• Business

    «Λευκός καπνός» στη δημόσια πρόταση για την Epsilon Net, με τη συγκέντρωση μετοχών να ξεπερνά το 90% – Ολο το παρασκήνιο

    Ιωάννης Μίχος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Epsilon Net

    Ιωάννης Μίχος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Epsilon Net


    Βγήκε «λευκός καπνός» στη δημόσια πρόταση για την Epsilon Net, καθώς λίγη ώρα πρίν από τη σημερινή εκπνοή της προθεσμίας, λύθηκε ο …γόρδιος δεσμός της συγκέντρωσης ποσοστού άνω του 90%.

    Γεγονός το οποίο καθιστά επιτυχημένο τον στόχο, που είχε τεθεί, για την έξοδο της τεχνολογικής εταιρείας από τη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας.

    Έως χθές και με ‘’όχημα’’ υλοποίησης της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης την εταιρεία ειδικού σκοπού Ginger Digital, ελεγχόμενης από την General Atlantic ( που είναι ένα ισχυρό, αμερικανικό Private Equity Fahd ,το οποίο ειδικεύεται σε επενδύσεις εταιρειών τεχνολογίας) είχε συγκεντρωθεί το 83,76% των μετοχών της Epsilon Net.

    Aπό το πρωί σήμερα και έπειτα από πυρετώδεις διεργασίες και διαβουλεύσεις, εξασφαλίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες, η αποδοχή και άλλων μετόχων, στα χαρτοφυλάκια των οποίων είχε απομείνει το υπόλοιπο 16,24%.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των άλλων είπε το μεγάλο ‘’ναι’’ και το αμερικανικό fund Barca Global Master, με έδρα στην πολιτεία του Ντέλαγουερ και  επικεφαλής τον Ράιαν Φλόιντ. To συγκεκριμένο fund κατείχε το 7,03% της Epsilon Net, που αντιστοιχεί σε 3.808.394 μετοχές.

    Έπειτα από όλα αυτά η δημόσια πρόταση υπερβαίνει πλέον το όριο 90%. Το πού ακριβώς θα διαμορφωθεί αναμένεται να κοινοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

    Εντός τριμήνου από τη σημερινή ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα ασκηθεί το δικαίωμα εξαγοράς του υπολοίπου των μετοχών της Epsilon Net, που δεν θα έχουν διατεθεί. Στην ίδια πάντα τιμή των 12 ευρώ ανά μετοχή.

    Το νέο μετοχικό πάζλ και οι αποδόσεις μέχρι 1.900%

    Από τη στιγμή που θα συγκεντρωθεί το 100% των μετοχών της Epsilon Net, τότε το συνολικό κόστος θα ανέλθει σε 241,2 εκατ. ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση ο Γιάννης Μίχος θα διατηρήσει το υφιστάμενο ποσοστό του (55,42%) ενώ η General Atlantic, μέσω της Ginger Digital, θα φτάσει να κατέχει το 29,58%. Η Εθνική τράπεζα από την άλλη πλευρά θα αυξήσει το ποσοστό της από το 7,5% ( που έχει αποκτηθεί έναντι 30,446 εκατ. ευρώ) σε 15%. Με επιπρόσθετο κόστος 48,78 εκατ. ευρώ.

    Σε ότι αφορά τη δρομολογούμενη έξοδο της εταιρείας από το χρηματιστήριο, είναι αναμφίβολα η πλέον προσοδοφόρα για τους μετόχους στην ιστορία των δημόσιων προτάσεων.

    Η Epsilon Net είχε μπεί στην Εναλλακτική Αγορά του χρηματιστηρίου στις 21 Φεβρουαρίου του 2008. Στις 15 Ιουλίου του 2020 και έπειτα από μια αύξηση κεφαλαίου ύψους 5,338 εκατ. ευρώ, η εταιρεία έκανε πρεμιέρα στην Κύρια Αγορά. Με την αποτίμησή της να ξεκινά από τα 32,16 εκατ. ευρώ και είναι πλέον στα 650 εκατ. ευρώ.

    Οι νέες μετοχές είχαν διατεθεί τότε στα 2,4 ευρώ η μία, αλλά λόγου του μεταγενέστερου split (όπου η 1 μετοχή έγινε 4) η προσαρμοσμένη τιμή ήταν στα 0,60 ευρώ. Με συνέπεια ένας σταθερός μέτοχος που μπήκε στην ΑΜΚ και έδωσε τώρα τα ‘’χαρτιά’’ στα 12 ευρώ της δημόσιας πρότασης να καταγράφει απόδοση…1.900%.

    Το fund Barca Global που είχε τοποθετηθεί στην ΑΜΚ, αλλά και μεταγενέστερα, εκτιμάται ότι έχει κόστος κτήσης περί τα 2,4 εκατ. ευρώ και με την αποδοχή της δημόσιας πρότασης θα λάβει 45,7εκατ. ευρώ. Κατοχυρώνοντας μια απόδοση της τάξεως του…1.804% σε διάστημα 4 ετών.

    Οι στρατηγικοί στόχοι και οι δεσμεύσεις

    Όπως επισημαίνεται στο ενημερωτικό δελτίο, η εταιρεία και μετά από τη δημόσια πρόταση, θα συνεχίσει να εστιάζει στην παροχή επιχειρηματικού λογισμικού και λύσεων ηλεκτρονικού εμπορίου σε περισσότερες από 150.000 ελληνικές επιχειρήσεις. Οι στρατηγικοί της στόχοι θα συνεχίσουν να είναι: Η συνεχής βελτίωση και επένδυση σε προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρονται στους πελάτες. Η συνεχιζόμενη δέσμευση για τη συνεργασία με τον όμιλο της Εθνικής τράπεζας  για την ανάπτυξη ενσωματωμένων χρηματοοικονομικών και τραπεζικών προϊόντων ως υπηρεσιών. Η συνέχιση της εφαρμογής της στρατηγικής εξαγορών, και η σταδιακή ανάπτυξη των εργασιών στο εξωτερικό.

    Από την πλευρά του Προτείνοντος (της General Atlantic δηλαδή) έχει δηλωθεί οτι σκοπεύει να συνεχίσει τη λειτουργία και τις δραστηριότητες της Epsilon Net και δεν θα  μεταφέρει την έδρα της εκτός Ελλάδος.

    Επιπρόσθετα, ο ιδρυτής Γιάννης Μίχος θα παραμείνει ελέγχων μέτοχος της εταιρείας ,θα διατηρήσει τη θέση του στο Διοικητικό Συμβούλιο και η στρατηγική που έχει υιοθετηθεί  δεν θα επηρεαστεί. Ενώ δεν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Μεγάλες απώλειες στις μετοχές – Βουτιά για Alpha, Πειραιώς, Motor Oil
    Αναλυτές για Alpha Bank: Αναβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους για τα κέρδη της Τράπεζας
    Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): Βασικός μας στόχος η κερδοφορία της τράπεζας
     



    ΣΧΟΛΙΑ