• Κοινωνία

    Λειψυδρία: Με το… σταγονόμετρο το νερό στον Πολύγυρο Χαλκιδικής – Έκκληση για προσοχή στη χρήση ακόμη και από τους επισκέπτες!

    • NewsRoom

    Πολύγυρος Χαλκιδικής


    Κατασπατάληση του νερού συνιστούν το πλύσιμο αυλών, αυτοκινήτων και δρόμων, η καλλιέργεια και το πότισμα κήπων για τον Δήμο Πολυγύρου στη Χαλκιδική, ο οποίος, βλέποντας τα αποθέματα του νερού να μειώνονται δραματικά, απευθύνει έκκληση σε κατοίκους και επισκέπτες για λελογισμένη χρήση του.

    Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται πως οι «οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τον ήπιο χειμώνα, έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τον Δήμο Πολυγύρου, όπως και τις περισσότερες περιοχές της χώρας, σε ό,τι αφορά τα αποθέματα νερού».

    Προστίθεται πως «οι ανάγκες διαρκώς αυξάνονται, με την κορύφωση της τουριστικής περιόδου και η κατανάλωση νερού έχει χτυπήσει κόκκινο. Για το λόγο αυτό κρίνεται επιβεβλημένη η ανάγκη να γίνει σωστή διαχείριση, ώστε να μπορέσει ο δήμος να ανταποκριθεί, όσο είναι δυνατό, στις απαιτήσεις του κόσμου».

    Σημειώνεται πως ήδη 14 δήμοι της χώρας έχουν κηρυχθεί από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω λειψυδρίας. Μεταξύ αυτών είναι πέντε δήμοι της Κρήτης, η Σέριφος, η Σίφνος, η Λέρος, ο Πόρος, οι Σπέτσες, ο δήμος Σάμης στην Κεφαλλονιά καθώς και περιοχές στην Κόρινθο, την Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη.

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα νησιά. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Ναυτιλίας  ενέκρινε άδειες  προσωρινής εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων αφαλάτωσης στη Νάξο και τη Σέριφο, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της λειψυδρίας.

    Ειδκότερα, στη  Νάξο εγκρίθηκε η  άδεια προσωρινής εγκατάστασης και λειτουργίας δύο μονάδων αφαλάτωσης, συνολικής δυναμικότητας 1600μ3/d, στη θέση «ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ» της Χώρας Νάξου για λογαριασμό του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

    Στη Σέριφο εγκρίθηκε η άδεια προσωρινής εγκατάστασης και λειτουργίας μιας μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 600μ3/d, στην περιοχή «Αυλόμωνας» για λογαριασμό του Δήμου Σερίφου.

    Μεγάλη πτώση της στάθμης του νερού έχει παρατηρηθεί επίσης στην τεχνητή Λίμνη Μόρνου και στο φράγμα Αποσελέμης στην Κρήτη, έπειτα από ανάλυση που εφάρμοσε το Beyond EO Centre NOA με δορυφορικές εικόνες Sentinel-2.

    Όπως εξηγεί η Επιχειρησιακή Μονάδα BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ ΕΑΑ, παραθέτοντας σχετικούς χάρτες «είναι φανερό ότι και στις δύο περιπτώσεις η στάθμη του νερού έχει μειωθεί και η διαφορά πτώσης μεταξύ του 2022 και του 2024 παρουσιάζεται με διαγράμμιση. Το εμβαδόν της επιφάνειας της διαφοράς τους καλύπτει περίπου 4700 στρέμματα και 600 στρέμματα αντίστοιχα στους 2 χάρτες».

    Διαβάστε επίσης:

    Λειψυδρία: Εγκαθίστανται μονάδες αφαλάτωσης σε Νάξο και Σέριφο

    Λειψυδρία: Σοβαρό πρόβλημα σε πολλές περιοχές της χώρας – Ποιές είναι

    Λίμνη Δοϊράνη: «Στέγνωσε» ο σπουδαίος υδροβιότοπος – Εκπέμπουν SOS οι κάτοικοι και η οικονομία της περιοχής

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