• Κοινωνία

    Πυρκαγιά ΒΑ Αττικής: Δεύτερη νύχτα μάχης με τις διάσπαρτες εστίες σε Πεντελικό όρος και λίμνη Μαραθώνα (upd)

    • NewsRoom
    Πυροσβέστης επιχειρεί στην φωτιά της ΒΑ Αττικής

    Πυροσβέστης επιχειρεί στην φωτιά της ΒΑ Αττικής


    Περιεχόμενα

    Βελτιωμένη είναι η εικόνα της πυρκαγιάς στη Β.Α. Αττική, καθώς δεν υπάρχει πλέον ενιαίο μέτωπο. Ωστόσο οι πυροσβέστες και οι εθελοντές αναμένεται να δώσουν μια δύσκολη μάχη για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, καθώς στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτες εστίες.

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι αρχές έχουν στρέψει την προσοχή τους κυρίως στις ενεργές εστίες που υπάρχουν στο Πεντελικό όρος και τις περιοχές γύρω από τη λίμνη του Μαραθώνα. Αν και οι άνεμοι έχουν υποχωρήσει σε σχέση με το πρωί της Δευτέρας, σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις. Λίγο νωρίτερα, μάλιστα, στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 για εκκένωση της περιοχής Βρανά Μαραθώνα, έπειτα από μια μεγάλη αναζωπύρωση.

    Η Δευτέρα ήταν μια δύσκολη ημέρα για την πυροσβεστική, καθώς οι ισχυροί άνεμοι, σε συνδυασμό με το μέγεθος που είχε πάρει από το προηγούμενο βράδυ η φωτιά, την έντονη ξηρασία μετά από μήνες ανομβρίας και το δύσκολο ανάγλυφο της περιοχής, έκαναν το έργο τους σχεδόν αδύνατο.

    Οι άνεμοι έστρεψαν την φωτιά προς την Πεντέλη, με πολλές καταστροφές να πραγματοποιούνται σε σπίτια, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα και καλλιέργειες σε Γέρακα, Νταού Πεντέλης, την Παλαιά και τη Νέα Πεντέλη, τον Διόνυσο, τα Βριλήσσια και τον Μαραθώνα.

    Δείτε τι έγινε νωρίτερα:

    Πέντε πυροσβέστες τραυματίστηκαν

    Συνολικά πέντε πυροσβέστες τραυματίστηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα κατά τη μάχη με τις φλόγες στη βορειανατολική Αττική. Όλοι τους έχουν ελαφρά τραύματα.

    Δύο από τους τραυματίες, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, μεταφέρθηκαν προληπτικά στο 251 ΓΝΑ.

    Νέο μήνυμα 112 σε Βρανά Μαραθώνα

    Μήνυμα σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Βρανά Μαραθώνα για απομάκρυνσή τους προς τη Νέα Μάκρη έστειλε μέσω του 112  η Πολιτική Προστασία, καθώς στην περιοχή υπήρξε αναζωπύρωση.

    Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής: Βελτιωμένη η εικόνα στη Β.Α Αττική

    Βελτίωση παρουσιάζει η εικόνα της φωτιάς στη Β.Α. Αττική ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης. Όπως ανέφερε δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο, αλλά υπάρχουν ενεργές εστίες.

    Τα πιο δύσκολα σημεία είναι στη Λίμνη του Μαραθώνα και στο Πεντελικό Όρος.

    Όπως ανέφερε επίσης, η Πυροσβεστική δεν έχει λάβει κλήση για άτομο που αγνοείται.

    Ενισχύονται οι δυνάμεις από το εξωτερικό

    Διευρύνεται ο αριθμός των κρατών που ανταποκρίνονται στο ελληνικό αίτημα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) για παροχή συνδρομής στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην Αττική, καθώς μετά τη Γαλλία, την Ιταλία και την Τσεχία, πυροσβεστικές δυνάμεις στέλνουν η Σερβία, η Ρουμανία και η Τουρκία.

    Σημειώνεται ότι η Γαλλία πέραν του ελικοπτέρου Super Puma, αποστέλλει πολυάριθμη βοήθεια.

    Ειδικότερα, σε συνέχεια της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας μετά το σχετικό αίτημα που υπέβαλε το απόγευμα της Κυριακής η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στη χώρα μας αποστέλλονται:

    Εναέριες Δυνάμεις

    • Τουρκία: Δύο (2) πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Tractors.

    • Σερβία: Ένα (1) πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου Kamov.

    Επίγειες Δυνάμεις

    • Γαλλία: 200 άτομα, με 28 υδροφόρα οχήματα.

    • Ρουμανία: 44 άτομα, με 4 υδροφόρα οχήματα.

    • Σερβία: 35 άτομα, με 10 οχήματα.

    Γέρακας: Καταστροφές στο δασαρχείο, μεγάλη φωτιά στη Κλεισθένους

    Βριλήσσια: Έρευνα για αγνοούμενη γυναίκα σε επιχείρηση που εργαζόταν

    Απειλεί πολυκατοικία στην Πεντέλη η πυρκαγιά

    Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής: Βελτιωμένη εικόνα σε Διόνυσο και Ωρωπό, στο κόκκινο ο Μαραθώνας

    Η αντιπεριφερειάρχης ανατολικής Αττικής, Βασιλική Καβαλλάρη, έκανε λόγο για βελτιωμένη εικόνα σε Διόνυσο και Ωρωπό. Ωστόσο, στο κόκκινο παραμένει η περιοχή του Μαραθώνα.

