• Κοινωνία

    Ρέθυμνο: Σε εγρήγορση για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών

    • NewsRoom
    Εστίες πανώλης σε πρόβατα


    Σε εγρήγορση βρίσκονται αυτοδιοίκηση, υπηρεσίες και οι αρμόδιοι από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής ΠΕ Ρεθύμνης για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων της ζωονόσου στο νότιο Ηράκλειο.

    Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση και μετά τη γνωστοποίηση στις ΔΕ Καλαμπάκας, ΠΕ Τρικάλων, ΠΕ Τρικάλων, ΠΕ Λάρισας, Κορινθία, Ασπρόπυργο και στο Ηράκλειο Κρήτης, η επιζωοτιολογική διερεύνηση από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Τα ζώα παρουσίασαν πυρετό, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα (εικόνα βρεγμένου προσώπου), νεκρωτική στοματίτιδα με δυσοσμία, αναπνευστικά συμπτώματα, διάρροια και αποβολές στα έγκυα και είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται η νόσος στην Ελλάδα. Κρούσματα εντοίστηκαν στην Τουρκία, τη Βουλγαρία και πρόσφατα στη Ρουμανία. Η εκτροφή στη Ρουμανία (περιοχή Tulcea) όπου επιβεβαιώθηκε η πανώλη μικρών μηρυκαστικών αποτελεί σταθμό πάχυνσης αμνών με σκοπό τις εξαγωγές και το ενδοκοινοτικό εμπόριο.

    Λόγω των κρουσμάτων έχουν τεθεί σε εφαρμογή έκτακτα υγειονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της νόσου, με αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις ζώντων αιγοπροβάτων σε όλη την επικράτεια, αλλά και αιγοπρόβειων ζωικών-γαλακτοκομικών προϊόντων στις απαγορευμένες ζώνες.

    Από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής ΠΕ Ρεθύμνης επισημαίνεται πως η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 261463/11-9-2009 (ΦΕΚ Β’ 2006/2009), έχει υψηλή θνησιμότητα (70-80%) ιδιαίτερα σε ευπαθείς πληθυσμούς, ταχεία εξάπλωση μέσω άμεσης επαφής και μέσω μολυσμένων υλικών π.χ. νερό, τροφή, όμως δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο αλλά έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες για τον κτηνοτρόφο, την κτηνοτροφική παραγωγή και τις εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων.

    Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (HYPERLINK “http://www.minagric.gr” www.minagric.gr – αγρότης, επιχειρηματίας – κτηνοτροφία – αιγοπρόβατα – ασθένειες αιγοπροβάτων – πανώλη μικρών μηρυκαστικών) υπάρχουν σχετικές πληροφορίες για το νόσημα (φωτογραφίες, ενημερωτικό υλικό), και οι αρμόδιοι από το Τμήμα Κτηνοατρικής στο Ρέθυμνο απαντούν και δίνουν διευκρινήσεις στα τηλέφωνα 2831343815 – 816 – 817 και e-mail HYPERLINK “mailto:[email protected][email protected] [email protected].

    Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ανωγείων, Βασίλης Μανουράς, κάνει λόγο για ανάγκη διευρυμένων συσκέψεων και ενημερώσεων, δεδομένης της «οδυνηρής όπως εξελίσσεται κατάστασης για τη βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας στο νησί μας, με την ταυτοποίηση κρουσμάτων πανώλης σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στον νομό Ηρακλείου. «Περιμέναμε επίσημη ενημέρωση από τους φορείς της πολιτείας, δυστυχώς οι συσκέψεις στην Περιφέρεια έγιναν σε κλειστό κύκλο χωρίς την παρουσία των άμεσα ενδιαφερόμενων εκπροσώπων των κτηνοτρόφων. Επιπλέον, η προγραμματισμένη για την Παρασκευή 2 Αυγούστου σύσκεψη για να ενημερωθούμε ακυρώθηκε. Μετά από όλα αυτά, καλούμε όποιον κτηνοτρόφο θέλει να ενημερωθεί για το σοβαρό αυτό θέμα που αντιμετωπίζουμε, να βρίσκεται τη Δευτέρα 5 Αυγούστου 12 το μεσημέρι έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας στην πλατεία Ελευθερίας. Ζητάμε από τους αρμόδιους φορείς κράτους και Περιφέρειας να βρίσκονται εκεί», προσθέτει ο κ. Μανουράς.

    Διαβάστε επίσης:

    Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην Κορομηλιά Δομοκού – Δύο μηνύματα του 112 προς τους κατοίκους

    Θεσσαλονίκη: Φορτηγό έπεσε επάνω σε 57χρονο ναυτικό σε πλοίο σκοτώνοντας τον

    Δένδιας για την επέτειο καθιέρωσης του Εθνικού Ύμνου – «Κάθε ανάκρουση του μας προκαλεί υπερηφάνεια»



    ΣΧΟΛΙΑ