• ΑΓΟΡΕΣ

    UBS: Οι πραγματικές αιτίες πίσω από την πτώση των μετοχικών αγορών


    H ελβετική τράπεζα UBS και οι αναλυτές Gerry Fowler και Sutanya Chedda υποστηρίζουν ότι τo sell-off της αγοράς έχει τις ρίζες του αλλού και δεν αφορά μονοδιάστατα τη γεωπολιτική, αλλά και μια σειρά κομβικών γεγονότων που έχουν συμβεί και έχουν αλλάξει τις ισορροπίες στις αγορές.

    «Αναφορικά με το τι συνέβη στις μετοχές, η αγορά “σήκωσε τα χέρια ψηλά” μετά από μια εκπληκτική σειρά μακροοικονομικών γεγονότων τις τελευταίες εβδομάδες. Το ντιμπέιτ του Μπάιντεν και η αντικατάσταση του από τη Χάρις, η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ, η επιλογή του Βανς ως αντιπροέδρου, η Γαλλία απέκτησε κοινοβούλιο χωρίς ψήφους, το Ηνωμένο Βασίλειο διεξήγαγε πρόωρες εκλογές με αλλαγή κυβέρνησης, οι επιθέσεις και οι δολοφονίες στη Μέση Ανατολή, η Ιαπωνία αύξησε τα επιτόκια, η περίοδος κερδών αποκάλυψε αδυναμία της Κίνας, το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης κλονίστηκε από τις ανησυχίες για υπερεπενδύσεις, η BοE μείωσε τα επιτόκια, η Fed όχι, αλλά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την αγορά ήταν μια σειρά από μέτρια αδύναμα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ», εξηγούν οι Fowler και Chedda.

    «Στην Ευρώπη, ο δείκτης Stoxx 600 έχει υποχωρήσει πλέον κατά 7% από το μέγιστο του Μαΐου. Αυτό είναι στο επίπεδο που είδαμε για τελευταία φορά τον Φεβρουάριο. Ορισμένες αμυντικές χώρες/τομείς μόλις και μετά βίας έχασαν τις αποδόσεις ενός μήνα, ενώ άλλοι έχουν χάσει περισσότερο. Η απότομη αδυναμία της αγοράς μας φαίνεται να είναι μια υπερβολική αντίδραση. Για να σκεφτούμε σχετικά με αυτό πιστεύουμε ότι αξίζει να έχουμε υπόψη μας μερικά πλαίσια:

    Μεταβλητότητα: Μετά από μια περίοδο χαμηλής συσχέτισης των μετοχών που οδηγούσε σε χαμηλή μεταβλητότητα, ο εφησυχασμός ήταν ευάλωτος. Σε μια οικονομική επιβράδυνση, η μεταβλητότητα (VIX) του 10% ήταν πιθανή μόνο αν δεν αυξηθεί η ανεργία. Εάν χαθούν θέσεις εργασίας, η μεταβλητότητα θα κυμανθεί από 15-25%.

    Πωλητές: Όταν η μεταβλητότητα αυξάνεται, πολλά αμοιβαία κεφάλαια που στοχεύουν σε ένα σταθερό επίπεδο μεταβλητότητας γίνονται πωλητές. Η μεταβλητότητα αυξάνει τα ασφάλιστρα κινδύνου και καθώς οι τιμές μειώνονται τα αμοιβαία (CTA) γίνονται και αυτά πωλητές. Τα κεφάλαια ελέγχου κινδύνου και τα κεφάλαια CTA είχαν πρόσφατα “max-long”.

    Αποτιμήσεις: Οι αποτιμήσεις των μετοχών του Stoxx 600 στην Ευρώπη καθοδηγούνται από την αλλαγή των προεξοφλητικών επιτοκίων που μπορούν να προσεγγιστούν από τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων και τα πιστωτικά spreads των εταιρικών ομολόγων της ΕΕ (ασφάλιστρα κινδύνου). Η αδυναμία της αγοράς μετοχών υπερβαίνει την άνοδο του προεξοφλητικού επιτοκίου και με τις μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ. Ο ευρωπαϊκός πιστωτικός κύκλος δεν είναι πιθανό να δικαιολογήσει ευρύτερα spreads μεσοπρόθεσμα.

    2018: Στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2018, η αγορά πίστευε ότι η πολιτική της Fed ήταν υπερβολικά περιοριστική, αλλά η Fed συνέχισε να αυξάνει τα επιτόκια. Μέχρι το τέλος του έτους, αφού ο S&P 500 είχε υποχωρήσει κατά 20%, η Fed αντέστρεψε την πορεία με μειώσεις επιτοκίων και τερματισμό του QT. Η αντίδραση της αγοράς ήταν άμεση, με την όλη εμπειρία να αποκαλείται εκ των υστέρων επιβράδυνση του μέσου κύκλου και τον S&P 500 να σημειώνει νέα υψηλά μέσα σε τέσσερις μήνες.

    Οι πιο άμεσες ευκαιρίες στις μετοχές

    «Η μεταβλητότητα στηρίζει τη ζήτηση “ποιότητας”. Βλέπουμε ήδη την “ποιότητα” να υπεραποδίδει της “δυναμικής” και της “αξίας” στην Ευρώπη. Στην αμυντική ανάπτυξη οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας μας αρέσουν εδώ και αρκετούς μήνες για την ελκυστική ανάπτυξη των κερδών τους σε μέτριες αποτιμήσεις. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ήταν επίσης μεταξύ των τομέων με τις καλύτερες επιδόσεις στα τέλη του 2018. Θα πρέπει να επωφεληθούν περισσότερο από τις χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων και να επηρεαστούν λιγότερο από τα υψηλότερα πιστωτικά spreads σε σχέση με άλλους τομείς», καταλήγει το δίδυμο Fowler και Chedda.

    Διαβάστε επίσης

    UBS: Ανεβάζει τις τιμές στόχους για Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα μετά τα αποτελέσματα β’ τριμήνου

    UBS για Τράπεζα Πειραιώς: Ξεκινά την κάλυψη της μετοχής της με τιμή στόχο τα €5,50 και σύσταση αγορά

    UBS: Τα τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα των γαλλικών εκλογών και οι κίνδυνοι για την οικονομία της χώρας



    ΣΧΟΛΙΑ