    Η εικόνα στα Βριλήσσια από το Αστεροσκοπείο Αθηνών

    Κάηκε το σπίτι του ανθρώπου που καταδικάστηκε ως υπαίτιος για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι

    Ανάμεσα στους πληγέντες της φωτιάς στη Βορειοανατολική Αττική είναι και ο άνδρας που καταδικάστηκε για τη φωτιά στο Μάτι το 2018, η οποία οδήγησε στον θάνατο 104 άτομα. Η φωτιά έκαψε το σπίτι του στο Νταού Πεντέλης.

    Αναζωπύρωση στην περιοχή Άνω Σούλι του Μαραθώνα

    Αναζωπύρωση στην περιοχή Άνω Σούλι του Μαραθώνα απασχολεί αυτή την ώρα την Πυροσβεστική.

    Σε διάσπαρτες εστίες πλέον η φωτιά, συνεχείς οι αναζωπυρώσεις

    Η πτώση των ανέμων βοήθησε στο να βελτιωθεί ελαφρά η κατάσταση με τις φωτιές, ωστόσο οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς. Σε όλη τη βορειοανατολική Αττική υπάρχουν διάσπαρτες εστίες, με αρκετές από αυτές να αποτελούν αναζωπυρώσεις, σε περιοχές που νωρίτερα οι δυνάμεις της πυροσβεστικής είχαν καταφέρει να περιορίσουν τις φλόγες.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι αναζωπυρώσεις ξεπέρασαν τις 100.

    Παραδόθηκε στις φλόγες εργοστάσιο ξυλείας στο Γέρακα

    Νέο μήνυμα από το 112 στη Δέση Γέρακα

    Μήνυμα από το 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στη Δέση Γέρακα, προκειμένου να απομακρυνθούν προς το κέντρο Γέρακα και τη Λεωφόρο Μαραθώνος.

    Εκρήξεις στα Βριλήσσια

    Απανωτές εκρήξεις σημειώνονται στα Βριλήσσια, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες «σκάνε» φιάλες υγραερίου. Οι εκρήξεις ακούστηκαν σε κατάστημα με χημικά, χρώματα και μονωτικά, η οποία παραδόθηκε στις φλόγες.

    Στο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων ο Μητσοτάκης

    Για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Αττική ενημερώθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσία του τη Δευτέρα στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

    Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε και για τις επιχειρήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας 65 περιστατικά

    Συνολικά 65 περιστατικά έχουν προσέλθει από την έναρξη της φωτιάς το απόγευμα της Κυριακής, σε εφημερεύοντα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

    Από αυτά, τα 31 πήγαν με το ΕΚΑΒ, ενώ οι υπόλοιποι με δικά τους μέσα.

    Στις φλόγες δύο πυροσβεστικά οχήματα στον Νέο Βουτζά

    Στις φλόγες παραδόθηκαν δύο πυροσβεστικά οχήματα που επιχειρούσαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς δυτικά του Νέου Βουτζά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ένας πυροσβέστης υπέστη ελαφρά εγκαύματα, ενώ οι υπόλοιποι τρεις που επέβαιναν στα οχήματα είναι καλά στην υγεία τους.

    Πέρασε ο κίνδυνος για το Αστεροσκοπείο Αθηνών

    Μετά από επέμβαση της Πυροσβεστικής πέρασε ο κίνδυνος για το Αστεροσκοπείο Αθηνών, που νωρίτερα οι φλόγες είχαν πλησιάσει επικίνδυνα τις εγκαταστάσεις του στο λόφο Κουφού.

    Πάτημα Χαλανδρίου: Στις φλόγες επιχείρηση ξυλείας

    Στις φλόγες παραδόθηκε επιχείρηση ξυλείας κοντά στις οδούς Κλεισθένους και Αναπαύσεως στο Πάτημα Χαλανδρίου.

    Η φωτιά βρίσκεται μάλιστα κοντά σε βενζινάδικο, ενώ υπάρχει μπλόκο της αστυνομίας στην περιοχή.

    ΔΕΔΔΗΕ: Εκτός λειτουργίας παραμένουν 75 υποσταθμοί λόγω της πυρκαγιάς στη ΒΑ Αττική

    Από το πρωί και έως αυτή την ώρα, το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ στη ΒΑ Αττική, έχει ολοκληρώσει την επιθεώρηση στο δίκτυο Μέσης Τάσης καταγράφοντας ζημιές σε τουλάχιστον 120 στύλους στις περιοχές Βαρνάβα, Αμυγδαλέζας, Λίμνης Μαραθώνα, Ραπεντώσας, Νταού Πεντέλης, Καλέντζι και Γραμματικό, αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ.

    Οι εργασίες αποκατάστασης στο Δίκτυο Μέσης Τάσης που αποτελεί και το βασικό κορμό για την επανηλεκτροδότηση των περιοχών, έχουν ήδη ξεκινήσει στα σημεία που υπάρχει πρόσβαση και αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο.

    Ταυτόχρονα, έχει ήδη ξεκινήσει και η επιθεώρηση στο δίκτυο Χαμηλής Τάσης στις ίδιες περιοχές, με στόχο τον προγραμματισμό ηλεκτροδότησης των πελατών. Να σημειωθεί ότι τις πρωινές ώρες οι πυρκαγιές είχαν θέσει εκτός 120 υποσταθμούς που επηρέασαν περίπου 5.000 πελάτες, ενώ αυτή την ώρα και παρά την επέκταση της πυρκαγιάς και προς την περιοχή των Βριλησσίων, επηρεάζουν 75 υποσταθμούς και ένα σύνολο περίπου 3.000 πελατών.

