• ΔΕΗ Blue

    AUTO

    Ταξιδεύοντας ηλεκτρικά!

    • Τάκης Πουρναράκης

    Η ζωή ενός κατόχου ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι πολύ απλή και εύκολη τόσο στην πόλη όσο και στο ταξίδι.

    Προσωπικά επιδιώκω τα ταξίδια με ηλεκτρικό αυτοκίνητο, πρωτίστως για την ευκολία οδήγησης, την άνεση (έλλειψη θορύβου, σταθερή ροπή, μικρότερος φόρτος οδηγού) και την οικονομία που προσφέρουν και δευτερευόντως για την εμπειρία καθώς πάντοτε υπάρχει περιθώριο να μάθεις κάτι παραπάνω ή να βελτιώσεις τις δεξιότητές σου.

    Βασική αρχή για να ταξιδέψεις απροβλημάτιστα με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι να μην ασχολείσαι με θεωρητικές αυτονομίες, αλλά με πραγματικές καταναλώσεις. Μια τάξη μεγέθους πολύ κοντά στην πραγματικότητα όσον αφορά στην κατανάλωση ενός ηλεκτρικού οχήματος είναι οι 20kwh/100km.

    Αν λοιπόν έχω να διανύσω 500km στο ταξίδι θα καταναλώσω 100kwh. Κάνουμε λοιπόν έναν προγραμματισμό ώστε να πάρουμε αυτή την ενέργεια καθοδόν φορτίζοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

    Η εμπειρία μου λέει ότι πρέπει να κάνω 3 φορτίσεις βάζοντας από 35kwh τη φορά. Μία πριν εκκινήσω, μία μετά από 200km και μία 3η μετά από άλλη τόση απόσταση.

    Μ’ αυτόν τον τρόπο το άγχος της αυτονομίας εξαφανίζεται και η προσέγγιση στο ταξίδι είναι τελείως διαφορετική καθώς προϋπολογίζεις δυο στάσεις διάρκειας 20 – 30 λεπτών που συμβάλλουν και στην άνεσή σου. Το περιθώριο χρόνου που αφήνω εναπόκειται στην ταχύτητα φόρτισης.

    Εδώ αξίζει να αποσαφηνίσουμε μερικά πράγματα.

    Η φόρτιση με εναλλασσόμενο ρεύμα δεν βολεύει στα ταξίδια γιατί είναι πολύωρη. Χρειαζόμαστε φόρτιση με συνεχές ρεύμα και ει δυνατόν μεγαλύτερη ισχύ από 120kw και πάνω.

    Για να εντοπίσετε τους κατάλληλους διαθέσιμους φορτιστές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας εφόσον είστε μέλη της υπηρεσίας ΔΕΗ blue και να αξιοποιήσετε την εφαρμογή PPC blue που είναι διαθέσιμη τόσο σε Android Auto όσο και App Store.

    Αφού εγγραφείτε υπάρχουν πολλές δυνατότητες. Από το να βρείτε φορτιστή πλησίον σας, να κλείσετε ραντεβού για φόρτιση, να ενημερωθείτε για το κόστος και την ταχύτητα φόρτισης ακόμη και να προγραμματίσετε τις φορτίσεις στο ταξίδι σας, χωρίς εκπλήξεις και ταλαιπωρίες.

    Η ΔΕΗ blue διαθέτει ευρύ δίκτυο δημόσιων φορτιστών σε περισσότερα από 2.200 σημεία δημόσιας φόρτισης, εκ των οποίων περισσότερα από 270 σημεία ταχυφόρτισης (DC) ισχύος έως 300 ΚW πανελλαδικά. Αυτά τα σημεία προτείνονται για χρήση στο ταξίδι ώστε να εξοικονομήσετε χρόνο.

    Αξίζει να τονιστεί πως στην ταχύτητα φόρτισης παίζει ρόλο επίσης η θερμοκρασία περιβάλλοντος, η θερμοκρασία της μπαταρίας, ο φόρτος του δικτύου της περιοχής εκείνη τη στιγμή.

    Για να πετύχετε καταναλώσεις κάτω από 20kwh/100km με το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο, πρέπει να είστε φειδωλοί με τη χρήση του κλιματισμού, να τηρείτε τα όρια ταχύτητας και να μην επιταχύνετε απότομα. Επίσης είναι σημαντικό να σταθμεύετε σε σκιερό χώρο ώστε να μην υπερθερμαίνετε το εσωτερικό και χρειάζεται ψύξη αλλά και η μπαταρία (απώλειες).