• Business

    Digital Realty Hellas: Αύξηση τζίρου το 2023 – Γιατί μειώθηκαν EBITDA και καθαρά κέρδη

    Αλέξανδρος Μπεχράκης, CEO Digital Realty Hellas

    Αλέξανδρος Μπεχράκης, CEO Digital Realty Hellas


    Αύξηση στο τζίρο αλλά πτώση σε EBITDA και καθαρά κέρδη είδε για το σύνολο του 2023 η Digital Realty Hellas, (πρώην Lamda Hellix), κάτι το οποίο οφείλεται κυρίως στις αυξημένες υποχρεώσεις της εταιρείας για να υποστηρίξει το επενδυτικό της πλάνο.

    Συγκεκριμένα, ο τζίρος της εταιρείας, που προέρχεται κυρίως από τις υπηρεσίες Data Center, ανήλθε στα 23.421.105 ευρώ για τη χρήση 2023 έναντι 20.292.585ευρώ το 2022.

    Το EBITDA από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθε σε 3.298.419 ευρώ μειωμένο κατά 1.319.602 ευρώ σε σχέση με τα 4.618.021 ευρώ το 2022. Η εταιρεία εμφανίζει κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες προ φόρων ύψους 1.134.068 ευρώ έναντι 2.555.662 ευρώ της προηγούμενης χρήσης, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αύξηση του κόστους μισθοδοσίας.

    Σύμφωνα με τη διοίκηση αυτό συνδέεται με την εφαρμογή των προτύπων λειτουργίας του ομίλου καθώς και την πρόσληψη προσωπικού το οποίο απασχολείται με τη λειτουργία του νέου data center ATH3 ενώ παράλληλα υποστηρίζει το φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο της εταιρείας.

    Tα συνολικά καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 1.178.512 ευρώ μειωμένα κατά 704.173 ευρώ σε σχέση τα κέρδη ύψους 1.882.685 του 2022.

    Το επενδυτικό πρόγραμμα

    H Digital Realty Hellas διαθέτει δύο από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα και ανταγωνιστικά hyperconverged data centers στη ΝΑ Ευρώπη ενώ είναι κόμβος διασύνδεσης και μοναδικό σημείο παρουσίας των δύο Internet Exchanges (SEECIX & GR-IX) που είναι διαθέσιμα στη χώρα δημιουργώντας ένα οικοσύστημα συνεργειών μεταξύ πελατών, συνεργατών και παρόχων.

    Επιπρόσθετα, λόγω τον ευνοϊκών συνθηκών της ελληνικής οικονομίας ,η εταιρεία επενδύει στην κατασκευή νέων υποδομών. H κατασκευή του νέου Data center(ATH3) στις εγκαταστάσεις στο Κορωπί, Αττικής έχει ολοκληρωθεί ενώ σε εξέλιξη είναι η κατασκευή του Data Center (ATH4) στις εγκαταστάσεις της στο Κορωπί, Αττικής. Παράλληλα η εταιρεία δρομολογεί, την ανάπτυξη του Athens 5, με χρονικό ορίζοντα το 2026-2027.

    Συνολικά η εταιρεία λειτουργεί στην Ελλάδα τρία Data Centers, το ATH1 (Athens 1), το ATH2 (Athens 2), και το υπερσύγχρονο ATH3 (Athens 3), το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο στη χώρα, ικανό να υποστηρίξει έως και 6.8 MW χωρητικότητας εντός των εγκαταστάσεων έκτασης 8.600 τ.μ..

    Παράλληλα προχωράει το μεγάλο κέντρο δεδομένων στο Ηράκλειο της Κρήτης (Heraklion 1), το οποίο αναμένεται να μετατρέψει το νησί σε κόμβο στην ΝΑ Μεσόγειο. Αναμένεται να υποστηρίξει την ανάπτυξη ως και 6,5 MW εγκατεστημένου φορτίου IT, σε εγκαταστάσεις έκτασης 12.800 τ.μ., με την πρώτη φάση να αναμένεται να ολοκληρωθεί το α’ τρίμηνο του 2025.

    Επιπλέον, η Digital Realty έχει υπογράψει Μνημόνια Συνεργασίας (MoU’s) με κορυφαίες εταιρείες που διαχειρίζονται πλατφόρμες εξειδικευμένων ψηφιακών υποδομών και υποθαλάσσιων καλωδίων, συμπεριλαμβανομένης της Exa Infrastructure, εξασφαλίζοντας ποικίλους διαδρόμους σύνδεσης ανάμεσα στην Ευρώπη και παγκόσμιους προορισμούς. Οι συνεργασίες αυτές, ενδυναμώνουν τις υφιστάμενες συμφωνίες και διαμορφώνουν τον δρόμο για περαιτέρω επέκταση στη Μεσόγειο. Επιπλέον, η διαδρομή μέσω της Ελλάδας υπόσχεται μειωμένη καθυστέρηση (latency), ενισχύοντας έτσι την εμπειρία του χρήστη για πολλούς προορισμούς στην Ανατολική Ευρώπη.

    Διαβάστε επίσης:

    Data Centers: Επενδύσεις 1,3 δισ. δολαρίων στην Ελλάδα εντός πενταετίας

    Επενδύσεις σε Data Centers στην Ελλάδα – Συνεργασία με Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στις Ψηφιακές Υποδομές

    Αραβικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε Data Centers στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