    Το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ είναι σε πλήρη επιφυλακή για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από την εξέλιξη του δυναμικού αυτού φαινομένου, έχοντας ήδη συνδράμει στην ομαλή λειτουργία κρίσιμων υποδομών όπως το αντλιοστάσιο του Καπανδριτίου με την ηλεκτροδότησή του με γεννήτριες και άλλα σημεία στα οποία οι εγκαταστάσεις ήταν λειτουργικές.

    Τέλος σημειώνεται ότι σήμερα το μεσημέρι ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ Α.Μάνο επισκέφτηκαν τις περιοχές της Αττικής που έχουν ξεσπάσει οι πυρκαγιές στα σημεία που βρίσκονται τα συνεργεία της εταιρίας σε επιφυλακή, προκειμένου να ενημερωθούν για το συντονισμό και τις επόμενες ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών στο δίκτυο.

    Νέα ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής

    Υποχρεωτική άμεση παύση χειρωνακτικών εργασιών σε εξωτερικό χώρο στην Βορειοανατολική Αττική

    Εξαιτίας των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με εγκύκλιο την οποία εξέδωσε σήμερα, καθιστά υποχρεωτική την άμεση παύση χειρωνακτικών εργασιών σε εξωτερικό χώρο μέχρι και αύριο Τρίτη 13/8/2024 και καλεί τους εργοδότες επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, στο πλαίσιο της θεσμικά προβλεπόμενης υποχρέωσής τους, να προστατεύουν την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

    Αναζωπύρωση στον Διόνυσο

    Για μεγάλη αναζωπύρωση στον Διόνυσο, στη λεωφόρο Αιολίδος και Κωνστνατινουπόλεως έκανε λόγο στην ΕΡΤ η Δήμαρχος Διονύσου, Κατερίνα Μαϊχόσογλου.

    Ολοκληρώθηκε η εκκένωση του Αμαλία Φλέμινγκ

    Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση προληπτικής εκκένωσης του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ» στα Μελίσσια.

    Μεταφέρθηκαν 24 ασθενείς, οι 20 στην Παμμακάριστο και οι 3 στο Σισμανόγλειο.

    Νέα ευρεία σύσκεψη στο Κινητό Συντονιστικό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ»

    Σε εξέλιξη βρίσκεται νέα ευρεία σύσκεψη στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», υπό τον Νίκο Χαρδαλιά, για το πύρινο μέτωπο στην βορειοανατολική Αττική.

    Πιο συγκεκριμένα, στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν, εκτός από τον Περιφερειάρχη και τους επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος, οι Δήμαρχοι και οι εξουσιοδοτημένοι Αντιδήμαρχοι των πληγεισών περιοχών.

    Βίντεο από τη φωτιά στα Βριλήσσια και Νέα Πεντέλη

    Σε κίνδυνο οι εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πεντέλη

    Στον περίβολο των εγκαταστάσεων του Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πεντέλη έφτασαν οι φλόγες.

    Δήμαρχος Βριλησσίων: Σε τρία σημεία η φωτιά

    Μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ, ο Δήμαρχος Βριλησσίων, Γιάννης Πισιμίσης, ανέφερε πως η φωτιά είχε προχωρήσει στο ρέμα Βριλησσού από την ανατολική πλευρά της πόλης, από την οδό Καλαβρύτων, η οποία χωρίζει τα Άνω Βριλήσσια από την περιοχή Κρασά. Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι πύρινες φλόγες ξεπηδούν ανάμεσα σε σπίτια στις οδούς Παπαφλέσσα και Σεβαστιανού τονίζοντας ότι η φωτιά βρίσκεται σε τρεις πλευρές στην πόλη.

    Ανοιχτό για τους κατοίκους που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους είναι το Δημαρχείο Βριλησσίων επί της οδού Δημητρίου Βερνάρδου 23 και η αίθουσα στο πάρκο Μ. Θεοδωράκης πρ. ΤΥΠΕΤ στη συμβολή των οδών Μπακογιάννη και Πλαταιών..

    Ενεργοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας

    Η Γαλλία στέλνει ένα ελικόπτερο και 180 άτομα με 55 οχήματα.

    Η Ιταλία, με την αποστολή δύο (2) πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου Canadair, τα οποία αναμένεται να φτάσουν αύριο το πρωί.

    Η Τσεχία, με την αποστολή 75 πυροσβεστών και 25 οχημάτων, εκ των οποίων τα 9 είναι υδροφόρα, με αναμενόμενη άφιξη αύριο.

    Επίσης, αναμένεται η οριστικοποίηση της συνδρομής από Κύπρο, Ισπανία και Τουρκία.

    Νέο 112: Να εκκενωθεί το Καλέντζι προς Μαραθώνα

    Νέο 112 για να εκκενωθεί το Καλέντζι προς Μαραθώνα απέστειλε το 112 στους κατοίκους της περιοχής. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν σε πλήρη ανάπτυξη, καθώς παραμένουν τα πολλαπλά μέτωπα της φωτιάς.

    Νέο μήνυμα 112 στους κατοίκους του Διόνυσου – Απομακρυνθείτε προς Κηφισιά

    Οι κάτοικοι καλούνται να απομακρυνθούν μέσω της Λεωφόρου Θησέως.

