• Διεθνής πολιτική

    Ρωσία: Ο Πάτρουσεφ λέει πως το ΝΑΤΟ και η Δύση βοήθησαν το Κίεβο να επιτεθεί στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ

    • NewsRoom
    Νικολάι Πάτρουσεφ, Πρώην Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας

    Νικολάι Πάτρουσεφ, Πρώην Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας


    Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Νικολάι Πάτρουσεφ ανακοίνωσε σήμερα ότι η Δύση και η υπό τις ΗΠΑ συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι άμεσα αναμιγμένες στον σχεδιασμό της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Ουκρανίας στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ. Η αστραπιαία έφοδος στη Ρωσία ξεδιπλώθηκε στις 6 Αυγούστου, όταν χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες διέσχισαν τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας καταφέρνοντας ισχυρό πλήγμα στον στρατό του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες και δυτικές δυνάμεις, που θέλουν να αποτρέψουν μια άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία, δήλωσαν πως η Ουκρανία δεν είχε ενημερώσει προηγουμένως και πως η Ουάσινγκτον δεν είχε καμία ανάμιξη στην επιχείρηση, αν και οπλισμός που έδωσαν οι Βρετανία και οι ΗΠΑ φέρεται να έχει χρησιμοποιηθεί σε ρωσικό έδαφος.

    Ο Πάτρουσεφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Izvestia, απέρριψε τις δηλώσεις των Δυτικών. «Η επιχείρηση στην περιφέρεια Κουρσκ είχε επίσης σχεδιασθεί με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ και δυτικών ειδικών υπηρεσιών», δήλωσε ο Πάτρουσεφ, σύμφωνα με την εφημερίδα, χωρίς να παρέχει στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό του. «Χωρίς τη συμμετοχή και την άμεση υποστήριξή τους, το Κίεβο δεν θα είχε ριψοκινδυνεύσει στο ρωσικό έδαφος».

    Οι δηλώσεις ενός από τους πλέον επιδραστικούς “πολεμιστές του Ψυχρού Πολέμου” του Κρεμλίνου σημαίνουν πως η πρώτη έφοδος σε ρωσικό έδαφος την οποία έχει παραδεχθεί το Κίεβο αφότου η Μόσχα έστειλε τις δυνάμεις της στην Ουκρανία το 2022 φέρει υψηλό κίνδυνο κλιμάκωσης. «Οι προσπάθειες της Ουάσινγκτον έχουν δημιουργήσει όλα τα προαπαιτούμενα προκειμένου η Ουκρανία να χάσει την κυριαρχία της και τμήμα των εδαφών της», είπε ο Πάτρουσεφ.

    Ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας Ολεξάντερ Σίρσκι δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως το Κίεβο εγκατάστησε ένα γραφείο στρατιωτικής διοίκησης στο τμήμα της ρωσικής περιφέρειας Κουρσκ όπου όπως είπε οι δυνάμεις του εξακολουθούν να προωθούνται, παρ΄όλο που τα στρατεύματα της Μόσχας ενέτειναν τις επιθέσεις τους στην ανατολική Ουκρανία. Αν και η ουκρανική επίθεση έχει αποκαλύψει αδυναμίες στην άμυνα της Ρωσίας και έχει αλλάξει το δημόσιο αφήγημα για τη σύγκρουση, Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως αυτό που αποκαλούν ουκρανική «τρομοκρατική εισβολή» δεν θα αλλάξει την πορεία του πολέμου.

    Η Ρωσία προωθείται κατά το μεγαλύτερο μέρος της φετινής χρονιάς στον κρίσιμης σημασίας ανατολικό τομέα της γραμμής του μετώπου μήκους 1.000 χλμ. και έχει τεράστια αριθμητική υπεροχή. Ελέγχει το 18% της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ θεωρούν μέχρι τώρα πως η αιφνιδιαστική έφοδος είναι μια προστατευτική κίνηση που επιτρέπει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει εξοπλισμό που έχει λάβει από τις ΗΠΑ, δήλωσαν αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον.

    Εξέφρασαν όμως παράλληλα ανησυχίες για επιπλοκές καθώς ουκρανικά στρατεύματα προωθούνται πιο βαθιά σε εχθρικό έδαφος. Αμερικανός αξιωματούχος, που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε πως αν η Ουκρανία αρχίσει να καταλαμβάνει ρωσικά χωριά και άλλους μη στρατιωτικούς στόχους χρησιμοποιώντας αμερικανικά όπλα και οχήματα, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι εκτείνει τα όρια που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον ώστε ακριβώς να μην δημιουργηθεί οποιαδήποτε εντύπωση για άμεση σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

    Η Βρετανία δήλωσε χθες πως οπλισμός που έχει δώσει στην Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσα στη Ρωσία για να βοηθήσει το Κίεβο να αμυνθεί, και βρετανική πηγή δήλωσε πως βρετανικά άρματα μάχης Challenger 2 πιστεύεται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί σε ρωσικό έδαφος. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δημοσιοποίησε εικόνες βίντεο που όπως υποστήριξε δείχνουν ρωσικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) να καταστρέφει αμερικανικής κατασκευής τεθωρακισμένο άρμα μάχης Stryker στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ.

    Στη Μόσχα, ένας βουλευτής δήλωσε πως η ουκρανική επίθεση και η παρουσία δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού σε ρωσικό έδαφος έχει φέρει ένα βήμα πιο κοντά τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε μια άλλη εξέλιξη, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε σήμερα, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές από τις δυνάμεις ασφαλείας, ότι ρωσικές δυνάμεις διέλυσαν μια ουκρανική ομάδα αναγνώρισης και δολιοφθοράς εξοπλισμένη με όπλα από χώρες του ΝΑΤΟ στη δυτική περιφέρεια Κουρσκ. Το Reuters σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ισχυρισμούς που αφορούν το πεδίο της μάχης και διατυπώνουν είτε η μία είτε η άλλη πλευρά.

    Διαβάστε επίσης:

    Εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων: Σκέψεις να επεκταθεί και στους εφήβους – Τι ζητά η φαρμακευτική Bavarian Nordic

    ΣΥΡΙΖΑ: Κυβέρνηση-δημόσιος κίνδυνος

    Σύλληψη Πλοιάρχου Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου στην Κάρυστο – Εντολή Στυλιανίδη για άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης



    ΣΧΟΛΙΑ