• Οικονομία

    ΑΑΔΕ για πληρωμή φόρων: Άνετες οι επιχειρήσεις – Πιέζονται τα νοικοκυριά

    • NewsRoom
    Γιώργος Πιτσιλής, ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής ΑΑΔΕ


    Εμπρόθεσμα καταβάλλει το φόρο εισοδήματος το 90% των επιχειρήσεων, σε αντίθεση με τα φυσικά πρόσωπα το 25% των οποίων καθυστερεί την πληρωμή του. Περίπου το 25% του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων έμεινε απλήρωτο, με αποτέλεσμα τη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

    Όπως προκύπτει από το «χάρτη» φορολογικής συμμόρφωσης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με αναφορά στο πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου, από τα 1,968 δισ. ευρώ που θα έπρεπε να καταβληθούν τη συγκεκριμένη περίοδο από τις επιχειρήσεις, πληρώθηκαν εμπρόθεσμα τα 1,788 δισ. ευρώ. Δηλαδή το ποσοστό εμπρόθεσμης πληρωμής του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων διαμορφώνεται στο 90,83%.

    Στον αντίποδα, η εισπραξιμότητα του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων διαμορφώθηκε στο 5μηνο σε 75,40% καθώς από το συνολικό ποσό του 1,070 δισ. ευρώ οι φορολογούμενοι πλήρωσαν 806 εκατ. ευρώ. Περίπου το 25% του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων έμεινε απλήρωτος με αποτέλεσμα τη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

    Επιμέρους, τον Μάιο το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης ήταν μόλις 57,14%, ωστόσο αυτό που προκαλεί αγωνία στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο είναι η συνέπεια που θα επιδείξουν οι φορολογούμενοι και κυρίως οι επαγγελματίες με την εξόφληση του φετινού φόρου λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης από το τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης.

    Το ποσό που έχει βεβαιωθεί από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων έφθασε στα 4,5781 δισ. ευρώ. Η ημερομηνία πληρωμής για την πρώτη δόση έληξε στις 2 Αυγούστου και ακολουθεί η δεύτερη μέχρι το τέλος τρέχοντος μηνός.

    Βελτιωμένη σε σχέση με το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, είναι η εισπραξιμότητα στο ΦΠΑ. Από τα 7,378 δισ. ευρώ το Δημόσιο εισέπραξε τα 5,973 δισ. ευρώ (ποσοστό συμμόρφωσης 80,96%).

    Το Μάιο το ποσό που έπρεπε να πληρωθεί ανέρχονταν σε 1,382 δισ. ευρώ αλλά το ποσό που εισέρρευσε τελικά στα δημόσια ταμεία ήταν 1,159 δισ. ευρώ, με το δείκτη εμπρόθεσμης πληρωμής να διαμορφώνεται στο 83,87%.

    Χαμηλότερα από το ΦΠΑ κινήθηκε η εισπραξιμότητα στον ΕΝΦΙΑ την επισκοπούμενη περίοδο, καθώς ανήλθε σε 77,46%.

    Ειδικότερα τον Μάϊο 6.167.304 κατέβαλλαν 164,97 εκατ. ευρώ την ώρα που η συνολική οφειλή ήταν ύψους 213,83 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 77,15% των υπόχρεων πλήρωσε το φόρο στην ώρα του.

    Κατά μέσον όρο το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης στο 5μηνο για ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων ανήλθε το 81,88%, δηλαδή 8 στους 10 φορολογούμενους ήταν συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους στην εφορία. Τα υψηλά ποσοστά εισπραξιμότητας συνεχίζουν να τροφοδοτούν το πλεόνασμα στα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου το οποίο τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στα 2,9 δισ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Τέλος χρόνου για την έκπτωση 3% στο φόρο εισοδήματος – Γιατί έκανε «κοιλιά» η υποβολή των δηλώσεων

    ΑΑΔΕ: Ψηφιακά πλέον η ενημέρωση της διοίκησης για οφειλές – Τι σημαίνει για τους φορολογούμενους

    ΑΑΔΕ: Σε εφαρμογή το ψηφιακό δελτίο αποστολής



    ΣΧΟΛΙΑ