    Δραματική η κατάσταση: Η φωτιά έφτασε στα Μαρμαράδικα στα Βριλήσσια

    Η φωτιά έφτασε στα Μαρμαράδικα στα Βριλήσσια – Συνεχείς αναζωπυρώσεις. Κάτοικοι στα Βριλήσσια παλεύουν με τις φλόγες με κάθε μέσο – Έκκληση για ενίσχυση των Πυροσβεστικών δυνάμεων. Παράλληλα, η αστυνομία καλεί τους κατοίκους των Βριλησσίων να απομακρυνθούν.

    Ρίψεις νερού από ελικόπτερα στην Λ. Πεντέλης – Κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

    Καίγεται επιχείρηση στην οδό Αναπαύσεως (εκρήξεις)

    Σε ποιες περιοχές υπάρχουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

    Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι αυτή την ώρα υπάρχουν αρκετές διακοπές ηλεκτροδότησης στις περιοχές της Αττικής που πλήττονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

    Πυρκαγιές στην Αττική: Στο «κόκκινο» η ποιότητα του αέρα – Ποιες περιοχές πλήττονται περισσότερο

    Σε μια πρώτη αποτίμηση της ποιότητας του αέρα από την πυρκαγιά που ξέσπασε στον Βαρνάβα Αττικής το μεσημέρι της 11ης Αυγούστου 2024 προέβη το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με τις σχετικές μετρήσεις να ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια για την υγεία.

    Oι συγκεντρώσεις βλαβερών αιωρούμενων σωματιδίων έφτασαν μέχρι και τα 70 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο σε ορισμένες από τις παραπάνω περιοχές, ενώ στη Γλυφάδα ξεπέρασαν τα 200 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, τις πρώτες πρωινές ώρες.

    Στις αυλές των σπιτιών φτάνουν οι φλόγες στα Άνω Βριλήσσια

    Εκκενώθηκε προληπτικά το Αμαλία Φλέμινγκ

    Την προληπτική εκκένωση του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ» διέταξε το υπουργείο Υγείας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το νοσοκομείο βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τις φλόγες.

    Στον χώρο οδηγούνται ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για να γίνει η μεταφορά των ασθενών. Συνολικά 37 ασθενείς αναμένεται να μεταφερθούν στο Παμμακάριστος στα Ανω Πατήσια και στο Σπηλιοπούλειο, στη Νέα Ιωνία.

    Νέο μήνυμα από το 112 για την εκκένωση της περιοχής Κρασά Άνω Βριλησσίων

    Νέο μήνυμα από το 112 για την εκκένωση της περιοχής Κρασά Άνω Βριλησσίων εστάλη πριν από λίγο.

    Εκκενώνεται προληπτικά το Πάτημα 2 Χαλανδρίου (Άνω Πάτημα)

    Ήδη η φωτιά βρίσκεται στην Αναπαύσεως στο Πάτημα 2 στο Χαλάνδρι, όπου πριν είχε γίνει επιχείρηση εκκένωσης. Οι φλόγες βρίσκονται στον περίβολο της Μονής Πεντέλης.

    “Η φωτιά είναι στη Νέα Πεντέλη αλλά επειδή η φορά του ανέμου είναι προς το Χαλάνδρι, έγινε συνεννόηση με την Πολιτική Προστασία και αποφασίστηκε η προληπτική εκκένωση και του Πατήματος Χαλανδρίου” δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος.

    “Οι κάτοικοι θα πάνε στο αθλητικό κέντρο “Νίκος Πέρκιζας”, σημείωσε.

    Οδηγίες για πρόληψη και αντιμετώπιση εισπνοής καπνού από τον ΕΔΟΕΑΠ

    Κατά τη διάρκεια μίας πυρκαγιάς, ο καπνός που παράγεται αποτελείται από πληθώρα αιωρούμενων σωματιδίων, η σύσταση των οποίων εξαρτάται από το είδος του καύσιμου υλικού. Οι επιπτώσεις στην υγεία από την εισπνοή αυτών των σωματιδίων, ποικίλλουν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της σύστασης τους, τη διάμετρο τους, το βαθμό και τη διάρκεια έκθεσης, τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, το επίπεδο της υγείας του κάθε ατόμου, καθώς και την αντίδραση του κάθε οργανισμού.

    Σε γενικές γραμμές, η έκθεση στον καπνό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων. Άτομα με χρόνια αναπνευστικά, καρδιολογικά ή άλλα νοσήματα, έγκυες, ηλικιωμένοι και παιδιά βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο από τις επιπτώσεις του καπνού.

    Σε περίπτωση που βρίσκεστε κοντά σε περιοχή που πλήττεται από πυρκαγιά απομακρυνθείτε από την περιοχή της πυρκαγιάς εφόσον είναι εφικτό, εάν η απομάκρυνση δεν είναι εφικτή παραμείνετε σε κλειστό χώρο διατηρώντας καθαρό τον αέρα.

    Για την διατήρηση, όσο το δυνατό, καθαρότερου αέρα κρατάμε κλειστά παράθυρα και πόρτες, χρησιμοποιούμε κλιματισμό που διαθέτει ανακύκλωση, αποφεύγουμε το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους.

    Επιπλέον αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις και εξωτερικές δραστηριότητες, κυρίως οι ευπαθείς ομάδες, δηλαδή τα άτομα με αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα ηλικιωμένοι τα παιδία και οι εγκυμονούσες όσο υπάρχει καπνός και στάχτη.

    Αν η μετακίνηση σας κρίνεται αναγκαία χρησιμοποιείτε μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας με καλή εφαρμογή.

    Σε περίπτωση χρήσης αυτοκινήτου κατά την μετακίνησή σας να γίνεται ρύθμιση του συστήματος κλιματισμού σε λειτουργία ανακύκλωσης εσωτερικού αέρα.

    Σε περίπτωση εμφάνισης των κάτωθι συμπτωμάτων αναζητάτε ιατρική βοήθεια

    Επίμονος βήχας
    Δυσκολία στην αναπνοή
    Σφίξιμο πόνος στο στήθος
    Ταχυκαρδία
    Ναυτία

    Για επικοινωνία με ιατρό οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού στην Αττική μπορούν να επικοινωνούν με ιατρό στα τηλέφωνα: 2107250050 (Δευτέρα – Παρασκευή 08:00-19:00), 2102201020 (Δευτέρα – Παρασκευή 19:00 – 08:00 επόμενης και Σ/Κ όλο το 24ώρο) και στο 6982447854 στη Θεσσαλονίκη.

    «Η φωτιά καίει σαν αστραπή», γράφουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης

    Εκτεταμένη είναι η κάλυψη των διεθνών μέσων για την καταστροφική φωτιά που πλήττει την Ανατολική Αττική τις τελευταίες ώρες. Αναλυτικότερα, οι τραγικές εικόνες από την πυρκαγιά, που παρουσιάζει δεκάδες αναζωπυρώσεις, έχουν γίνει πρωτοσέλιδα σε ΜΜΕ εντός και εκτός Ευρώπης

    Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Μαραθώνα, Νέα Μάκρη, Διόνυσο, Πεντέλη

    Σε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και διακοπές κυκλοφορίας έχει προχωρήσει η τροχαία λόγω της φωτιάς που μαίνεται στην βορειοανατολική Αττική.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, τα κυριότερα μέτωπα αυτήν την ώρα είναι τα εξής:

    – Μετά τη λίμνη του Μαραθώνα με κατεύθυνση προς τις Αφίδνες.

    – Από το Γραμματικό προς τον Μαραθώνα.

    -Από τις κορυφές της Πεντέλης με κατεύθυνση προς το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414.

    Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει το μέτωπο στη Νέα Μάκρη, ενώ, όπως τόνισε νωρίτερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, βελτιωμένη είναι η εικόνα σε Διόνυσο, Βαρνάβα και Μικροχώρι.

    Σε όλα τα μέτωπα επιχειρούν πολύ ισχυρές επίγειες δυνάμεις και πολλά εναέρια μέσα. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επιχειρούν 685 πυροσβέστες, 27 ομάδες δασοκομάντος, 190 οχήματα και 32 εναέρια μέσα (17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα).

    Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ, από χθες το βράδυ έως σήμερα αστυνομικοί που συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής έχουν προχωρήσει σε πάνω από 250 απεγκλωβισμούς ατόμων από τις πληγείσες περιοχές της Αττικής. Ειδικότερα, επιχειρούν 380 αστυνομικοί με 77 οχήματα, 36 δίκυκλα, 3 λεωφορεία και 4 βαν.

    Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την αστυνομία, λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην Αττική πραγματοποιούνται εκτροπές κυκλοφορίας στους εξής δρόμους:

    1) Είσοδος οικισμού Βαρνάβα.

    2) Λεωφόρος Μαραθώνος, από την οδό Μ. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη λίμνη Μαραθώνα.

    3) Μαντά και Καπανδριτίου στο ρεύμα προς Βαρνάβα.

    4) Έξοδος χωριού Γραμματικού.

    5) Λεωφόρος Διονύσου, θέση Ανατολή.

    6) Λεωφόρος Μαραθώνος και Αναπαύσεως.

    7) Λεωφόρος Μαραθώνος και Εχετλού.

    8) Λεωφόρος Διονύσου και Αγ. Ιωάννου.

    9) Κόμβος Αγ. Στεφάνου.

    10) Λεωφόρος Διονύσου και Δημοκρατίας.

    11) Βασιλέως Γεωργίου Β’ και Ιπποκράτους.

    12) Κλεισθένους και Αναπαύσεως.

    13) Πεντέλης και Αναπαύσεως.

    14) Πλατεία Παλαιάς Πεντέλης.

    15) Ελαιώνων και λεωφόρο Μαραθώνος.

    16) Ελ. Βενιζέλου και λεωφόρο Μαραθώνος.

    17) Κύπρου και λεωφόρο Μαραθώνος.

    18) Χρ. Αδαμοπούλου και λεωφόρο Μαραθώνος.

    19) Λεωφόρο Διονύσου και λεωφόρο Μαραθώνος.

    20) Ξενίας και Αγ. Παντελεήμονος.

    21) Λ. Διονύσου στο ύψος του γηπέδου Διονύσου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Διόνυσο.

    22) Μιαούλη και Κολοκοτρώνη.

    23) Σουλίου και Δημοκρατίας.

    24) Σουλίου και λεωφόρο Μαραθώνος.

    25) Λεωφόρο Μαραθώνος και Δημοκρατίας.

    26) Λεωφόρο Μαραθώνος και Φλέμινγκ.

    27) Λεωφόρο Μαραθώνος και Αττική Οδό.

    28) Λεωφόρο Μαραθώνος και Σταυρού.

    29) Πλατεία Σταμάτας και Μ. Αλεξάνδρου.

    30) Ανθούσας και Ιάσωνος.

    31) Λεωφόρο Μαραθώνος και Αρτέμιδος.

