• Winners & Losers

    9 Αυγούστου 2024


    Το mononews.gr παρουσιάζει κάθε μήνα το προφίλ των Winners & Losers. Των κερδισμένων και των χαμένων του μήνα που πέρασε από την πολιτική και την επιχειρηματική σκηνή.

    Έτσι για τον μήνα Ιούλιο του 2024, η ομάδα του mononews.gr θεωρεί ότι οι κερδισμένοι και χαμένοι του μήνα είναι οι εξής:

     

    Κερδισμένοι

    Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος

    Ελένη Βρεττού, CEO Attica Bank

    Αλέξανδρος Εξάρχου, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος Intrakat, μέτοχος στις εταιρείες επενδύσεων Winex Investments Ltd και Thrivest Holding Ltd.

    Μελίνα Τραυλού, Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Πρόεδρος Neptune Lines

    Μάρι Δασκαλαντωνάκη, CEO Grecotel

     

    Χαμένοι

    Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος και CEO ΑΔΜΗΕ

    Στέφανος Κασσελάκης, Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ

    Αντώνης Ρέμος, τραγουδιστής

    ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

    ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

    «Πήραμε ένα πρόβλημα και το κάναμε ευκαιρία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με την Thrivest -εταιρεία συμφερόντων των Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη, Αλ. Εξάρχου- για την συγχώνευση της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας.

    Και μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε πως: Η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί την υλοποίηση της συμφωνίας ΤΧΣ και Thrivest «ως τη βέλτιστη λύση για το Ελληνικό Δημόσιο» καθώς διασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όσο και το όφελος του φορολογουμένου.

    Ο Γιάννης Στουρνάρας από την πρώτη στιγμή στήριξε το σχέδιο για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα καθώς στόχος της ΤτΕ είναι η δημιουργία ενός οικοσυστήματος μικρών τραπεζών –με βασικό βραχίονα τη νέα τράπεζα-, που θα εστιάσουν στην χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχιερήσεων και θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό.

    Η υπογραφή της συμφωνίας δικαιώνει και την επιλογή του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος που εμπιστεύθηκε την ικανή τραπεζίτισσα Ελένη Βρεττού.

    Πριν από 2 χρόνια –παραμονές Δεκαπεντάυγουστου το 2022- ο Γιάννης Στουρνάρας κάλεσε στο γραφείο του την Ελένη Βρεττού και της ζήτησε να αναλάβει CEO στην Attica Bank, λέγοντας της πως έχει πλήρη εμπιστοσύνη στις ικανότητές της, προκειμένου να βγει η τράπεζα από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει τους τελευταίους μήνες.

    Διάσωση ή λουκέτο, αυτά ήταν τα δύο ενδεχόμενα για την Attica Bank τον Αύγουστο του 2022.

    Η Ελένη Βρεττού αποδέχθηκε τη θέση και με καλά υπολογισμένες κινήσεις, έχοντας πάντα έτοιμο plan B ξεκίνησε να «καθαρίζει» την τράπεζα από τους σκελετούς.

    Και όπως είπε ο Διοικητής της ΤτΕ μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσων της Βουλής, «οι διοικήσεις της Attica Bank και της Παγκρήτιας, υπό την Ελένη Βρεττού και τον Αντώνη Βαρθολομαίο αντιστοίχως, έχουν ήδη επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα στις δύο τράπεζες, έχοντας ανατρέψει την αρνητική εικόνα γι’ αυτές.

    Και φυσικά έκανε αναφορά στον ιδιώτη επενδυτή την Thrivest, υπογραμμίζοντας πως έχει ήδη επενδύσει σημαντικά ποσά (135 εκατ. ευρώ) κυρίως στην Παγκρήτια αλλά και στην Attica Bank, και έχει δεσμευτεί να επενδύσει άλλα 200 εκατ. ευρώ στη νέα υπό συγχώνευση τράπεζα. Ετσι η Thrivest καθίσταται ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και μάλιστα με χειρότερους όρους σε σχέση με αυτούς που μπήκαν άλλοι μεγάλοι ιδιώτες μέτοχοι στις συστημικές τράπεζες, καθώς μπαίνει με price to book value στο 1,09 όταν στις άλλες τράπεζες οι ιδιώτες επενδυτές έχουν μπει από 0,25 μέχρι 0,9.

