες άνοιξαν την όρεξη και των υπολοίπων εταιρειών πληροφορικής, που αναζητούν δυνατές εξαγορές και συμμαχίες προκειμένου να ισχυροποιηθούν. Οι εταιρείες λογισμικού προσπαθούν διαρκώς να αυξήσουν τα μερίδιά τους και αυτό γίνεται συχνά μέσω εξαγορών. Παράλληλα υπάρχουν πολλές καλές εταιρείες οι οποίες έχουν τραβήξει τα βλέμματα ξένων ομίλων και δεν αποκλείεται να δούμε νέες εκπλήξεις στο υπόλοιπο του έτους.
Ήδη η εταιρεία Softweb οδηγήθηκε στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου, ευελπιστώντας να ακολουθήσει τον δρόμο των Entersoft και Epsilon Net, ενώ η Performance πραγματοποίησε μέσα στον Αύγουστο την…πολυπόθητη μετάταξη από την ΕΝΑ στην Κύρια Αγορά.
Δρόμο που αναμένεται να ακολουθήσει και η Real Consulting το επόμενο διάστημα.
Φυσικά τα deals της Entersoft και Epsilon Net, μπορεί να ήταν αυτά που έκαναν αίσθηση, όμως δεν ήταν τα μόνα που έγιναν στο πρώτο μισό του 2024. Και όπως λένε άνθρωποι της αγοράς, αναμένεται συναρπαστική συνέχεια μέχρι τα Χριστούγεννα.
Πριν λίγες εβδομάδες, η Ideal προχώρησε σε εξαγορά ακόμα μίας εταιρείας πληροφορικής, με τον πρόεδρο Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο mononews να μην αποκλείει το σενάριο ενοποίησης όλου του χαρτοφυλακίου πληροφορικής σε μία εταιρεία, η οποία μάλιστα υπάρχει περίπτωση να μπει στο ΧΑ αρχές του επόμενου έτους.
Εξαγορές δρομολογεί και η Q&R του Παναγιώτη Πασχαλάκη, κίνηση η οποία αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα. Ήδη η εταιρεία στις 06/08/2024 προέβη και εξέδωσε κοινό ομολογιακό δάνειο ποσού 19.100.000 ευρώ, που θα καλυφθεί από την πρόεδρο Σοφία Σωτηράκου.
Είναι γεγονός λοιπόν ότι οι μήνες μετά το καλοκαίρι θα είναι «καυτοί», με την αγορά να εκτιμά ότι θα δούμε ακόμα πολλές και ενδιαφέρουσες κινήσεις από τις εταιρείες πληροφορικής και σίγουρα αρκετά ακόμα deals.
Υπενθυμίζουμε μόνο ότι την διετία 2021-2023 έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 40 deals κάθε μεγέθους από εταιρείες του κλάδου, ενώ και το 2024 ο ρυθμός δεν έχει σταματήσει.
Κάτι που δίνει το «στίγμα» και για τη συνέχεια.
Διαβάστε επίσης
Καθυστερήσεις στα έργα πληροφορικής – Οι κίνδυνοι και οι ευθύνες
Παπακωνσταντίνου (Ideal): Η πληροφορική αιχμή του δόρατος στην αύξηση των μεγεθών – Το business plan
Νεμπής (ΟΤΕ): Ανάπτυξη με οδηγό FTTH – Αυτοί είναι οι στόχοι για τα επόμενα χρόνια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα