• ΑΓΟΡΕΣ

    Ανάκαμψη μετά το sell-off, επιφυλακτικές οι αγορές – Στο +10% ο Nikkei, σε θετικό έδαφος η Ευρώπη

    • NewsRoom


    Η κατάρρευση των Nikkei 225 και Topix κατά πάνω από 12% σχεδόν εξαλείφθηκε την Τρίτη, μία ημέρα μετά, με τον πρώτο δείκτη να ανακάμπτει κατά 10%, τη  καλύτερη μέρα που είχε από το 2008.

    Η «Μαύρη Δευτέρα» όπως έσπευσαν να την χαρακτηρίσουν οι οικονομολόγοι, ενθυμούμενοι το 1987 κατακρήμνισε τους δείκτες των ασιατικών αγορών, ενώ βύθισε σε βαρύ sell-off τις ευρωπαϊκές αγορές και τη Wall Street.

    Η Τρίτη ξεκινάει πιο αισιόδοξα και για τις ευρωαγορές αλλά και για την βιομηχανία των crypto που ανέκαμψε από τις απώλειες δισεκατομμυρίων της Δευτέρας.

    Οι ευρωπαϊκές μετοχές άνοιξαν υψηλότερα την Τρίτη, με τον δείκτη Stoxx 600 να καταγράφει άνοδο πάνω από 0,5% Οι μετοχές ταξιδιών και αναψυχής ηγήθηκαν των κερδών και ήταν τελευταία 1,67% υψηλότερα, ενώ οι μετοχές τραπεζών και τεχνολογίας κέρδισαν επίσης και ανέκτησαν μέρος των απωλειών της Δευτέρας.

    Ο γερμανικός Dax  άνοιξε με 0,5% κέρδη, ο γαλλικός Cac με 0,27% και ο βρετανικός FTSE με 0,4% κέρδη.

    Σημειώνεται πάντως ότι στην περίπτωση της Ιαπωνίας, δεν κυριάρχησαν οι φόβοι για επερχόμενη αμερικανική ύφεση αλλά το γεγονός ότι  η κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 στις 30 Ιουλίου, προκαλώντας ενίσχυση του γεν σε υψηλό επτά μηνών, πιέζοντας με αυτόν τον τρόπο τις μετοχές.

    Η Δευτέρα ήταν δραματική και για τη Wall Street, με τον Dow Jones να χάνει πάνω από 1.000 μονάδες, τον S&P 500 να κατρακυλά 3% και τον Nasdaq να κλείνει στο -3,4%.

    Αν και ενδοσυνεδριακά οι επενδυτές κατάφεραν να «μαζέψουν» τον πανικό της ημέρας (ο Nasdaq άνοιξε με -6%), οι απώλειες ήταν μαζικές για τις αμερικανικές μετοχές, στη σκιά των επόμενων κινήσεων της Fed.

    Οι επενδυτές δίνουν πλέον πιθανότητα πάνω από 90% η Fed να μειώσει στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου τα επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης και όχι κατά 25 μονάδες που περίμεναν προηγουμένως. Η εκτίμηση για μια μείωση κατά 50 μ.β. ήταν μόλις στο 11% την προηγούμενη εβδομάδα, πριν αρχίσει ο πανικός στις αγορές για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

    Το πρωί της Τρίτης τα futures της Wall Street ήταν σε θετικό έδαφος.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Στις θέσεις τους Fidelity, Goldman Sachs, Helikon – Το στοίχημα επιστροφής πάνω από τις 1352 μονάδες και το μήνυμα του selloff

    Οι αγορές προετοιμάζονται γι’ ακόμη μία τεχνολογική φούσκα; Διαφορές και ομοιότητες του ΑΙ με την dot-com

    Νέο sell off στη Wall Street: Βουτιά 1000 μονάδων για τον Dow Jones, στο -3% έκλεισε ο S&P 500



    ΣΧΟΛΙΑ