• Κοινωνία

    Στις φλόγες η Βορειοανατολική Αττική – Νέα μέτωπα – Εκκενώνονται Καλλιτεχνούπολη, Διώνη, Ντράφι- Αγωνία για Πεντέλη, Νέα Μάκρη και Γραμματικό – Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις

    • NewsRoom


    Εκτός ελέγχου και σε τρία μέτωπα μαίνεται η πύρινη λαίλαπα στη βορειονατολική Ατττική, σύμφωνα με την Πυροσβεστική:  Γραμματικό, Πεντέλη και Ανατολή Νέας Μάκρης, δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή, ενώ η φωτιά αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση. Μέσα σε μισή ώρα έφτασε από τη λεωφόρο Διονύσου στην Πεντέλη και τώρα πάει προς Νέα Μάκρη.

    Πριν από λίγο εστάλη νέο μήνυμα  για εκκένωση στην περιοχή Καλλιτεχνούπολη, περιοχή που βρίσκεται στις παρυφές της Πάρνηθας.

    Πριν από λίγο η Πολιτική Προστασία ξαναέστειλε μηνύματα 112 για Ντράφι, Διώνη και Δασαμάρι «Εκκενώστε μέσω λεωφόρου  Μαραθώνος προς Παλλήνη».

     

    Στην περιοχή πνέουν άνεμοι έως 8 μποφόρ, ενώ επιχειρούν 32 εναέρια μέσα και επιπλέον 560 πυροσβέστες, 16 ομάδες δασοκομαντος, 177 οχήματα και 32 εναέρια (17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα).

    Ολη τη νύχτα έκαιγε ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά που ξέσπασε στον Βαρνάβα στις 4 το απόγευμα της Κυριακής κι έφτασε να καίει περιοχές όπως ο Μαραθώνας, ο Διόνυσος, η Νέα Μάκρη, ακόμη και η Πεντέλη. Οι ισχυροί άνεμοι οδήγησαν τη φωτιά στο βουνό με αποτέλεσμα να πρέπει να φύγουν από τα σπίτια τους οι κάτοικοι σε Ανθούσα, στην Παλαιά αλλά και στη Νέα Πεντέλη.

     

    Εικόνες καταστροφής απο το πύρινο μέτωπο στην Πεντέλη

    Μέχρι και σε Μελίσσια, Πολιτεία Εκάλη, Ντράφι και Νέα Ερυθραία γίνονται ενημερώσεις για να είναι οι κάτοικοι σε ετοιμότητα.

    Κάτοικοι της Πεντέλης παρακολουθούν το μέτωπο της φωτιάς καθώς πλησιάζει προς την περιοχή τους , Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024. Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στον Βαρνάβα Αττικής. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

     

    Με το πρώτο φως της ημέρας εναέρια μέσα άρχισαν τις ρίψεις ώστε να περιορίσουν τη φωτιά, αλλά δυστυχώς οι προβλέψεις για τον καιρό είναι εξαιρετικά δυσοίωνες.

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική στο πύρινο μέτωπο, που εκτείνεται πλέον από τον Μαραθώνα έως την Πεντέλη, επιχειρούν 510 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 152 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών, με τη συνδρομή όλων των συναρμόδιων φορέων.

    Γιατροί,νοσηλευτικό προσωπικό, ασθενείς και συγγενείς ασθενών με την βοήθεια ανδρών της ΕΛΑΣ εκκενώνουν το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024.  ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

    Επιπλέον, λίγο πριν από τις 8 το πρωί εκκενώθηκαν τα μοναστήρια του Αγίου Εφραίμ και της Πεντέλης.

    Επίσης, έχει προγραμματιστεί ώστε να απογειωθούν σε δύο κύκλους 29 εναέρια μέσα. Αρχικά θα σηκωθούν 11 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα και θα ακολουθήσουν άλλα 12 πτητικά μέσα.

    Έχουν καεί σπίτια, αυτοκίνητα και χιλιάδες μέτρα δάσους, ενώ επικρατούν δυνατοί άνεμοι. Σύμφωνα με την πρόγνωση των μετεωρολόγων στην περιοχή τις επόμενες ώρες θα επικρατήσουν δυνατοί άνεμοι έως 6 μποφόρ.

