• ΑΓΟΡΕΣ

    Ελεύθερη πτώση για τις παγκόσμιες αγορές – Sell-off στις εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης

    • NewsRoom
    Χρηματιστήριο


    Συνεχίζεται η βουτιά στις παγκόσμιες αγορές, λίγα λεπτά πριν ανοίξει η Wall Street, με τις εξωσυνεδριακές συναλλαγές να δείχνουν τον Nasdaq με απώλειες έως και 6%.

    Με 10% απώλειες κινείται η μετοχή της Nvidia σε μία απίστευτη βουτιά που καταγράφεται στις λεγόμενες Magnificent 7, τις μετοχές εταιρειών που έχουν συνδεθεί με την επόμενη ημέρα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ο Nasdaq αναμένεται να ανοίξει με τη μεγαλύτερη πτώση που έχει σημειωθεί

    Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι ευρωαγορές παραμένουν σε κόκκινο έδαφος με βαριές απώλειες, ανακόπηκε όμως η ελεύθερη πτώση που κατεγράφη τις πρωτινές ώρες.

    Εν αναμονή του ανοίγματος της Wall Street

    Η Nvidia ηγείται της βουτιάς στο Nasdaq, με το κλαμπ των δισεκατομμυριούχων της τεχνολογίας να μετράνε απώλειες και στην προσωπική τους περιουσία, η οποία είναι συνδεδεμένη με την χρηματιστηριακή πορεία των εταιρειών τους.

    Μεταξύ των Magnificent 7 βρίσκονται οι Apple, Amazon, Microsoft, Alphabet και  Meta Platforms.

    H Apple χάνει πάνω από 8,5% λίγες ώρες πριν το άνοιγμα του χρηματιστηρίου. Η Amazon έχει περιορίσει τις απώλειές της στα 4,79%, όπως και η Microsoft που κινείται στα ίδια επίπεδα απωλειών. Meta και Alphabet καταγράφουν απώλειες 6,2% και 5,08% στο pre-market.

    Η 7η μετοχή είναι αυτή της Tesla με απώλειες που ξεπερνούν το 7,4%.

    Οι παραπάνω μετοχές αποτελούν το 43% των κερδών του Nasdaq.

    Ένα παγκόσμιο sell off συντάραξε τις αγορές νωρίτερα, καθώς traders και επενδυτές φοβούνται για μία επερχόμενη ύφεση, κρίνοντας ότι η Fed άργησε να μειώσει τα επιτόκια, οδηγώντας μοιραία την οικονομία των ΗΠΑ σε οικονομική κρίση.

    Στο επίκεντρο των αγορών βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία που βούλιαξαν τους χρηματιστηριακούς δείκτες, με την ελεύθερη πτώση να μην σταματάει ούτε το πρωί της Δευτέρας.

    Δύο αξιωματούχοι της Fed θα μιλήσουν αργότερα τη Δευτέρα σε συνέδρια και συνεντεύξεις, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους σε τυχόν ενδείξεις για αλλαγή της πολιτικής της Fed.

    Ανακοπή της ελεύθερης βουτιάς στις ευρωαγορές

    Χωρίς να μετριαστούν οι βαριές απώλειες στις ευρωαγορές, το μεσημέρι ανεκόπη η ελεύθερη πτώση τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες.

    Ο βρετανικός FTSE σταθεροποιήθηκε σε απώλειες που αγγίζουν έως και το 2,4%, ο γερμανικός Dax έφτασε ενδοσυνεδριακά μέσα στην ημέρα σε απώλειες έως και 3% και περιόρισε τις ζημιές στο 2,6% λίγο μετά το μεσημέρι, ενώ ο γαλλικός Cac 40  από 2,9% περιόρισε τις ζημιές στα 2,3%.

    Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe λίγο μετά το μεσημέρι της Δευτέρας βρέθηκε στο -2,56% και τις ευρωπαϊκές μετοχές να καταγράφουν χαμηλό έξι μηνών.

    Τι λένε οι αναλυτές

    Ο Ted Alexander, επικεφαλής επενδύσεων στην BML Funds, δήλωσε ότι η τρέχουσα μεταβλητότητα στις αγορές «έχει έρθει εδώ  και πολύ καιρό και πώς δεν υπάρχει λόγος πανικού».

    Μιλώντας στο CNBC, ανέφερε ότι ίσως μία καλύτερη αποτίμηση των μετοχών θα φέρει πίσω τους επενδυτές.

    «Οι χρηματιστηριακές αγορές δεν έχουν ψηθεί ακόμη. Μην εγκαταλείψετε την έκθεση σας στην τεχνολογία και την ανάπτυξη», δήλωσε ο Alexander.

    Ο Γιώργος Λαγαριάς, επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars, μοιράστηκε μια παρόμοια άποψη σε σημείωμά του τη Δευτέρα.

    Οι κινήσεις στις αγορές μετοχών και ομολόγων «δεν οφείλονται σε μια επικείμενη αμερικανική ύφεση. «Οι μετοχές βρίσκονται στάδιο διόρθωσης», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η αγορά είναι σε περίοδο επαναξιολόγησης.

    “Υποθέτοντας ότι η Fed ενεργεί αρκετά γρήγορα, ώστε μια διόρθωση που επιβεβαιώνει τον κίνδυνο να μην απειλήσει μια πραγματική ύφεση, μια περαιτέρω διόρθωση θα μπορούσε να δημιουργήσει χώρο στην αγορά και να επιτρέψει στους επενδυτές να επανατοποθετήσουν μετρητά σε πιο λογικές αποτιμήσεις», είπε.

    Διαβάστε επίσης:

    Ebury: Τα νομίσματα ασφαλούς καταφυγίου ενισχύονται υπό τον φόβο επιβράδυνσης της οικονομίας των ΗΠΑ

    Χρηματιστήριο: «Έγραψε» τις 1.355 μονάδες ο δείκτης! Βουτιά πάνω από 6% στις τράπεζες, σε ελεύθερη πτώση οι μετοχές

    Αυγουστιάτικο sell-off στις παγκόσμιες αγορές – Σε χαμηλό έξι μηνών τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια



    ΣΧΟΛΙΑ