    ΕΛΕΝΗ ΒΡΕΤΤΟΥ

    CEO ATTICA BANK

    Εξακόσιες εικοσι τρεις μέρες χρειάστηκε η Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank για να γίνει πραγματικότητα το σκαρίφημα που σχεδίασε σε ένα χαρτάκι στο εστιατόριο Milos στις 4 Νοεμβρίου του 2022.

    Εκείνη την ημέρα, η Ελένη Βρεττού αποτύπωσε για πρωτη φορά σε ένα χαρτάκι την ιδέα της για την συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια. Συνομιλητής της ήταν ο Αλέξανδροw Εξάρχου της Thrivest και του είπε πως η συνένωση των δύο τραπεζών είναι η λύση.

    Σε εκείνο το γεύμα μπήκαν τα θεμέλια για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα, καθώς ο Αλέξανδρος Εξάρχου είδε πως η ιδέα της Βρεττού είχε προοπτική. Εξάλλου η Thrivest, τον Οκτώβριο του 2022 είχε μπει ως στρατηγικός επενδυτής στην αύξηση κεφαλαίου της Παγκρήτιας.

    Η Ελένη Βρεττού με σωστά δομημένο σχέδιο, ατσάλινη επιμονή, πείσμα αλλά και διαλακτικότητα διέψευσε όσους στοιχιμάτιζαν ότι το σχέδιο θα αποτύγχανε. Η υπογραφή της συμφωνίας για τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 735 εκατ ευρώ υπογράφηκε –μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Thrivest – στις 18 Ιουλίου 2024.

    Στο τέλος Αυγούστου αναμένεται η έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος για το business plan της νέας τράπεζας, προκειμένου η συγχώνευση των δύο τραπεζών να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο Σεπτέμβριο, ώστε τον Οκτώβριο να προχωρήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου υπέρ των παλαιών μετόχων.

    Η νέα τράπεζα θα έχει στο τέλος του έτους ενεργητικό 10,2 δισ. ευρώ και καθαρά προ προβλέψεων κέρδη 100 εκατ. ευρώ. Θα είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 Ratio πάνω από 15%.

    Ηδη η Attica Bank έχει υποβάλει το αίτημα στον «Ηρακλή 3» για την τιτλοποίηση ύψους 2,3 δισ. ευρώ, όπως έχει πράξει και η Πακρήτια Τράπεζα για «κόκκινα» δάνεια αξίας 1,38 δισ. ευρώ. Με την ένταξη των τιτλοποιήσεων στο πρόγραμμα καρατικών εγγυήσεων η νέα τράπεζα θα έχει δείκτη NPEs στο 3%, χαληλότερα δηλαδή από τον αντίστοιχο των συστημικών και ανάλογο με αυτόν των ευρωπαϊκών τραπεζών (από το 60% που είναι το σταθμισμένο ποσοστό των «κόκκινων» δανείων στις δύο τράπεζες).

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΞΑΡΧΟΥ

    ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΚΑΙ CEO INTRAKAT, ΜΕΤΟΧΟΣ THRIVEST

    Ο Ιούλιος ήταν αναμφισβήτητα ο μήνας της Attica Bank κι ένα από τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν ήταν ο Αλέξανδρος Εξάρχου. Ο άνθρωπος που αφού κατάφερε να βάλει τάξη στην Intrakat και να την καταστήσει σημαντικό «παίκτη» του κλάδου, έβαλε πλώρη για τον τραπεζικό τομέα.

    Η ολοκλήρωση της συμφωνίας των μετόχων για τη συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας, το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου, δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Ένα εξαιρετικά δύσκολο και πολυσύνθετο εγχείρημα που αν από τη μια πλευρά του τραπεζιού δεν υπήρχε ο Αλέξανδρος Εξάρχου, δύσκολα θα μιλούσαμε σήμερα για συμφωνία.

    Γι’ αυτό και δεν είναι καθόλου τυχαία τα εύσημα που του απέδωσε και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.