    32) Λάμπη Σουβαλιώτη έμπροσθεν καφετέριας «ΠΑΛΙΑΤΣΟΣ» προς Λεωφόρο Ελ. Βενιζέλο

    33) Ελ. Βενιζέλου έμπροσθεν Ιεράς Μονής Πεντέλης

    34) Τσαλδάρη και Σωκράτους

    35) Λ. Μαραθώνος και Σπάτων

    36) Πλατεία Γραμματικού

    37) Μεγαρίδος και Αρτέμιδος

    Δορυφορικές φωτογραφίες από το ευρωπαϊκό σύστημα επιτήρησης Copernicus

    Τα πύρινα μέτωπα που εκτείνονται σε δεκάδες χιλιόμετρα στην βορειοανατολική Αττική καταγράφουν οι δορυφορικές φωτογραφίες από το ευρωπαϊκό σύστημα επιτήρησης Copernicus.

    Εκτιμήσεις ότι η φωτιά έχει πλέον ξεπεράσει τα 30 χιλιόμετρα έκτασης

    Και ενώ εκτιμάται ότι η φωτιά έχει πλέον ξεπεράσει τα 30 χιλιόμετρα έκτασης, μήνυμα εκκένωσης εστάλη για την περιοχή της Νέας Πεντέλης νωρίτερα, ενώ καίγονται σπίτια στο Νταού Πεντέλης. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι κάτοικοι προσπαθούν  να σώσουν την περιουσία τους με λάστιχα και ίδια μέσα.

    Νωρίς το πρωί η Πυροσβεστική έδινε τρία κύρια μέτωπα σε Γραμματικό, Πεντέλη και Ανατολή Νέας Μάκρης να δοκιμάζονται άγρια, ενώ η φωτιά εξακολουθεί να αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση και να ενισχύει τις ήδη υπάρχουσες εστίες ή να προκαλεί νέες.  Ενδεικτικό είναι ότι νωρίς το πρωί και μέσα σε μισή ως η πύρινες φλόγες πέρασαν από τη λεωφόρο Διονύσου στην Πεντέλη κατευθύνθηκαν προς Νέα Μάκρη.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια  κατά την έκτακτη ενημέρωση για τις φωτιές στην Αττική τα δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα βρίσκονται σε Καλλιτεχνούπολη και Γραμματικό. Βελτιωμένη είναι η κατάσταση στις φωτιές στις περιοχές του Βαρνάβα και του Διονύσου.

    Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, επιχειρούν 670 πυροσβέστες, 27 ομάδες των δασοκομάντος, 183 οχήματα και 32 εναέρια μέσα.

    Εν τω μεταξύ μπαράζ μηνυμάτων είχαν δεχθεί οι κάτοικοι σε Καλλιτεχνούπολη και Νράφι , Διώνη και Δασαμάρι.

    Πριν από λίγο εστάλη νέο μήνυμα  για εκκένωση στην περιοχή Καλλιτεχνούπολη, περιοχή που βρίσκεται στις παρυφές της Πάρνηθας.

    Νέες εστίες – νέα μηνύματα 112

    Μηνύματα για εκκένωση σε Νέα Πεντέλη, Παλιά Πεντέλη, Πάτημα Χαλανδρίου και Πάτημα Βριλησσίων.

    Οι κάτοικοι να απομακρυνθούν προς Χαλάνδρι και Βριλήσσια.

    Μήνυμα 112 για Δασική Πυρκαγιά  στην Νέα Πεντέλη.

    Να απομακρυνθούν οι κάτοικοι προς Χαλάνδρι.

    Νέο 112 και για Σουφάνι Μαραθώνα

     Να εκκενώσουν οι κάτοικοι προς Νέα Μάκρη

    Μηνύματα 112 για Ντράφι, Διώνη και Δασαμάρι

    Η Πολιτική Προστασία ξαναέστειλε μηνύματα 112 για Ντράφι, Διώνη και Δασαμάρι «Εκκενώστε μέσω λεωφόρου  Μαραθώνος προς Παλλήνη».

    Στην περιοχή πνέουν άνεμοι έως 8 μποφόρ, ενώ επιχειρούν 32 εναέρια μέσα και επιπλέον 560 πυροσβέστες, 16 ομάδες δασοκομαντος, 177 οχήματα και 32 εναέρια (17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα).

    Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο

    Ολη τη νύχτα έκαιγε ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά που ξέσπασε στον Βαρνάβα στις 4 το απόγευμα της Κυριακής κι έφτασε να καίει περιοχές όπως ο Μαραθώνας, ο Διόνυσος, η Νέα Μάκρη, ακόμη και η Πεντέλη. Οι ισχυροί άνεμοι οδήγησαν τη φωτιά στο βουνό με αποτέλεσμα να πρέπει να φύγουν από τα σπίτια τους οι κάτοικοι σε Ανθούσα, στην Παλαιά αλλά και στη Νέα Πεντέλη.

    Εικόνες καταστροφής από το πύρινο μέτωπο στην Πεντέλη

    Ενημερώσεις σε κατοίκους των γύρω περιοχών

    Μέχρι και σε Μελίσσια, Πολιτεία Εκάλη, Ντράφι και Νέα Ερυθραία γίνονται ενημερώσεις για να είναι οι κάτοικοι σε ετοιμότητα.

    Κάτοικοι της Πεντέλης παρακολουθούν το μέτωπο της φωτιάς καθώς πλησιάζει προς την περιοχή τους , Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024. Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στον Βαρνάβα Αττικής. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

    Με το πρώτο φως της ημέρας εναέρια μέσα άρχισαν τις ρίψεις ώστε να περιορίσουν τη φωτιά, αλλά δυστυχώς οι προβλέψεις για τον καιρό είναι εξαιρετικά δυσοίωνες.

