• Business

    Απόστολος Βακάκης: Το Jumbo έχασε 1 δισ. ευρώ σε 90 μέρες, αλλά αυτός έβαλε στην τσέπη 110 εκατ. ευρώ!

    Απόστολος Βακάκης, επικεφαλής Jumbo

    Απόστολος Βακάκης, επικεφαλής Jumbo


    O κ. Απόστολος Βακάκης είναι γνωστό ότι αγαπάει το χρήμα.  Η περιουσία του είναι τεράστια. Ένας παλαιός χρηματιστής διερωτάτο χθες «πως είναι δυνατόν να νιώθει ο Αποστόλης όταν σε τρεις μήνες η αξία της εταιρείας του μειώθηκε κατά 1 δισ. ευρώ»!

    Ο κ. Βακάκης, σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αγοράς (που δουλειά τους είναι να… αγαπούν το χρήμα), ελέγχεται και ηθικά. Δεκατέσσερις μήνες πίσω έχει γυρίσει το χαρτί της Jumbo, στην 1 Ιουνίου 2023. Τότε που δεν υπήρχε ο αποκλεισμός και ο πετροπόλεμος (σ.σ. με ρουκέτες) από τους Χούθι, αλλά υπήρχε ο πληθωρισμός και τα ακριβά επιτόκια και βεβαίως οι εκλογές στην Ελλάδα.  Το κλίμα δηλαδή θα μπορούσε να αποτυπωθεί με ειρωνικά και αλαζονικά σχόλια από τον κ. Βακάκη στην Γενική Συνέλευση του περασμένου έτους (2023). Όπως συνηθίζει να κάνει άλλωστε, σε κάθε επαφή με τους μετόχους του. Πριν από ένα χρόνο ο κ. Βακάκης προειδοποιούσε τους μετόχους του, τους οποίους η αλήθεια είναι, έχει μπουκώσει με χρήμα από διανομές μερισμάτων κάθε χρόνο, ότι έρχεται ύφεση.

    Η τελευταία έκθεση της Eurobank προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ φέτος 2% και 2,5%, αν εκλείψουν σταδιακά οι εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή μας, ενώ η ανάπτυξη θα βασιστεί στην κατανάλωση από την οποία ισχυρό μερίδιο έχει το Jumbo. Φέτος άλλαξε το τροπάρι ο βασικός μέτοχος και με ύφος αγοραίο και χιλίων καρδιναλίων μας είπε ότι, «δεν πουλάει αισιοδοξία, αλλά απαισιοδοξία». Κάθε χρόνο όποιος επενδυτής πηγαίνει στις γενικές συνελεύσεις του κ. Βακάκη, περιμένει να ακούσει κι ένα τσιτάτο. Λες και πρόκειται για performer. Που στο τέλος, κερνάει τον μικροεπενδυτή και… μπισκοτάκι.

    Μάλλον δεν έχει σε πολύ εκτίμηση τους επενδυτές και κυρίως τα βαριά πορτοφόλια που τους έβαλε στα 27 ευρώ απογειώνοντας την μετοχή στα 3,6 δις. ευρώ αξία και 4,08 δις. ευρώ όταν έφτασε να στοιχίζει προ τριμήνου στο ταμπλό 30 ευρώ. Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που έχει να βγει έκθεση υποστηρικτική για το Jumbo (τελευταία η Citigroup στις 12/7 με… 32,50 ευρώ, αλήθεια τι λέει τώρα;).

    Ο κ. Βακάκης την Τετάρτη ανακοίνωσε ότι βλέπει 24ωρο κλείσιμο της διώρυγας του Σουέζ και πιστεύει ακράδαντα ότι η εξομάλυνση στην τροφοδοτική αλυσίδα (με τις όποιες θετικές συνέπειες), θα επέλθει μόνο μετά από συντονισμένη πολιτική παρέμβαση, ιδιαίτερα όσο πλησιάζουμε προς τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Για το λόγο αυτό μειώνει την αύξηση των πωλήσεων σε 4% από 8% για φέτος.

    Σε μία δύσκολη οικονομικά χρονιά, όπως την βιώνει ο κ. Βακάκης, η μετοχή έγραψε 30 ευρώ. Ποιος κοροϊδεύει, ποιον…

    Κανείς δεν αμφιβάλει για την διορατικότητα του επιχειρηματία, αλλά με την μετοχή 12,3% λιγότερο από όσο έκλεισε το 2023 (25,12) και έχοντας «παντελονιάσει» 110 εκατ. ευρώ από το πρόσφατο placement, οι επενδυτές που μπήκαν στα 30, βλέπουν τις ζημιές όλο και να διευρύνονται στα χαρτοφυλάκιά τους. Όλοι γνωρίζουν ότι ο κ. Βακάκης κρατάει χαμηλά τον πήχη για να πει στο τέλος ότι οι πωλήσεις κινήθηκαν πάνω από τις προβλέψεις. Έρχεται ο Σεπτέμβριος όπου τα σχολεία ανοίγουν και έπονται μια σειρά από γιορτές, όπως τα Χριστούγεννα που ο τζίρος ανεβαίνει.

    Από την άλλη, οι περισσότερο υποψιασμένοι γνωρίζουν ότι ο κ. Βακάκης δεν υπήρχε περίπτωση να μην πουλήσει στα ιστορικά υψηλά της μετοχής του. Το έχει ξανακάνει άλλωστε: Το 2017, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, είχε πουλήσει το 3,5% των μετοχών στα 14,95 ευρώ ή 71 εκατ. ευρώ. Και το 2021 είχε διαθέσει το 3,86% (5,2 εκατομμύρια μετοχές) προς 14,70 ευρώ ανά μετοχή ή 77,18 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Jumbo: Κατέβασε στο +4% την εκτίμηση για τα κέρδη του 2024, παρά την αύξηση 7% των πωλήσεων στο επτάμηνο

    Τι βλέπει ο Απόστολος Βακάκης για την κρίση στη Μέση Ανατολή και τα μεγέθη της Jumbo

    Pantelakis Securities για Jumbo: Εξαιρετικό σημείο εισόδου για τη μετοχή



    ΣΧΟΛΙΑ