    Όταν το Νοέμβριο του 2022 η επικεφαλής της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, έγραφε σε ένα μικρό χαρτάκι στο εστιατόριο Milos, τα βήματα για τη δημιουργία μιας νέας, ισχυρής, «καθαρής» τράπεζας, και το έδινε στον Αλέξανδρο Εξάρχου, κανείς –πλην αυτών- δεν περίμενε τη θετική έκβαση του δύσκολου εγχειρήματος.

    Ο Εξάρχου, όμως, έχει ένα προτέρημα: Να «διαβάζει» τις εξελίξεις, να πιστεύει στα οράματα, να δουλεύει σκληρά για να τα επιτύχει.

    Αυτό έκανε και στην περίπτωση της Attica Bank. Ακουσε την ιδέα του κεντρικού τραπεζίτη, εμπιστεύτηκε το σχέδιο της κ. Βρεττού, έπεισε τους εφοπλιστές Μπάκο και Καϋμενάκη να επενδύσουν και ανέλαβε ο ίδιος να φέρει εις πέρας τη δουλειά.

    Ενας ικανός manager φαίνεται στα δύσκολα. Όταν αναλαμβάνει να χτίσει από το μηδέν, όταν βλέπει ευκαιρίες εκεί που οι άλλοι φεύγουν, όταν έχει τη διορατικότητα να καταλάβει ότι ένα σχέδιο είναι βιώσιμο.

    Ο Αλέξανδρος Εξάρχου είναι πείσμων. Δεν αφήνει στη μέση αυτό που πιστεύει ότι πρέπει να γίνει. Η Attica Bank θα γίνει η καρδιά του πέμπτου πυλώνα στον τραπεζικό κλάδο και αυτό το οφείλει, μεταξύ άλλων, στον ταλαντούχο κ. Εξάρχου.

    ΜΕΛΙΝΑ ΤΡΑΥΛΟΥ

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ NEPTUNE LINES

    Ο κορυφαίος συλλογικός φορέας του ελληνικού εφοπλισμού, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, για ένα ακόμη έτος, προσέφερε 111 υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές, συνολικής αξίας 1,5 εκατομμυρίων ευρώ, σε νέους και σε νέες, επιβραβεύοντας την αριστεία, αλλά ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτό ενισχύει το ανθρώπινο δυναμικό της ελληνικής ναυτιλίας.

    Η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού, είναι ένα από τα πρόσωπα του ελληνικού επιχειρείν που διακρίθηκε τον περασμένο μήνα για τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει.

    Να θυμίσουμε ότι, εκτός από την γενναία χρηματοδότηση των Ελλήνων εφοπλιστών, που συντόνισε, για την ενίσχυση των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας, όπου το ύψος έφτασε τα 60 εκατομμύρια ευρώ, πριν από λίγες εβδομάδες, η Μελίνα Τραυλού υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για τη χρηματοδότηση από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών έργων αποκατάστασης τόπων και υποδομών πολιτισμού στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας από την καταστροφική επέλαση του Daniel.

    Το Μνημόνιο αφορά σε έργα αποκατάστασης χώρων όπως ο αρχαιολογικός χώρος Σέσκλου, ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου στη Φαλάνη, το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου και η Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πηλίου, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό που ανέρχεται στα 9.500.000 ευρώ.

    Αθροιστικά, με άλλα λόγια, ο ελληνικός εφοπλισμός συγκέντρωσε και προσέφερε περί τα 70 εκατομμύρια δολάρια, ποσό ιδιαίτερα μεγάλο.

    Στην απονομή των υποτροφιών για Μεταπτυχιακές Σπουδές, η Μελίνα Τραυλού, επισήμανε:

    «Σήμερα εδώ, στο Ολυμπιείο, τιμούμε τη νέα γενιά αριστείας και στέλνουμε ένα ηχηρό και ουσιαστικό μήνυμα θετικού προσήμου. 

    Στον σύγχρονο κόσμο που οι παραδόσεις κλονίζονται και οι αξίες αμφισβητούνται συνεχώς, εμείς, με οδηγό τις νέες και τους νέους μας, ενισχύουμε, προστατεύουμε και θωρακίζουμε τις σταθερές μας.

    Η πίστη της Ναυτιλίας των Ελλήνων στο κοινό καλό συνδέεται με την αριστεία, την Παιδεία, τον πολιτισμό μας, το υγιές, θετικό μας μέλλον.

