• Διεθνής πολιτική

    Ιράν – Δολοφονία Χανίγια: Ανθρωποκυνηγητό σε αναζήτηση των ενόχων για την “ατιμωτική” δολοφονία

    • NewsRoom


    Το Ιράν έχει ξεκινήσει μια εκτεταμένη έρευνα για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, της οποίας η ένταση και η εμβέλεια υποδεικνύουν πόσο επιζήμια και σοκαριστική ήταν για τις αρχές της χώρας η αποτυχία των μέτρων ασφαλείας, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους η New York Times.

    Το Ιράν έχει συλλάβει περισσότερα από 24 άτομα, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων αξιωματικών του κλάδου πληροφοριών, στρατιωτικών αξιωματούχων και εργαζομένων στον στρατιωτικό ξενώνα στην Τεχεράνη όπου δολοφονήθηκε ο Χανίγια, ως απάντηση στην απολύτως εξευτελιστική για το καθεστώς αποτυχία των μέτρων ασφαλείας που κατέστησαν δυνατή τη δολοφονία του κορυφαίου ηγέτη της Χαμάς, δήλωσαν στους New York Times δύο Ιρανοί που βρίσκονται κοντά με την έρευνα.

    Οι συλλήψεις υψηλού επιπέδου έγιναν αμέσως μετά τη δολοφονία σε έκρηξη τα ξημερώματα της Τετάρτης του Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στο Κατάρ ο οποίος επισκεπτόταν την Τεχεράνη για την ορκωμοσία του νέου προέδρου του Ιράν και διέμενε σε ειδικό και άριστα φρουρούμενο στρατιωτικό ξενώνα στη βόρεια Τεχεράνη.

    Η σπουδή του Ιράν να ανοίξει έρευνα προκειμένου να δώσει απαντήσεις στα γεγονότα που συνδέονται με τη δολοφονία του κ. Χανίγια είναι επίσης καταδεικτική της εθνικής ταπείνωσης που υπέστη το Ιράν, από μια δολοφονία που σημειώθηκε σε ένα βαριά φυλασσόμενο συγκρότημα στην πρωτεύουσα της χώρας, λίγες ώρες μετά την τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου της.

    «Η αντίληψη ότι το Ιράν δεν μπορεί ούτε να προστατεύσει την πατρίδα του ούτε τους βασικούς του συμμάχους θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για το ιρανικό καθεστώς, γιατί ουσιαστικά δίνει στους εχθρούς του το μήνυμα ότι αν δεν μπορέσουν να ανατρέψουν την Ισλαμική Δημοκρατία, μπορούν να την αποκεφαλίσουν», είπε ο Αλί Βαέζ, διευθυντής του Ιράν για τη Διεθνή Ομάδα Κρίσεων.

    Σύμφωνα με τους New York Times, αξιωματούχοι τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στο ίδιο το Ιράν είπαν ότι η φονική έκρηξη ήταν το αποτέλεσμα μιας βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο δωμάτιο του κ. Χανίγια δύο μήνες πριν από την άφιξή του.

    Ωστόσο οι Φρουροί της Επανάστασης, το επίλεκτο στρατιωτικό σώμα του Ιράν, υποστήριξαν με σημερινή ανακοίνωσή τους, ότι ο ηγέτης της Χαμάς βρήκε το θάνατο από βλήμα μικρού βεληνεκούς, εφοδιασμένου με κεφαλή 7 κιλών, και όχι από βόμβα που ήταν μέσα στο δωμάτιό του

    Ιρανοί αξιωματούχοι και η Χαμάς υποστήριξαν την Τετάρτη ότι το Ισραήλ ευθύνεται για τη δολοφονία, εκτίμηση στην οποία κατέληξαν και αρκετοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ. Το Ισραήλ, το οποίο έχει ορκιστεί να καταστρέψει πολιτικά και στρατιωτικά τη Χαμάς, δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την τοποθέτηση της βόμβας.

    Η εξειδικευμένη μονάδα πληροφοριών του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης για την κατασκοπεία ανέλαβε την έρευνα και καταδιώκει υπόπτους που ελπίζει ότι θα την οδηγήσουν σε μέλη της ομάδας που σχεδίασαν, βοήθησαν και πραγματοποίησαν τη δολοφονία, σύμφωνα με δύο Ιρανούς αξιωματούχους, οι οποίοι θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

    Ο μεγάλος αριθμός των συλλήψεων ήρθε μετά την ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης σε ανακοίνωσή τους ότι «το εύρος και οι λεπτομέρειες αυτού του περιστατικού βρίσκονται υπό διερεύνηση και θα ανακοινωθούν σε εύθετο χρόνο».

    Διαβάστε επίσης:

    Berkshire Hathaway: Ο Μπάφετ πούλησε το 50% του μεριδίου του στην Apple

    Θεσσαλονίκη: Οριοθετήθηκε γρήγορα η φωτιά στο Σουφλί του Έβρου

    Ροδόπη: Φωτιά – Στη μάχη εννέα εναέρια μέσα



    ΣΧΟΛΙΑ