• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Αντίδραση της αγοράς ή αυγουστιάτικο selloff διαρκείας στη σκιά μιας παγκόσμιας αναταραχής;

    • NewsRoom
    Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Μια από τις πλέον κρίσιμες συνεδριάσεις των τελευταίων μηνών λογίζεται από τους ανθρώπους της αγοράς η σημερινή. Η βίαιη αλλαγή του κλίματος την Παρασκευή, με υποχώρηση σχεδόν 3% (2,95% συγκεκριμένα) του Γενικού Δείκτη και η ανησυχία για την πορεία της Wall Street και των ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, έχει δημιουργήσει μαύρα σύννεφα πάνω από τη Λεωφόρο Αθηνών.

    Ενώ δηλαδή το ελληνικό Χρηματιστήριο αναδείχθηκε τρίτος παγκόσμιος πρωταθλητής ανόδου τον Ιούλιο, με 5,26% ήρθε ο Αύγουστος να προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες για την αγορά.

    Οι εξωτερικοί παράγοντες μιας συνέχισης της βίαιης πτώσης είναι αρκετοί, όπως αρκετοί είναι και οι λόγοι για να υπάρξει αντίδραση από τους επενδυτές. Το ζήτημα που τίθεται σήμερα είναι αν οι αγοραστές θα κερδίσουν τους πωλητές, με τους πρώτους να είναι αυτή την περίοδο λιγότεροι από τους δεύτερους.

    Οι λόγοι συγκεκριμένοι. Το selloff στον τεχνολογικό κλάδο των ΗΠΑ, όπου σε ένα μήνα χάθηκαν 3 τρισεκατομμύρια δολάρια οδήγησε και τη Wall σε συνεχείς βίαιες υποχωρήσεις.

    Δεν είναι λίγοι οι ξένοι αναλυτές που τονίζουν ότι οι φόβοι για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την πολιτική αστάθεια μέχρι τις εκλογές, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα που θα επηρεάσει και την αγορά.

    Αναλυτές τονίζουν στο Bloomberg ότι οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμάζονται για έναν ταραγμένο 2024 στις ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της FED για τα επιτόκια, του χειμαζόμενου τεχνολογικού κλάδου αλλά και των προεδρικών εκλογών.

    Και το ερώτημα που τίθεται είναι αν η κακή κατάσταση στην αμερικανική αγορά θα συνεχίσει να επιβαρύνει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, βεβαίως και τη Λεωφόρο Αθηνών.

    Εδώ, όμως, μπαίνει και ο παράγοντας Μέση Ανατολή, και οι φόβοι ενός γενικευμένου πολέμου στην περιοχή, αν το Ιράν και η Χαμάς επιτεθούν στο Ισραήλ.

    Ένα τέτοιο ενδεχόμενο αναμένεται να επηρεάσει την παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά καθώς εκφράζονται φόβοι για ένα νέο μεταναστευτικό κύμα αλλά και για μια νέα αναταραχή στο παγκόσμιο εμπόριο και στην αγορά πετρελαίου.

    Το μείγμα, λοιπόν, είναι εκρηκτικό και σίγουρα δεν προοιωνίζεται καλές αυγουστιάτικες ημέρες στα χρηματιστήρια.

    Να θυμίσουμε μόνο ότι την Παρασκευή ο DAX βυθίστηκε 2,35% λόγω και των φόβων για την γερμανική οικονομία, ενώ και ο CAC 40 υποχώρησε 1,61%, καταγράφοντας μηνιαία πτώση κοντά στο 5%.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κάτω από τις 500 μονάδες για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, κλείνοντας στις 497,85 μονάδες με απώλειες -2,73%, στη χειρότερη μέρα του από τον Δεκέμβριο του 2022 σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG. Σε επίπεδο εβδομάδας ο δείκτης έκλεισε με βουτιά -2,92%.

    Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, αρνητικές πρωταγωνίστριες ήταν οι ευρωπαϊκές τράπεζες με συνολικές απώλειες για τον κλάδο στο -4,35%. Συνολικά ο χρηματοοικονομικός κλάδος υποχώρησε κατά 5,22%.

