• Διεθνής πολιτική

    Τουρκία – Παναγία Σουμελά: Απαγορεύτηκε φέτος η τέλεση της Θείας Λειτουργίας του Δεκαπενταύγουστου

    • NewsRoom
    Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Σε νοσοκομείο της Ν. Υόρκης για εξετάσεις

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος


    Την απειλή που ξεκίνησε να προβάλλει πέρυσι, έκανε πράξη φέτος η Τουρκία: Απαγόρευσε την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στη Μονή της Παναγίας Σουμελά, ανήμερα του Δεκαπεντάυγουστου, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα την περυσινή της πρόσκληση να δώσει στο παρά … πέντε τη σχετική  άδεια , προκαλώντας διπλωματικό επισόδειο με την Αθήνα.

    Φέτος η Άγκυρα, παραχώρησε -πάλι στην εκπνοή του χρόνου για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου- άδεια για τις 23 του μήνα, οπότε και γιορτάζονται τα εννιάμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

    Στη λακωνική ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αναφέρεται: «Ἀνακοινοῦται ὅτι κατόπιν ἀποφάσεως τῶν τουρκικῶν ἀρχῶν ἐφέτος παρεσχέθη ἄδεια τελέσεως Θείας Λειτουργίας εἰς τήν Ἱ. Μονήν Παναγίας Σουμελᾶ κατά τήν Παρασκευήν, 23 Αὐγούστου 2024, ἡμέραν ἀποδόσεως τῆς ἑορτῆς τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου («Ἐννιάμερα τῆς Παναγίας»)».

    Σύμφωνα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, της  Θείας Λειτουργίας στις 23 Αυγούστου θα προεξάρχει ο Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στέφανος.

    Πέρυσι οι τουρκικές αρχές είχαν αφήσει σε εκκρεμμότητα την άδεια για τη Θεία Λειτουργία, την οποία εν τέλει παραχώρησαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, δημιουργώντας τεράστιο θέμα στην εκκλησιαστική και ελληνική διπλωματία.

    Αντιδρώντας πέρυσι στην έντονη φημολογία ότι δε θα λειτουργήσει η Παναγία Σουμελά ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, η ελληνική διπλωματία ασκώντας ταυτόχρονα πιέσεις περί του αντιθέτου, μέσω διαρροών τόνιζε: «Η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, που είναι υποψήφια για την ανακήρυξή της σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και η οποία διαχρονικά υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικός χώρος θρησκευτικής λατρείας των απανταχού Χριστιανών, οφείλει να λαμβάνει τη μέγιστη δυνατή προστασία και να είναι απολύτως προσβάσιμη σε όλους».

    Διαβάστε επίσης:

    Αποκάλυψη mononews: Τι έγινε στη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για τη φωτιά – Η κάλυψη σε Κικίλια και τα τραγικά λάθη που έφεραν τον όλεθρο

    Σλοβακία: Χιλιάδες πολίτες της διαδηλώνουν εναντίον των «εκκαθαρίσεων» στον χώρο του πολιτισμού

    Ρωσία: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιφέρεια Μπιέλγκοροντ που βομβαρδίζεται από την Ουκρανία



    ΣΧΟΛΙΑ