• Διεθνής πολιτική

    Βρετανία: Το μεταναστευτικό το σημαντικότερο πρόβλημα στη χώρα για πρώτη φορά από το 2016

    • NewsRoom
    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ


    Το μεταναστευτικό είναι το θέμα που οι Βρετανοί θεωρούν ως το πιο σημαντικό για πρώτη φορά από το 2016 -όταν η Βρετανία ψήφισε υπέρ της εξόδου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση- μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν αυτόν τον μήνα στα οποία στοχοποιήθηκαν μουσουλμάνοι και μετανάστες, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία δημοσκοπήσεων Ipsos.

    Λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο των Βρετανών (34%) θεωρεί πως το μεταναστευτικό είναι το μεγαλύτερο θέμα, έναντι της ιατρικής περίθαλψης (30%), της οικονομίας (29%), της εγκληματικότητας (25%) και του πληθωρισμού (20%), όπως έδειξε η έκδοση του Αυγούστου του μηνιαίου δείκτη της Ipsos Issues Index.

    Για το 11% των ερωτηθέντων οι φυλετικές σχέσεις είναι το κορυφαίο θέμα.

    Η καθαρή μετανάστευση προς τη Βρετανία -η διαφορά μεταξύ των ανθρώπων που μετακινούνται προς τη χώρα και εκείνων που φεύγουν– έφθασε σε υψηλό ρεκόρ το 2022, στους 764.000. Το επόμενο έτος, το 2023, μειώθηκε ελαφρώς στους 685.000 ανθρώπους.

    Οι ανησυχίες της κοινής γνώμης για το μεταναστευτικό αυξήθηκαν μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν σε πολλές πόλεις και κωμοπόλεις αυτόν τον μήνα, στα οποία διαδηλωτές κατά των μεταναστών επιτέθηκαν σε ξενώνες όπου διέμεναν αιτούντες άσυλο και σε τεμένη, αναφέρει η εταιρεία δημοσκοπήσεων.

    «Ο αντίκτυπος των πρόσφατων βίαιων επεισοδίων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σαφής στα δεδομένα αυτού του μήνα… το επίπεδο των ανησυχιών για την εγκληματικότητα και τις φυλετικές σχέσεις επίσης εκτοξεύθηκε πρόσφατα σε υψηλά επίπεδα», δήλωσε ο ερευνητής της Ipsos Μάικ Κλέμενς.

    Οι ταραχές καταλάγιασαν αφότου ένας αριθμός όσων είχαν εμπλακεί στα επεισόδια συνελήφθησαν και οι παραβάτες φυλακίσθηκαν αμέσως. Πολλοί άνθρωποι είχαν επίσης συμμετάσχει σε διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού.

    Η δημοσκόπηση της Ipsos αντικατοπτρίζει μια άλλη δημοσκόπηση που παρουσίασε η εταιρεία YouGov την περασμένη εβδομάδα, η οποία επίσης έδειξε ότι το μεταναστευτικό βρίσκεται στην κορυφή των πιο σημαντικών εθνικών θεμάτων για πρώτη φορά από το 2016, όταν οι ανησυχίες για τους μετανάστες ήταν το μέγα θέμα που οδήγησε τους Βρετανούς να ψηφίσουν την αποχώρηση τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση εκείνη τη χρονιά.

    Η δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos έγινε σε δείγμα 1.010 ενηλίκων ατόμων στο διάστημα 7-13 Αυγούστου, ενώ της YouGov σε δείγμα 2.163 ενηλίκων ατόμων στο διάστημα 5-6 Αυγούστου.

    πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης

    Μεσανατολικό: Νέα πρόταση των ΗΠΑ, επανάληψη των διαπραγματεύσεων την επόμενη εβδομάδα-Η Χαμάς αρνείται «νέους όρους»(upd)

    ΥΠΕΞ Ισραήλ: Σε περίπτωση ιρανικής επίθεσης περιμένουμε βοήθεια από τους συμμάχους μας για επίθεση στο Ιράν

    Ρωσία: Επιβραδύνει το YouTube μετά το μπλοκάρισμα 3.600 καναλιών με ρωσική προπαγάνδα



    ΣΧΟΛΙΑ