    Τι θα κάνει το ΧΑ

    Πολλές φορές το ελληνικό χρηματιστήριο αυτονομείται και λειτουργεί διαφορετικά απ’ ό,τι οι ξένες αγορές. Αλλωστε τα εξαιρετικά αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών για το εξάμηνο και η αναθεώρηση των στόχων για το 2024 θα μπορούσαν να είναι το «καύσιμο» για νέα υψηλά του δείκτη.

    Όμως, η συνεδρίαση της Παρασκευής, και η βουτιά 4% για τον Δείκτη των τραπεζών στις 1.254,65 μονάδες ήρθε να φέρει ανησυχίες. Οι 1.450 μονάδες ήταν το κομβικό σημείο αντιστροφής της τάσης το οποίο χάθηκε με ευκολία με την επόμενη μάχη να δίνεται στην ζώνη στήριξης πέριξ των 1.400 μονάδων.

    Πάνω από 7,7 εκατ. κομμάτια άλλαξαν χέρια στην Alpha που ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα 6μήνου.

    Πτώση 3,78 ευρώ, στο 1,627 ευρώ με χαμηλό στο 1,60.

    Πτώση 3,81% για την ΕΤΕ στα 7,68 ευρώ και χαμηλό στα 3,60 με 2,1 εκατ. κομμάτια, κοντά στα χαμηλά ημέρας τερμάτισε τις συναλλαγές η Eurobank, κλείνοντας στα 2,04 με πτώση 3,72% και 3,5 εκατ. κομμάτια και βουτιά 4,85% για την Πειραιώς, στα 3,82 ευρώ από 4,02 ευρώ χθες κι ενώ η αγορά περίμενε ότι θα πραγματοποιούσε κίνηση προς τα 4,10.

    Οι πωλητές είχαν άλλη άποψη οδηγώντας το χαρτί στα 3,89 (χαμηλό μέρας) ευρώ και με όγκο 6,68 εκατ. τεμαχίων.

    Ο ΟΤΕ έχασε μέρος από τα κέρδη του Ιουλίου, αλλά και τα 15 ευρώ, κλείνοντας στα 14,78 και πτώση 3,08% με 423 χιλιάδες κομμάτια.

    Μεγάλος όγκος και στον ΟΠΑΠ, 471 χιλιάδες, με το χαρτί -1,57%, στα 15,70 ευρώ.

    Πτώση 2,93% για τον Μυτιληναίο, στα 35,12 ευρώ με 162 χιλιάδες όγκο, βουτιά 3,80% για το Jumbo που έγραψε τα 23,80 ευρώ, στο χαμηλό μέρας, με το χαμηλό έτους στα 23,60. Και να σκεφτεί κανείς ότι προ 2,5 μηνών είχε κάνει πράξεις στα 30 ευρώ…

    Βουτιά 4,25% για την  ΜΟΗ, για τα ΕΛΠΕ πτώση 1,16%, στα 7,23 και χαμηλό στα 7,20 με 307 χιλιάδες κομμάτια.

    Πτώση 2,29% για την Coca Cola, όταν χθες είχε βρεθεί σε υψηλό τεσσάρων ετών, πτώση 2,78% για την ΔΕΗ, στο -2,82% η Aegean, στα όρια των 11 ευρώ και πτώση 3,32% η Ελλάκτωρ.

    Μεγάλη βουτιά 3,215 για τη Βιοχάλκο, -4,83% για την θυγατρική Cener και -2,12% για τον Τιτάνα στα 32,30 ευρώ, που μάζεψε από το χαμηλό μέρας των 32 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο Αθηνών: Στις κορυφές της παγκόσμιας κατάταξης των αγορών τον Ιούλιο 2024

    Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σήμερα ή αύριο αναμένει η Ουάσινγκτον

    Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima, ΑΒΑΞ, Viohalco, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, METLEN, Profile και Fourlis



    ΣΧΟΛΙΑ