    Θέλω σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω τους 65 συναδέλφους μου, που συνενωμένοι πραγματοποιήσαμε το μεγαλύτερο αριθμητικά πρόγραμμα υποτροφιών μεταπτυχιακών σπουδών, όχι μόνο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, αλλά και της χώρας μας. Το συνολικό ποσό του προγράμματος ξεπερνά το 1.500.000 ευρώ.

    Είναι συγκινητικό. Παιδιά, ένα μεγάλο «μπράβο» σε εσάς, στους γονείς σας, αλλά και στους εκπαιδευτικούς σας, αυτούς που σας βοήθησαν να φτάσετε εδώ.

    Είμαι πάρα πολύ συγκινημένη και πάρα πολύ υπερήφανη για αυτή τη νέα γενιά της χώρας μας, της πατρίδας μας.

    Με την ευχή να γυρίσετε όλοι πίσω και να βρείτε ευκαιρίες, να προοδεύσετε εδώ, στον τόπο μας!»

    ΜΑΡΙ ΔΑΣΚΑΛΑΝΤΩΝΑΚΗ

    CEO GRECOTEL

    Μία διαφορετική έκθεση, ένα πολιτιστικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας, εγκαινιάστηκε στις 5 Ιουλίου στο Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας στην Κρήτη.

    Η έκθεση «Pablo Picasso: η Χαρά της Ζωής», που θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, είναι ένας προσωπικός, καλλιτεχνικός και συναισθηματικός φόρος τιμής εξαιρετικών ανθρώπων, της Παλόμα Πικάσο και του καθηγητή Νίκου Σταμπολίδη, σε έναν ξεχωριστό τόπο: την Αρχαία Ελεύθερνα στο Ρέθυμνο.

    Είναι σπάνιο να βλέπει κανείς από τόσο κοντά, τη ρίζα της ψυχής και την απαρχή της έμπνευσης ενός θρύλου: 62 επιλεγμένα έργα του Πάμπλο Πικάσο -ορισμένα εκτίθενται για πρώτη φορά από την προσωπική συλλογή της κόρης του, Παλόμα- συναντούν και συνδιαλέγονται με 24 μοναδικές αρχαιότητες από τη συλλογή του Μουσείου.

    Η έκθεση φωτίζει την καταλυτική επιρροή της ελληνικής μυθολογίας στην τέχνη του μεγάλου καλλιτέχνη και την καθηλωτική γοητεία που του ασκούν φανταστικά πλάσματα όπως ο Μινώταυρος, σε μια μαγευτική αφήγηση.

    Η Παλόμα Πικάσο συνεργάστηκε στενά με τον φίλο της, καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη, ανασκαφέα της Ελεύθερνας και εμπνευστή του Μουσείου της, και πραγματοποίησαν μαζί το μεγάλο του όραμα: να φωτιστεί το έργο και η έμπνευση του Πάμπλο Πικάσο συνυπάρχοντας με τα αρχαία αριστουργήματα, καλλιεργώντας ένα διάλογο με την ελληνική ταυτότητα και ιστορία στον πυρήνα του.

    Πολύτιμος αρωγός στη μεγάλη αυτή προσπάθεια υπήρξε η Grecotel. Η γενναιόδωρη συμβολή της, άλλωστε, εδώ και 40 χρόνια περίπου, στις ανασκαφές της Αρχαίας Ελεύθερνας και στη δημιουργία του Μουσείου της, έχει υπάρξει καθοριστική.

    Αφοσιωμένοι στο ακούραστο έργο του Νίκου Σταμπολίδη, ο Νίκος και η Μάρι Δασκαλαντωνάκη και οι άνθρωποι της Grecotel αγκάλιασαν το σπουδαίο του όραμα από το ξεκίνημά του, με την ενέργεια και την έμπρακτη υποστήριξή τους, συμμετέχοντας σε κάθε πτυχή της διοργάνωσης και φιλοξενώντας στα ξενοδοχεία της Grecotel στο Ρέθυμνο, γενέθλιο τόπο του Ομίλου, την Παλόμα Πικάσο, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τη Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, ανάμεσα σε άλλους εξαιρετικούς προσκεκλημένους απ’ όλο τον κόσμο.