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική στο πύρινο μέτωπο, που εκτείνεται πλέον από τον Μαραθώνα έως την Πεντέλη, επιχειρούν 510 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 152 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών, με τη συνδρομή όλων των συναρμόδιων φορέων.

    Γιατροί,νοσηλευτικό προσωπικό, ασθενείς και συγγενείς ασθενών με την βοήθεια ανδρών της ΕΛΑΣ εκκενώνουν το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024.  ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

    Επιπλέον, λίγο πριν από τις 8 το πρωί εκκενώθηκαν τα μοναστήρια του Αγίου Εφραίμ και της Πεντέλης.

    Επίσης, έχει προγραμματιστεί ώστε να απογειωθούν σε δύο κύκλους 29 εναέρια μέσα. Αρχικά θα σηκωθούν 11 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα και θα ακολουθήσουν άλλα 12 πτητικά μέσα.

    Έχουν καεί σπίτια, αυτοκίνητα και χιλιάδες μέτρα δάσους, ενώ επικρατούν δυνατοί άνεμοι. Σύμφωνα με την πρόγνωση των μετεωρολόγων στην περιοχή τις επόμενες ώρες θα επικρατήσουν δυνατοί άνεμοι έως 6 μποφόρ.

    Εκτροπές κυκλοφορίας στις περιοχές Βαρνάβα – Σταμάτας – Δροσιάς – Διονύσου – Πεντέλης

    1) Λ. ΜΙΚΡΟΧΩΡΙΟΥ

    2) ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ – ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ ΠΡΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑ

    3) ΕΙΣΟΔΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ

    4) Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΔΟ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΛΙΜΝΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

    5) ΜΑΝΤΑ ΚΑΙ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΠΡΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑ

    6) ΕΞΟΔΟΣ ΧΩΡΙΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ

    7) Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΘΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    8) Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΘΗΣΕΩΣ

    9) Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΠΟ ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟ ΠΡΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

    10) Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

    11) Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    12) Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ

    13) Λ. ΔΡΟΣΙΑΣ – ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙΟΥ

    14) Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΚΑΙ Λ. ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

    15) Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ

    16) Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΚΑΙ ΕΧΕΤΛΟΥ

    17) Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΔΩΝΙΩΝ

    18) Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ Λ. ΚΑΪΡΗ

    19) Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ

    20) ΚΟΜΒΟΣ ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ

    21) Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    22) Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΡΟΔΩΝ

    23) ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣ ΚΑΛΕΤΣΙ

    24) «MY MARKET» ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣ ΑΝΩ ΣΟΥΛΙ

    25) ΣΚΟΥΦΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

    26) ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Β ΚΑΙ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ

    27) ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ

    28) ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ

    29) ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

    30)ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΛΙΑΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

    Επείγουσα ειδοποίηση από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής έλαβαν οι κάτοικοι της Ανθούσαςστις 05:43 το πρωί της Δευτέρας, σχετικά με δασική πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή.

    Το μήνυμα ανέφερε:

    Εκκενώνονται οι οικισμοί Νταού Πεντέλης και Αγίου Σπυρίδωνα

    Ολονύκτια μάχη με το πύρινο μέτωπο στον Βαρνάβα έδωσε το Πυροσβεστικό Σώμα, με τη φωτιά να συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Νέο μήνυμα εστάλη από το 112, μέσω του οποίου καλούνται οι κάτοικοι των οικισμών Νταού Πεντέλης και Αγίου Σπυρίδωνα να απομακρυνθούν προς τη Ραφήνα.

    Υπενθυμίζεται ότι μετά τα μηνύματα από το 112 για εκκένωση της Πεντέλης και της Νέας Πεντέλης, αποφασίστηκε η εκκένωση του Παίδων Πεντέλης και του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου.

    Νέο μήνυμα από το 112 εστάλη και σε κατοίκους των περιοχών: Μελίσσια, Πολιτεία και Νέα Ερυθραία. Καλούνται οι πολίτες να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

    Τα Κέντρα Υγείας στη Νέα Μάκρη και το Καπανδρίτι βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, όπως επίσης τα νοσοκομεία «ΣΩΤΗΡΙΑ» και «Γεώργιος Γεννηματάς». Εννέα άτομα έχουν μεταφερθεί στα κέντρα υγείας λόγω εισπνοής καπνού. Ανοιχτοί είναι και οι χώροι του ΟΑΚΑ για τους πυρόπληκτους. Στον Δήμο Κηφισιάς, το κλειστό γήπεδο μπάσκετ στο Ζηρίνειο είναι ανοιχτό για τους πληγέντες από την πυρκαγιά.

    Οι κύριες γραμμές άμυνας είναι σε Βαρνάβα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καεί 20 σπίτια και απειλούνται περισσότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σπίτια τυλίχτηκαν στις φλόγες σε Μαραθώνα και Ροδόπολη, ενώ τα ξημερώματα ξέσπασε νέα εστία φωτιάς στον Διόνυσο όπου σύμφωνα με πληροφορίες κάηκαν και εκεί σπίτια.

    Περίπου 400 παιδιά μεταφέρθηκαν στο κωπηλατοδρόμιο Μαραθώνα μετά την εκκένωση της κατασκήνωσης Athitaki στο Γραμματικό.

