• Διεθνής πολιτική

    Βρετανία: Για Σαββατοκύριακο επεισοδίων, στον απόηχο της επίθεσης στο Σάουθπορτ, ετοιμάζεται η αστυνομία

    • NewsRoom
    η Alice Dasilva Aguiar, εννέα ετών, η Elsie Dot Stancombe, επτά ετών και η Bebe King, έξι ετών είναι τα τρία θύματα της επίθεσης με μαχαίρι στο Σάουπορτ που έχει σοκάρει τη Βρετανία Φωτ.: Merseyside Police

    η Alice Dasilva Aguiar, εννέα ετών, η Elsie Dot Stancombe, επτά ετών και η Bebe King, έξι ετών είναι τα τρία θύματα της επίθεσης με μαχαίρι στο Σάουπορτ που έχει σοκάρει τη Βρετανία Φωτ.: Merseyside Police


    Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις θα βρίσκονται σε επιφυλακή σε ολόκληρη τη Βρετανία αυτό το Σαββατοκύριακο και τα τεμένη ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας τους στον απόηχο των βίαιων επεισοδίων και συγκρούσεων που ξέσπασαν μετά τη δολοφονία τη Δευτέρα τριών παιδιών στη βορειοδυτική Αγγλία, έγινε γνωστό από αξιωματούχους.

    Ένας 17χρονος κατηγορείται για τη δολοφονία των κοριτσιών σε μια επίθεση με μαχαίρι σε μία σχολή χορού, στη συνήθως ήσυχη παραθαλάσσια πόλη του Σάουθπορτ, ένα έγκλημα που σόκαρε τη χώρα.

    Βίαια επεισόδια ξέσπασαν στο Σάουθπορτ, τη βορειοανατολική πόλη του Χάρτλπουλ, στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις ως αντίδραση στις ψευδείς πληροφορίες που εξαπλώθηκαν ραγδαία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες έλεγαν ότι ο ύποπτος στις δολοφονίες ήταν ένας ακραίος Ισλαμιστής μετανάστης.

    Σε μια προσπάθεια να καταστείλει την παραπληροφόρηση, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο ύποπτος Άξελ Ρουντακουμπάνα γεννήθηκε στη Βρετανία.

    Ωστόσο, περισσότερες από 10 αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις έχουν σχεδιαστεί σε ολόκληρη τη χώρα αυτό το Σαββατοκύριακο, μεταξύ άλλων στην περιοχή γύρω από τουλάχιστον δύο τεμένη στο Λίβερπουλ, από σήμερα στις 21.00 το βράδυ ώρα Ελλάδας. Στον αντίποδα, έχουν προγραμματιστεί διάφορες αντιρατσιστικές διαδηλώσεις.
    Play Video

    Τα τεμένη σε ολόκληρη τη χώρα θα βρίσκονται σε αυξημένη κατάσταση συναγερμού, με διεξοδικούς ελέγχους να πραγματοποιούνται στις διαδικασίες πυρασφάλειας, στις κάμερες κλειστού κυκλώματος και στα μέτρα προστασίας των εισόδων και εξόδων, έγινε γνωστό από το Μουσουλμανικό Συμβούλιο της Βρετανίας.

    Η Ζάρα Μοχάμεντ, η επικεφαλής ασφάλειας του Συμβουλίου, δήλωσε πως εκπρόσωποι από εκατοντάδες τεμένη συμφώνησαν να ενισχύσουν τα μέτρα ασφάλειας, κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης χθες. Πολλοί κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξέφρασαν επίσης τις ανησυχίες τους για την ασφάλεια των πιστών, αφότου έλαβαν απειλητικά τηλεφωνήματα.

    “Νομίζω ότι υπάρχει μια αίσθηση εντός της κοινότητας ότι δεν θα φοβηθούμε, όμως θα είμαστε προσεκτικοί και επιφυλακτικοί”, επισήμανε η Μοχάμεντ σε μια συνέντευξη μέσω Zoom.

    Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό από τις αρχές ότι η ηγεσία της βρετανικής αστυνομίας συμφώνησε να αυξήσει τους πόρους και να αναπτύξει μεγάλο αριθμό αστυνομικών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να αποτρέψει κάθε ενδεχόμενο βίας.

    Η αστυνομία στο Σάουθπορτ, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές κατά της μετανάστευσης επιτέθηκαν εναντίον της αστυνομίας, πυρπόλησαν περιπολικά και πέταξαν τούβλα εναντίον ενός τεμένους το βράδυ της Τρίτης, είπε ότι γνωρίζει τις σχεδιαζόμενες κινητοποιήσεις και έχει “λεπτομερή σχέδια και σημαντικούς αστυνομικούς πόρους” για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε αναταραχή.

    “Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τις κοινότητές μας ότι είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε οποιονδήποτε σκοπεύει να προκαλέσει ή προκαλεί προβλήματα”, δήλωσε η βοηθός του υπαρχηγού της αστυνομίας του Μέρσεϊσαϊντ Τζένι Σιμς.

    Η αστυνομία στη Βόρεια Ιρλανδία ανακοίνωσε επίσης πως σχεδιάζει μια “ανάλογη αστυνομική απάντηση”, αφότου έλαβε γνώση πως διάφορες ομάδες σκοπεύουν να κλείσουν δρόμους, να διαδηλώσουν και να συγκεντρωθούν σε ένα Ισλαμικό Κέντρο στο Μπέλφαστ το Σαββατοκύριακο.

    πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης

    Κιρ Στάρμερ για τις ταραχές του Σάουθπορτ: Σκόπιμα επεισόδια, συντονισμένα από την ακροδεξιά

    Βρετανία – Σάουθπορτ: Ανακοινώθηκε η ταυτότητα του 17χρονου που σκότωσε τα τρία κορίτσια

    Ηνωμένο Βασίλειο: Σε κατάσταση σοκ αναζητεί απαντήσεις για τα κίνητρα της επίθεσης στο Σάουθπορτ



    ΣΧΟΛΙΑ