    Η σύνδεση της Grecotel με την έκθεση «Pablo Picasso: the Joy of Life» συμπυκνώνει, άλλωστε, έναν ξεχωριστό δεσμό με βάθος χρόνου. Το εστιατόριο Minotaur στο Amirandes, όπου εκτίθενται αυθεντικά κεραμικά του Picasso από το 2013, έχει εμπνευστεί από την αισθαντική γοητεία που ασκούσε στον καλλιτέχνη ο Μινώταυρος και η ελληνική μυθολογία. Στο δε THE DOLLI στην Αθήνα, ένας πίνακας Picasso συνυπάρχει με κεραμικά του Jean Cocteau, τιμώντας την φιλία τους.

    Η Μάρι Δασκαλαντωνάκη, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά εξωστρεφής στην επιχειρηματική της δραστηριότητα, σχεδιάζει και κάνει πράξη μια πολυδιάστατη στρατηγική που απαντά στις σύγχρονες ανάγκες του τουριστικού κλάδου και αξιοποιεί τις αστείρευτες δυνατότητες του τόπου μας. Διοικώντας με αναπτυξιακή προοπτική έναν Όμιλο που διαχειρίζεται 40 πολυτελή ξενοδοχεία και resorts, που απασχολούν περί τους 6.500 εργαζομένους σε όλη την Ελλάδα, δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει ο κλάδος.

    Διορατική και ευαισθητοποιημένη για το περιβάλλον, την τοπική παράδοση, τον πολιτισμό και τα ζητήματα κοινωνικής υπευθυνότητας, η Μάρι Δασκαλαντωνάκη έχει εμφυσήσει και εφαρμόσει στον Όμιλο πολιτικές που ανταποκρίνονται στα διεθνή standards και αποτελούν ανταπόδοση στο κοινωνικό σύνολο, θωρακίζοντας ταυτόχρονα την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, αναβαθμίζοντας με αυτό τον τρόπο το ελληνικό τουριστικό προϊόν στο σύνολό του.

    Μάνος Μανουσάκης

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ CEO ΑΔΜΗΕ

    Οι παππούδες μας, όταν ήθελαν να «καρφώσουν» κάποιον για τις αποτυχίες του, έλεγαν «αυτός χρυσάφι πιάνει, καρβουνόσκονη γίνεται».

    Πιο ταιριαστός χαρακτηρισμός για τον Πρόεδρο του ΑΔΜΗΕ, Μάνο Μανουσάκη, τον λεγόμενο και «άρχοντα της πιρουέτας», επειδή αλλάζει εύκολα αφεντικά, δεν θα μπορούσε να υπάρχει.

    Απέτυχε στο σημαντικό θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ, κόστους 2 δισ. ευρώ, και ανάγκασε τελικά τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να αναλάβει διακριτικά πρωτοβουλίες μήπως και λυθεί το θέμα.

    Ο κ. Μανουσάκης μετέβη και στην Κύπρο για να παρουσιάσει την πλήρη μελέτη κόστους – οφέλους για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου και, όπως αναμενόταν, «έφαγε πόρτα» από τους Κύπριους.

    Οι Κύπριοι προκήρυξαν δικό τους διαγωνισμό για ανάδοχο, που θα αναλύσει και θα κρίνει τη μελέτη Μανουσάκη. Δεν πέρασε ο εκβιασμός του «δεχτείτε το ή αλλιώς κατάρρευση του έργου».

    Παλαιότερα έλεγε προς την ελληνική κυβέρνηση πως «έφερα με τα νερά μου του Κύπριους, μην ανησυχείτε, το ελέγχω το παιχνίδι».

    Μετά από ένα δίμηνο κομπασμών, υπεραισιοδοξίας και σιγουριάς, ο Μανουσάκης «σήκωσε τα χέρια ψηλά» και διαμήνυσε με τραγική καθυστέρηση, πως μόνο με πολιτική παρέμβαση θα μπορούσε να επιλυθεί το μέγα πρόβλημα με μεγάλη γεωστρατηγική σημασία που ενδιαφέρει σφόδρα και τους Αμερικανούς.

