• ΑΓΟΡΕΣ

    Γιάννος Κοντόπουλος: Το έγκλημα, η αγορά των παραγώγων και το απύθμενο θράσος των Market Makers

    Ο CEO της ΕΧΑΕ κ. Γιάννος Κοντόπουλος

    Ο CEO της ΕΧΑΕ κ. Γιάννος Κοντόπουλος


    Σε μια «εγκληματική» ενέργεια προχώρησε νωρίς χθες το πρωί η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, υπό τον Γιάννο Κοντόπουλο.

    Η κίνηση αυτή που θα σας περιγράψω αμέσως παρακάτω επιτάχυνε εν μέρει, τη «βύθιση» των μετοχών που σημειώθηκε χθες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, πολύ μεγαλύτερη από τις απώλειες των διεθνών χρηματιστηρίων, όπως για παράδειγμα των DAX, FTSE 100, CAC 40, S&P 500 κτλ.

    Προσέξτε τι ακριβώς συνέβη.

    Μόλις χθες το πρωί άνοιξε η αγορά του Χ.Α και υπό τον φόβο των τεράστιων απωλειών εξαιτίας της τεράστιας πτώσης της αγοράς του Τόκιο, οι market makers της αγοράς παραγώγων, σύμφωνα με πηγές, ζήτησαν από την διοίκηση του Χ.Α να αρθεί η υποχρέωση τους να βάζουν τιμές στο σύστημα.

    Η δικαιολογία ήταν ότι η αγορά είναι «fast market», δηλαδή έχει τεράστιο volatility με μεγάλες διακυμάνσεις.

    Βέβαια άλλες πηγές που συνομίλησε το Mononews, υποστηρίζουν ότι ο Κοντόπουλος έδρασε με δικιά του πρωτοβουλία, χωρίς δηλαδή να του το ζητήσουν οι 4-5 χρηματιστηριακές εταιρείες της ελληνικής αγοράς που έχουν τον ρόλο του market maker.

    Το γεγονός ότι η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Χρηματιστηρίου Παραγώγων, δηλαδή ο CEO  κύριος Γιάννος Κοντόπουλος, έδωσε την άδεια να αρθεί η υποχρέωση των market makers να βάζουν τιμές στο σύστημα, είναι παγκόσμια πρωτοτυπία.

    Η απόφαση των τεσσάρων – πέντε  Market Μαkers της ελληνικής αγοράς να μην βάζουν τιμές στα συμβόλαια επί των μετοχών οδήγησε σε ταχύτερη «βουτιά» των ελληνικών μετοχών και ειδικά των εταιρειών εκείνων που έχουν μεγάλη εμπορευσιμότητα, όπως π.χ οι Τράπεζες.

    Να σημειωθεί ότι οι τιμές των μετοχών στη spot αγορά είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις τιμές των συμβολαίων επί των μετοχών.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι μεγαλοπελάτης χρηματιστηριακής εταιρείας, αγόρασε την Παρασκευή 1000 συμβόλαια της Τράπεζας Πειραιώς σε τιμή 2 σεντς πιο ακριβά από την spot αγορά.

    Τη Δευτέρα, χθες δηλαδή, ο πελάτης αυτός ήθελε να πουλήσει τα συμβόλαια για να κλείσει τη θέση του.

    Όμως ο Market Maker αγόρασε μόνο τα 100 συμβόλαια σε τιμή σχεδόν 2 σεντς κάτω από την spot αγορά.

    Την ώρα που θα μπορούσε να βάλει τιμή στο σύστημα τουλάχιστον ένα σεντ κάτω από την τιμή της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς.

    Πρακτικά ο Market Maker μέσα σε μια συνεδρίαση (Παρασκευή-Δευτέρα) έβγαλε κέρδος, ετησιοποιημένο βεβαίως,  πάνω από 200%.

    Οι τεράστιες ευθύνες Κοντόπουλου

    Η προκλητική απόφαση Κοντόπουλου να άρει την υποχρέωση των Market Makers, δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά.

    Το Mononews έχει διαβάσει το email που απέστειλε χθες το πρωί στις 11.00 η διοίκηση του ΧΑ προς τους Market makers.

    Το email έγραφε ότι «η αγορά τίθεται σε καθεστώς fast market, άρα δεν έχετε την υποχρέωση να βάζετε τιμές στα συμβόλαια επί των μετοχών.»

    Το εντυπωσιακό είναι ότι το email υπογράφεται από την διοίκηση του Χ.Α χωρίς όμως να αναφέρεται όνομα φυσικού προσώπου, που προφανώς είναι ο επικεφαλής κύριος Γιάννος Κοντόπουλος.

    Στις 11.00 το πρωί δηλαδή πριν σταλεί το email Κοντόπουλου, η αγορά υποχωρούσε κατά 4,5%.

    Μετά όμως από την απόφαση Κοντόπουλου, το Χρηματιστήριο βυθίστηκε ακόμα περισσότερο με αποτέλεσμα να φτιάσει στο – 7,5% και τελικά ο δείκτης να κλείσει με απώλειες 6,2%.

    Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα ήταν σαφώς καλύτερη, καθώς έκλεισαν με πτώση πέριξ του 3%.

    Τα ερωτηματικά που τίθενται είναι τα εξής:

    – Ισχύει ότι ο κύριος Κοντόπουλος ενέτεινε με την απόφαση αυτή την ραγδαία, μεγαλύτερη από τις ευρωπαϊκές μετοχές, πτώση των ελληνικών μετοχών;

    -Ποιοι ευνοήθηκαν από την απόφαση αυτή και κέρδισαν πολλά, εις βάρος της επενδυτικής κοινότητας;

    Πηγές της αγοράς χαρακτηρίζουν την πρωτοφανή σε παγκόσμιο επίπεδο ενέργεια του κυρίου Κοντόπουλου «εγκληματική» και τον καλούν να παραιτηθεί αμέσως από τη θέση του.

    Οι ίδιες πηγές θα δικαιολογούσαν μια τέτοια απόφαση, εάν η αγορά βρισκόταν σε συνεχόμενη μεγάλη πτώση για διάστημα άνω των δυο-τριών ημερών.

    Διαβάστε επίσης

    Γιάννος Κοντόπουλος: Οι κίτρινες κάρτες στην ΕΧΑΕ

    Ιδού το free float όλων των εισηγμένων εταιρειών – Ποιες είναι οι 37 που απειλούνται με «κόκκινη κάρτα» [πίνακας]

    Κοντόπουλος: Μέσα στο 2024 σε watch list το Χ.Α. πριν την ένταξη στα ώριμα χρηματιστήρια



    ΣΧΟΛΙΑ