    Προσωρινή διαμονή πληγέντων

    Όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επικουρικά των παροχών από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (περιφέρεια και δήμοι) λειτουργεί ειδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή πληγέντων από την πυρκαγιά που ξέσπασε χτες στην Αττική, την οποία δημιούργησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

    Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί στην πλατφόρμα

    https://emergencypoint.azurewebsites.net/Application/NewAppl?evId=0170f75b-3f01-45ca-8e6e-727849dcdba4

    Επίσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με το 213 2047893

    Με 32 εναέρια η μάχη με τις φλόγες – Αγωνία για τους ανέμους

    Νωρίτερα, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Βασίλης Βαρθακογιάννης ανέφερε ότι με 29 εναέρια μέσα θα συνεχιστεί να δίνεται η μάχη με τις φλόγες, ενώ επιχειρούν περισσότεροι από 500 πυροσβέστες.

    Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής υπογράμμισε ότι οι άνεμοι θα ενταθούν τις επόμενες ώρες και η πυρκαγιά εξελίσσεται ταχύτατα και έχει μπει στο Πεντελικό όρος.

    Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του κ. Βαθρακογιάννη

    “Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έδωσαν ολονύχτια σκληρή μάχη και παρόλες τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, η πυρκαγιά εξελίχθηκε ταχύτατα και αυτή τη στιγμή έχει κατεύθυνση προς Πεντέλη αφού έχει μπει στο Πεντελικό όρος” τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

    “Γι’ αυτό στις 04:52 εκδόθηκε μήνυμα για ενημέρωση των κατοίκων στους οικισμούς Παλιά και Νέα Πεντέλη, Μελίσσια, Πολιτεία Εκάλη, Ντράφι και Νέα Ερυθραία, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα. Στις 05:10 εκδόθηκε νέο μήνυμα για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Νέα Πεντέλη προς Μελίσσια και από Παλιά Πεντέλη προς Βριλήσσια. Στις 05:13 για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Ντράφι, Διώνη και Δαμάρασι Ραφήνας προς Λεωφόρο Μαραθώνα, ενώ στις 05:40 για την απομάκρυνση κατοίκων από τους οκισμούς Νταού Πεντέλης και Άγιο Σπυρίδωνα προς Ραφήνα. Πριν από λίγο στις 05:45 ενημερώθηκαν οι κάτοικοι στην περιοχή της Ανθούσας προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα. Επίσης, αυτή τη στιγμή εκκενώνονται τα νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης και 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο” σημείωσε και πρόσθεσε:

    “Πλέον επιχειρούν 510 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 152 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών, με τη συνδρομή όλων των συναρμόδιων φορέων. Έχει προγραμματιστεί ώστε με το πρώτο φως να απογειωθούν σε δύο κύκλους 29 εναέρια μέσα.

    Οι άνεμοι κατά τη διάρκεια της νύχτας παρέμειναν ισχυροί δημιουργώντας επικίνδυνες καταστάσεις. Δυστυχώς η έντασή τους αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση οι πολίτες των περιοχών που εξελίσσεται η πυρκαγιά να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών“.

    Νέα έκτακτη σύσκεψη στις 6:30 στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο

    Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες νέα έκτακτη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 6:30 στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο υπό τον Υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Νικόλαο Ρουμελιώτη, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά και των τεσσάρων δημάρχων των περιοχών που πλήττονται.

    Νέο μήνυμα 112 στην Ανατολή

    Παράλληλα, νέο μήνυμα 112 εστάλη για τους κατοίκους του οικισμού Ανατολή, καλώντας τους να απομακρυνθούν προς Νέα Μάκρη.

    Δορυφορική φωτογραφία της NASA με το πύρινο μέτωπο στην Αττική

    Ο χάρτης επικινδυνότητας πυρκαγιάς για τη Δευτέρα 12 Αυγούστου – Στο κόκκινο η Αττική

    Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Δευτέρα 12 Αυγούστου, προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς με Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

    – Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων).

    – Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας).

    – Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Λακωνίας).

    Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

    – Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης)

    – Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Σποράδων)

    – Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)

    – Περιφέρεια Πελοποννήσου

    – Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας)

    – Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Περιφερειακές Ενότητες Κυκλάδων)

    – Περιφέρεια Κρήτης

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο, που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

    Αναβολή της άφιξης στις παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα, λόγω της πυρκαγιάς

    Αξιολογώντας τα δεδομένα και την εξέλιξη της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και θέλοντας να διασφαλίσει την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών και των συνοδών τους, ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε αργά τη νύχτα να αναβάλει την άφιξη των παιδιών στις κατασκηνώσεις του δήμου στον Άγιο Ανδρέα, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Δευτέρα.

    Παράλληλα, απομακρύνει στελέχη από τις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων, ενώ το εποχικό προσωπικό και το υπόλοιπο προσωπικό ασφαλείας παραμένουν επί τόπου σε επιφυλακή.

    Για περισσότερες πληροφορίες και σχετική ενημέρωση, οι γονείς μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 22940 90446, 22940 90450, 22940 96694.

    Διαβάστε επίσης:

    Φωτιά στο Βαρνάβα: Ανοιξε ειδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή των πληγέντων – Τι πρέπει να κάνετε

    Πύρινη κόλαση στον Βαρνάβα – Η φωτιά καταστρέφει τη Βορειοανατολική Αττική – Ολονύκτια μάχη των πυροσβεστών, κάηκαν δεκάδες σπίτια

    Συγκλονιστική στιγμή: Η ελληνική σημαία, ο εθνικός ύμνος και η Νίκη της Σαμοθράκης στην Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων [βίντεο]



    ΣΧΟΛΙΑ