    Εκθέτει έτσι ο κ. Μανουσάκης και την αμερικανική πλευρά, με την πρεσβεία να πνέει μένεα εναντίον του. Θυμίζουμε την πρόσφατη  επισημοποίηση του ενδιαφέροντος του αμερικανικού κρατικού fund DFC με 1 τρισ. (one trillion) διαθέσιμα, για είσοδο στο project της διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ.

    Ο… άρχοντας του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, γέμισε τον Διαχειριστή με φωτογραφικές προσλήψεις. Όταν ρωτήθηκε από δικό του στέλεχος απάντησε αυτοκρατορικά: «εδώ είμαστε περίπου σαν… ιδιωτικός τομέας και θα προσλάβω αυτούς που θέλω εγώ. Να φανταστείς ότι μου έστειλε βιογραφικά ο (αναφέρει πρωτοκλασάτο υπουργό με χαρακτηριστικό μικρό όνομα) για να τα δω, του είπα πως θα τους προσλάβω και τελικά πήρα τους δικούς μου εγώ και όχι τους ανθρώπους του Υπουργού. Δεν υπολογίζω υπουργούς εγώ και θα φοβηθώ τώρα όσα μου γράφουν; Θα προσλάβω αυτούς που θέλω. Εγώ είμαι το αφεντικό εδώ και έτσι λειτουργώ. Τέλος…»

    Την  άνοιξη του 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ, πριν τις εκλογές, ο «βαμμένος» Συριζαίος -τότε- κ. Μάνος Μανουσάκης (σ.σ. δεν πρόκειται περί συνωνυμίας, ο ίδιος είναι…) προσέλαβε εκπαιδευτή σκύλων (μάλιστα, εκπαιδευτή σκύλων!) στον ΑΔΜΗΕ.

    Λίγο πριν από τις εκλογές του 2023, προσέλαβε νέο γενικό διευθυντή ρυθμιστικής πολιτικής στον ΑΔΜΗΕ που είναι πολύ κρίσιμη θέση στην ιεραρχία του Διαχειριστή. Ποιος κατέλαβε τη θέση; Ο  περίφημος  Νίκος Μπουλαξής, πρώην Πρόεδρος της ΡΑΕ επί ΣΥΡΙΖΑ!

    Τέλος, το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης βαδίζει στα χνάρια της διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ, δηλαδή ολοταχώς προς την καταστροφή. Το 20% του καλωδίου διεκδικεί πλέον μόνο η κινεζική εταιρεία που είναι ήδη μέτοχος στον ΑΔΜΗΕ, εν ολίγοις δεν υφίσταται  ανταγωνισμός.

    Η αιτία της κακοδαιμονίας έχει ονοματεπώνυμο σε όλες τις περιπτώσεις: Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ!

    ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ

    Δεν γνωρίζω αν ο Στέφανος Κασσελάκης είναι… πολυσχιδής προσωπικότητα που καταπιάνεται με πολλά και ταυτόχρονα. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι δεν υπάρχει θέμα με το οποίο να ασχολήθηκε και να μην τα έκανε επιεικώς… μαντάρα.

    Και ίσως θα έπρεπε να έχει μια μόνιμη θέση κάθε μήνα στο κατάλογο με τους losers μιας και οι κινήσεις του δείχνουν έναν πρόεδρο κόμματος ανερμάτισμο, φοβικό, καθοδηγούμενο και τελικώς μια «κινούμενη βόμβα» για τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο Ιούλιος ανέδειξε την προσωπικότητα του Κασσελάκη και ως… κατά φαντασίαν τραπεζίτη. Διότι πηγαίνοντας στον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, αυτό ακριβώς είπε χαιρετώντας τον. Ότι είναι ένας τέως… τραπεζίτης, ίσως γιατί η θητεία του στην Goldman Sachs ως trader να του δίνει την αίσθηση ότι γνωρίζεται καλά τα τραπεζικά.