    Εκτροπές κυκλοφορίας στις περιοχές Βαρνάβα – Σταμάτας – Δροσιάς – Διονύσου – Πεντέλης

    1) Λ. ΜΙΚΡΟΧΩΡΙΟΥ

    2) ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ – ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ ΠΡΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑ

    3) ΕΙΣΟΔΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ

    4) Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΔΟ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΛΙΜΝΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

    5) ΜΑΝΤΑ ΚΑΙ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΠΡΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑ

    6) ΕΞΟΔΟΣ ΧΩΡΙΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ

    7) Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΘΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    8) Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΘΗΣΕΩΣ

    9) Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΠΟ ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟ ΠΡΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

    10) Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

    11) Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    12) Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ

    13) Λ. ΔΡΟΣΙΑΣ – ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙΟΥ

    14) Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΚΑΙ Λ. ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

    15) Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ

    16) Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΚΑΙ ΕΧΕΤΛΟΥ

    17) Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΔΩΝΙΩΝ

    18) Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ Λ. ΚΑΪΡΗ

    19) Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ

    20) ΚΟΜΒΟΣ ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ

    21) Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    22) Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΡΟΔΩΝ

    23) ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣ ΚΑΛΕΤΣΙ

    24) «MY MARKET» ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣ ΑΝΩ ΣΟΥΛΙ

    25) ΣΚΟΥΦΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

    26) ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Β ΚΑΙ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ

    27) ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ

    28) ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ

    29) ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

    30)ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΛΙΑΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

    Επείγουσα ειδοποίηση από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής έλαβαν οι κάτοικοι της Ανθούσαςστις 05:43 το πρωί της Δευτέρας, σχετικά με δασική πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή.

    Το μήνυμα ανέφερε:

    Εκκενώνονται οι οικισμοί Νταού Πεντέλης και Αγίου Σπυρίδωνα

    Ολονύκτια μάχη με το πύρινο μέτωπο στον Βαρνάβα έδωσε το Πυροσβεστικό Σώμα, με τη φωτιά να συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Νέο μήνυμα εστάλη από το 112, μέσω του οποίου καλούνται οι κάτοικοι των οικισμών Νταού Πεντέλης και Αγίου Σπυρίδωνα να απομακρυνθούν προς τη Ραφήνα.

    Υπενθυμίζεται ότι μετά τα μηνύματα από το 112 για εκκένωση της Πεντέλης και της Νέας Πεντέλης, αποφασίστηκε η εκκένωση του Παίδων Πεντέλης και του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου.

    Νέο μήνυμα από το 112 εστάλη και σε κατοίκους των περιοχών: Μελίσσια, Πολιτεία και Νέα Ερυθραία. Καλούνται οι πολίτες να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

    Τα Κέντρα Υγείας στη Νέα Μάκρη και το Καπανδρίτι βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, όπως επίσης τα νοσοκομεία «ΣΩΤΗΡΙΑ» και «Γεώργιος Γεννηματάς». Εννέα άτομα έχουν μεταφερθεί στα κέντρα υγείας λόγω εισπνοής καπνού. Ανοιχτοί είναι και οι χώροι του ΟΑΚΑ για τους πυρόπληκτους. Στον Δήμο Κηφισιάς, το κλειστό γήπεδο μπάσκετ στο Ζηρίνειο είναι ανοιχτό για τους πληγέντες από την πυρκαγιά.

    Οι κύριες γραμμές άμυνας είναι σε Βαρνάβα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καεί 20 σπίτια και απειλούνται περισσότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σπίτια τυλίχτηκαν στις φλόγες σε Μαραθώνα και Ροδόπολη, ενώ τα ξημερώματα ξέσπασε νέα εστία φωτιάς στον Διόνυσο όπου σύμφωνα με πληροφορίες κάηκαν και εκεί σπίτια.

    Περίπου 400 παιδιά μεταφέρθηκαν στο κωπηλατοδρόμιο Μαραθώνα μετά την εκκένωση της κατασκήνωσης Athitaki στο Γραμματικό.

    Προσωρινή διαμονή πληγέντων

    Όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επικουρικά των παροχών από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (περιφέρεια και δήμοι) λειτουργεί ειδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή πληγέντων από την πυρκαγιά που ξέσπασε χτες στην Αττική, την οποία δημιούργησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

    Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί στην πλατφόρμα

    https://emergencypoint.azurewebsites.net/Application/NewAppl?evId=0170f75b-3f01-45ca-8e6e-727849dcdba4

    Επίσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με το 213 2047893

    Με 32 εναέρια η μάχη με τις φλόγες – Αγωνία για τους ανέμους

    Νωρίτερα, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Βασίλης Βαρθακογιάννης ανέφερε ότι με 29 εναέρια μέσα θα συνεχιστεί να δίνεται η μάχη με τις φλόγες, ενώ επιχειρούν περισσότεροι από 500 πυροσβέστες.

    Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής υπογράμμισε ότι οι άνεμοι θα ενταθούν τις επόμενες ώρες και η πυρκαγιά εξελίσσεται ταχύτατα και έχει μπει στο Πεντελικό όρος.

    Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του κ. Βαθρακογιάννη

    “Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έδωσαν ολονύχτια σκληρή μάχη και παρόλες τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, η πυρκαγιά εξελίχθηκε ταχύτατα και αυτή τη στιγμή έχει κατεύθυνση προς Πεντέλη αφού έχει μπει στο Πεντελικό όρος” τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

    “Γι’ αυτό στις 04:52 εκδόθηκε μήνυμα για ενημέρωση των κατοίκων στους οικισμούς Παλιά και Νέα Πεντέλη, Μελίσσια, Πολιτεία Εκάλη, Ντράφι και Νέα Ερυθραία, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα. Στις 05:10 εκδόθηκε νέο μήνυμα για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Νέα Πεντέλη προς Μελίσσια και από Παλιά Πεντέλη προς Βριλήσσια. Στις 05:13 για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Ντράφι, Διώνη και Δαμάρασι Ραφήνας προς Λεωφόρο Μαραθώνα, ενώ στις 05:40 για την απομάκρυνση κατοίκων από τους οκισμούς Νταού Πεντέλης και Άγιο Σπυρίδωνα προς Ραφήνα. Πριν από λίγο στις 05:45 ενημερώθηκαν οι κάτοικοι στην περιοχή της Ανθούσας προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα. Επίσης, αυτή τη στιγμή εκκενώνονται τα νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης και 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο” σημείωσε και πρόσθεσε:

    “Πλέον επιχειρούν 510 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 152 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών, με τη συνδρομή όλων των συναρμόδιων φορέων. Έχει προγραμματιστεί ώστε με το πρώτο φως να απογειωθούν σε δύο κύκλους 29 εναέρια μέσα.

    Οι άνεμοι κατά τη διάρκεια της νύχτας παρέμειναν ισχυροί δημιουργώντας επικίνδυνες καταστάσεις. Δυστυχώς η έντασή τους αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση οι πολίτες των περιοχών που εξελίσσεται η πυρκαγιά να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών“.

    Νέα έκτακτη σύσκεψη στις 6:30 στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο

    Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες νέα έκτακτη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 6:30 στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο υπό τον Υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Νικόλαο Ρουμελιώτη, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά και των τεσσάρων δημάρχων των περιοχών που πλήττονται.

    Νέο μήνυμα 112 στην Ανατολή

    Παράλληλα, νέο μήνυμα 112 εστάλη για τους κατοίκους του οικισμού Ανατολή, καλώντας τους να απομακρυνθούν προς Νέα Μάκρη.

    Δορυφορική φωτογραφία της NASA με το πύρινο μέτωπο στην Αττική

    Ο χάρτης επικινδυνότητας πυρκαγιάς για τη Δευτέρα 12 Αυγούστου – Στο κόκκινο η Αττική

    Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Δευτέρα 12 Αυγούστου, προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς με Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

    – Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων).

    – Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας).

    – Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Λακωνίας).

    Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

    – Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης)

    – Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Σποράδων)

    – Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)

    – Περιφέρεια Πελοποννήσου

    – Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας)

    – Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Περιφερειακές Ενότητες Κυκλάδων)

    – Περιφέρεια Κρήτης

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο, που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

    Αναβολή της άφιξης στις παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα, λόγω της πυρκαγιάς

    Αξιολογώντας τα δεδομένα και την εξέλιξη της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και θέλοντας να διασφαλίσει την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών και των συνοδών τους, ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε αργά τη νύχτα να αναβάλει την άφιξη των παιδιών στις κατασκηνώσεις του δήμου στον Άγιο Ανδρέα, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Δευτέρα.

    Παράλληλα, απομακρύνει στελέχη από τις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων, ενώ το εποχικό προσωπικό και το υπόλοιπο προσωπικό ασφαλείας παραμένουν επί τόπου σε επιφυλακή.

    Για περισσότερες πληροφορίες και σχετική ενημέρωση, οι γονείς μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 22940 90446, 22940 90450, 22940 96694.

    Διαβάστε επίσης:

    Φωτιά στο Βαρνάβα: Ανοιξε ειδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή των πληγέντων – Τι πρέπει να κάνετε

    Πύρινη κόλαση στον Βαρνάβα – Η φωτιά καταστρέφει τη Βορειοανατολική Αττική – Ολονύκτια μάχη των πυροσβεστών, κάηκαν δεκάδες σπίτια

    Συγκλονιστική στιγμή: Η ελληνική σημαία, ο εθνικός ύμνος και η Νίκη της Σαμοθράκης στην Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων [βίντεο]



    ΣΧΟΛΙΑ