• Business

    Zepbound: Άλμα στη μετοχή για το φάρμακο αδυνατίσματος – Τα ευρήματα νέας μελέτης

    • NewsRoom

    Dave Ricks, CEO Eli Lilly (Πηγή: Linkedin)


    Με κέρδη άνω του 3% άνοιξε τη συνεδρίαση της Πέμπτης η μετοχή της αμερικάνικης φαρμακοβιομηχανίας Eli Lilly. Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί μία μελέτη σε προχωρημένο στάδιο που έδειχνε ότι το σκεύασμα κατά της παχυσαρκίας μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

    Ειδικότερα, το Zepbound, συστατικό του οποίου είναι η τιρζεπατίδη, σύμφωνα με την μελέτη μείωσε την πιθανότητα νοσηλείας ή θανάτου από καρδιακή ανεπάρκεια κατά 38% σε μια δοκιμή φάσης 3 στην οποία συμμετείχαν 731 άτομα.

    Υψηλό κόστος

    Σημειώνεται ότι το Zepbound πωλείται επίσης με την εμπορική ονομασία Mounjaro για τον διαβήτη.

    Τα νέα δεδομένα αναμένεται να συμβάλλουν στην ενίσχυση της προσπάθειας των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά κατά της παχυσαρκίας για ευρεία υιοθέτηση των σκευασμάτων τους.

    Οι Eli Lilly και η Novo Nordisk, οι δύο φαρμακοβιομηχανίες από τις ΗΠΑ και τη Δανία αντίστοιχα, είναι οι μοναδικές που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στην αναδυόμενη αγορά των ενέσιμων σκευασμάτων κατά της παχυσαρκίας, με μία σειρά άλλες εταιρείες να τρέχουν για να προλάβουν την κούρσα. Κάποιες όπως η Roche επιχειρεί να «χτυπήσει» τον ανταγωνισμό με ένα χάπι κατά της παχυσαρκίας.

    Το υψηλό κόστος των φαρμάκων δεν πτοεί τους ασθενείς που κυνηγούν τα φάρμακα –τα οποία συχνά είναι σε έλλειψη- όμως έχει προκαλέσει ισχυρές συγκρούσεις με τους ασφαλιστές ιδίως στις ΗΠΑ όπου σκευάσματα όπως το Zepbound, Ozempic και Wegovy ξεπερνούν το κόστος των 1.000 ευρώ ανά μήνα. Το πρόγραμμα ασφάλισης υγείας Medicare για ηλικιωμένους έχει δηλώσει ότι θα καλύπτει τα φάρμακα για την απώλεια βάρους μόνο όταν βοηθούν σε άλλες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του καρδιαγγειακού κινδύνου.

    Διαβάστε επίσης:

    Υπουργείο Ενέργειας: Στα 1,6 λεπτά/kWh η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος για τον Αύγουστο

    Lufthansa: Ματαίωσε τις πτήσεις από και προς Τελ Αβίβ έως τις 8 Αυγούστου

    Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας «Αθηνά» για την Τεχνητή Νοημοσύνη



    ΣΧΟΛΙΑ