• Business

    Το ταμείο της ΙΟΝ και οι νέες προκλήσεις

    • Άννα Διανά
    Ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος

    Ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος


    Αντιμέτωπη με δύο σημαντικές προκλήσεις είναι φέτος η ΙΟΝ. Τις σταθερά πολύ υψηλές τιμές του κακάο, οι οποίες μάλιστα τον περασμένο Απρίλιο χτύπησαν «κόκκινο» ξεπερνώντας τις 11.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο και τον πληθωρισμό που ασκεί πιέσεις στα εισοδήματα των καταναλωτών.

    Σε αυτό το περιβάλλον η ιστορική σοκολατοβιομηχανία που έχει περάσει στον έλεγχο της Bespoke συμφερόντων του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου, αποτελώντας μάλιστα τη ναυαρχίδα του ομίλου τροφίμων που έχει δημιουργήσει, στοχεύει στην αύξηση των μεριδίων αγοράς και στην ενίσχυση των ταμειακών ροών εστιάζοντας στη βελτιστοποίηση του κόστους.

    Τα οικονομικά μεγέθη και οι επιδόσεις

    Πρόκειται για προκλήσεις με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη και το 2023 έχοντας παράλληλα και την άνοδο του ενεργειακού κόστους στο πρώτο εξάμηνο του έτους και τις οποίες, όπως αναφέρεται από τη διοίκησή της στις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, διαχειρίστηκε αποτελεσματικά.

    Με τη στρατηγική να επικεντρώνεται στην πειθαρχημένη λειτουργική διαχείριση, βελτίωση της αποδοτικότητας με στόχο την απελευθέρωση πόρων για επενδύσεις σε νέα καινοτόμα προϊόντα, επέκταση της επικοινωνίας και αύξηση των μεριδίων αγοράς, η ΙΟΝ σημείωσε πέρυσι αύξηση τζίρου αλλά η κερδοφορία συμπιέστηκε για άλλη μια χρονιά.

    Οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 114,381 εκατ. ευρώ από 112,954 εκατ. ευρώ ενώ αν εξαιρεθεί η απώλεια των πωλήσεων σοκοπάστας η άνοδος στο κύκλο εργασιών έφτασε στο 12,1%. Τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν στα 34,965 εκατ. ευρώ από 32,609 εκατ. ευρώ ενώ τα EBITDA ανήλθαν σε 14,883 εκατ. ευρώ για το 2023 από  11,669 εκατ. ευρώ για το 2022 καταγράφοντας μία αύξηση κατά 27,5%.

    Συμπιεσμένα κέρδη

    Αντίθετα τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν σε  7,473 εκατ. ευρώ  από 11,452 εκατ. ευρώ το 2022 ενώ εξαιρουμένων των κερδών από την πώληση της συμμετοχής στον κλάδο της σοκολατόπαστας, τα κέρδη προ φόρων του 2022 θα διαμορφώνονταν σε 6,057 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 5,7 εκατ. έναντι 4,3 εκατ. ευρώ το 2022 (αφού έχει εξαιρεθεί το κέρδος από την πώληση της συμμετοχής).

    Την ίδια ώρα το απασχολούμενο προσωπικό στην ΙΟΝ μειώθηκε στα 735 άτομα από 815 το 2022 ενώ σημαντική άνοδο σημείωσαν τα καθαρά χρηματοοικονομικά αποτελέσματα που διαμορφώθηκαν σε 2,386 εκατ. ευρώ έναντι 1,453 εκατ. ευρώ το 2022.

    Πέρυσι η ΙΟΝ προχώρησε στην απορρόφηση της εταιρείας Αφοί Ι. Κωτσιόπουλοι Α.Ε., η οποία επί σειρά ετών αποτελούσε τον εμπορικό βραχίονα της εταιρείας στην ελληνική αγορά, ενώ πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 16,8 εκατ. ευρώ σε μηχανολογικό εξοπλισμό και σε υποδομές που θα αποτελέσουν τη βάση για την επίτευξη του μακρόπνοου στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξής της.

    Η συμφωνία για την καραμελοποιία Λάβδας

    Εξάλλου τον περασμένο Ιούνιο η ΙΟΝ ανακοίνωσε την υπογραφή προσυμφώνου εξαγοράς του 74,99% της καραμελοποιίας Λάβδας και Olympic Hermes, συναλλαγή  που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους, θα εμπλουτίσει το προιοντικό χαρτοφυλάκιο της ΙΟΝ και εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει οικονομίες κλίμακος και θα ενδυναμώσει περαιτέρω την ανάπτυξή των εταιρειών στις αγορές που δραστηριοποιούνται.

    Τον Μάρτιο 2024 προχώρησε σε αποπληρωμή τραπεζικού δανεισμού ύψους  27,5 εκατ. ευρώ με ισόποσο μακροπρόθεσμο ομολογιακό δάνειο, το οποίο καλύφθηκε από την μητρική εταιρεία Bespoke SGA Holdings ΑΕ με λήξη τον Αύγουστο του 2031. Το δάνειο αυτό είναι πληρωτέο σε επτά δόσεις που κυμαίνονται προοδευτικά από 1,5% έως 8% του αριθμού των ομολογιών και με ένα σωρευτικό ποσό για το υπόλοιπο 60% των ομολογιών πληρωτέο τον Αύγουστο του 2031. Η πρώτη ημερομηνία αποπληρωμής είναι η 30η Νοεμβρίου 2024, ενώ οι υπόλοιπες αποπληρωμές οφείλονται την 31η Αυγούστου εκάστου έτους από το 2025 έως και το 2031. Το περιθώριο του επιτοκίου δανεισμού είναι 2,05% ενώ για το εν λόγω δάνειο δεν υπάρχουν εξασφαλίσεις.

    Διαβάστε επίσης

    Bespoke: Τζίρος 200 εκατ. ευρώ και θυγατρική στις ΗΠΑ για τον όμιλο του Σπύρου Θεοδωρόπουλου

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Τι σημαίνει η νέα εξαγορά της Λάβδας από την ΙΟΝ

    Στην ΙΟΝ το 75% της Λάβδας



    ΣΧΟΛΙΑ