    Αραγε ως σπουδαίος τραπεζίτης να αποφάσισε μέσα στον Ιούλιο να προσπαθήσει να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία συγχώνευσης της Attica Bank με την Παγκρήτια και τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου;

    Αραγε οι οικονομικές σπουδές του να μην του εξασφάλιζαν τη γνώση ότι η κατάρρευση των δύο τραπεζών θα σήμαινε «κούρεμα» καταθέσεων και μια σειρά άλλων προβλημάτων;

    Μπορεί, πάλι, όπως κατηγορήθηκε από πολλούς, να ήταν απλά το «όχημα» μεταφοράς non papers συγκεκριμένων επιχειρηματικών κύκλων που δεν ήθελαν τη δημιουργία μιας ακόμη ισχυρής τράπεζας.

    Ο Στέφανος Κασσελάκης επέμεινε επί μέρες να παίζει με τη νοημοσύνη μας, αν και μετά το «φροντιστήριο» από τον Γιάννη Στουρνάρα, έδειξε να ρίχνει κάπως τους τόνους.

    Δεν θα μπορούσε βεβαίως να μπει στον ίσιο δρόμο μιας και ο Ιούλιος σημαδεύτηκε από την «μισή» απόφασή του να διαγράψει τον αψύ Σφακιανό Παύλο Πολάκη. Η διαγραφή από την Κ.Ο. δεν συνοδεύτηκε και με έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αντιθέτως ακολούθησαν όρκοι πίστης και αγάπης στον κατ’ εξακολούθηση πολιτικό «τραμπούκο», κ. Πολάκη. Κι έτσι ο κ. Κασσελάκης αποδείχθηκε αδύναμος πρόεδρος επιλέγοντας στο τέλος του μήνα να κρυφτεί κάνοντας διακοπές στη Μύκονο…

    ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΕΜΟΣ

    ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ

    Με… χιούμορ αντιμετωπίζει τις δυσκολίες ο γνωστός τραγουδιστής Αντώνης Ρέμος, μετά τη δέσμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του, από την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, έπειτα από πολύμηνη έρευνα που πυροδότησε η ανακολουθία των δηλωθέντων εισοδημάτων, με το ποσό να ξεπερνά τα 1,3 εκατ. ευρώ.

    Ο ίδιος, στις συναυλίες που συνεχίζει να δίνει σε όλη τη χώρα, δεν ξέχνα να αναφερθεί στο θέμα και στους κλειδωμένους λογαριασμούς του με μια διάθεση μάλλον χιουμοριστική, αφού δεν μπορεί να σηκώσει ούτε ένα ευρώ και δηλώνει συνεχώς ερευνώμενος και όχι κατηγορούμενος.

    Μέσω των δικηγόρων του έχει διαψεύσει πως τα τελευταία χρόνια δήλωνε εισοδήματα 50.000 ευρώ, ποσά πολύ μικρά σε σχέση με μέγεθος του ονόματος που διαθέτει στις ελληνικές πίστες.

    Η φοροδιαφυγή, ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ, για την οποία ελέγχεται ο τραγουδιστής φαίνεται να έγινε με «όχημα» την αγοραπωλησία εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τα επίμαχα εμβάσματα που ελέγχονται να έχουν πραγματοποιηθεί την περίοδο από 19/4/22-22/6/2022.

    Ο επιχειρηματίας που αγόρασε την εταιρεία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας φέρεται να έδωσε χρήματα στον Αντώνη Ρέμο, αν και ο γνωστός τραγουδιστής, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν φαίνεται επισήμως να ανήκε στους μετόχους της εταιρείας. Ακολούθως, ο διάσημος τραγουδιστής εκτιμάται πως έδωσε, ως δάνειο, σε γνωστό επιχειρηματία και προσωπικό του φίλο μέρος του ποσού που φέρεται να έλαβε από την πώληση της εταιρείας με τις ανεμογεννήτριες.

    Ο γνωστός καλλιτέχνης δεν έχει κληθεί ακόμα για εξηγήσεις, όπως και οι εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες για τις ΑΠΕ, καθώς ο οικονομικός εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση, με «όχημα» το 20σέλιδο πόρισμα του εισαγγελέα Χαράλαμπου Βουρλιώτη, χρειάζεται ακόμα χρόνο για να ερευνήσει σε βάθος την υπόθεση.

    Η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του Αντώνη Ρέμο έπεσε σαν βόμβα στις αρχές Ιουλίου από το πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα και φαίνεται πως η υπόθεση έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της.

    The Usual Suspects

    The people below could make any list of influencers, anytime, which is why we've given them their own.