• Business

    Ποιος είναι ο Νορβηγός μεγιστάνας που πούλησε τα ξενοδοχεία στην Premia και η καλλονή σύζυγός του

    Ο ξενοδόχος Petter Stordalen με την κούκλα σύζυγό του, Gunhild Anker Stoldalen


    Τι δουλειά έχει ένας Νορβηγός μεγιστάνας, με προσωπική περιουσία σύμφωνα με το Forbes της τάξης του 1,3 δις ευρώ, να συνεργαστεί με την Premia Properties;

    Κι όμως, ο Petter Stordalen, ιδρυτής και ιδιοκτήτης του ομίλου Strawberry, με τη μεγαλύτερη αλυσίδα ξενοδοχείων στη Σκανδιναβία, την Nordic Choice Hotels, και με ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα, βλέπει περαιτέρω συνέργειες με την ελληνική εταιρεία ακινήτων.

    Και βάζει τη χώρα μας στον κεντρικό σχεδιασμό του ομίλου του διαβλέποντας σημαντικές υπεραξίες από την άνοδο του τουρισμού αλλά και από το γεγονός ότι οι Σκανδιναβοί είναι διαχρονικά από τους καλύτερους πελάτες των ελληνικών ξενοδοχείων.

    Χθες ανακοινώθηκε το μεγάλο deal μεταξύ της Premia και της Nordic Leisure Travel Group για την εξαγορά από την πρώτη δύο ξενοδοχείων σχεδόν 800 δωματίων σε Ρόδο και Κρήτη. Πρόκειται για μια συμφωνία sale and lease back καθώς η Premia θα δώσει 112,5 εκατ. ευρώ για τα ξενοδοχεία «Sunwing Kallithea Beach» που βρίσκεται στη Ρόδο και «Sunwing Makrigialos & Ocean Beach Club» που βρίσκεται στην Κρήτη, αλλά οι πρώην ιδιοκτήτες θα συνεχίσουν να τα λειτουργούν για τουλάχιστον 15 χρόνια.

    Πρόκειται για ξενοδοχεία τα οποία απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε Σκανδιναβούς τουρίστες που κάθε χρόνο έρχονται κατά χιλιάδες σε Ρόδο και Κρήτη.

    Η Premia προτίθεται να πάρει ομολογιακό δάνειο από την Εθνική Τράπεζα προκειμένου να πληρώσει το τίμημα, μπαίνοντας έτσι ακόμη πιο δυναμικά στον ξενοδοχειακό κλάδο κι ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων της.

    Εχει, πάντως, ενδιαφέρον το story του Νορβηγού Stordalen ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει έναν τουριστικό και κατασκευαστικό κολοσσό αντέχοντας τις κρίσεις, ειδικά την περίοδο της πανδημίας.

    Ο 62χρονος (γεννημένος το 1962) Petter Stordalen -και τα τρία παιδιά του- είναι ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης αλυσίδας ξενοδοχείων της Σκανδιναβίας, της Nordic Choice Hotels, η οποία διαθέτει 180 ξενοδοχεία υψηλής ποιότητας σε πέντε χώρες. Το 2018 πέρασε όλη την περιουσία του στα παιδιά του, αλλά διατηρεί τον έλεγχο και είναι ο ιθύνων νους του Ομίλου ο οποίος εκτός από ξενοδοχεία, διαθέτει εμπορικά κέντρα, ακίνητα, έργα τέχνης ενώ έχει συμμετοχή σε χρηματοοικονομικά προϊόντα.

     

     

    Παντρεύτηκε με το μοντέλο Gunhild Stordalen που έγινε γιατρός

    Ο Stordalen ξεκίνησε να εργάζεται στο παντοπωλείο του πατέρα του σε ηλικία 10 ετών και αργότερα βοήθησε στην ίδρυση μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορικών ακινήτων της Νορβηγίας.

    Πουλούσε… φράουλες για τον πατέρα του και γι’ αυτό ονόμασε το group του Strawberry.

    Αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, θεωρείται στη χώρα του από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές στο χώρο των ξενοδοχείων και του κατασκευαστικού κλάδου.

    Το 2019, πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιό του τα Kämp Collection Hotels στο Ελσίνκι, καθώς και την ταξιδιωτική εταιρεία Tjäreborg και την Sunclass Airlines. Την ίδια χρονιά, δημιούργησε επίσης το Nordic Leisure Travel Group.

    Επίσης το 2019 απέκτησε μαζί με τα με τα επενδυτικά funds Altor και TDR Capital το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του Thomas Cook Northern Europe.

    Ο Petter Stordalen δεν είναι ένας τυχαίος επιχειρηματίας. Κατάφερε να αντέξει μια πρωτοφανή κρίση, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάνοντας ορισμένες αριστοτεχνικές κινήσεις. Όπως ο ίδιος έχει πει, δεν ήταν η μοναδική κρίση που πέρασε. Αντιμετώπισε τη «Μαύρη Δευτέρα» του 1987, τη φούσκα των dot com και άλλα πολλά. Σκληραγωγημένος στις επιχειρηματικές μάχες, είδε στην περίοδο της πανδημίας να βουλιάζει η επιχείρησή του.

    Για να αντέξει χρειαζόταν χρήματα. Αρχισε να «καίει» ρευστό, το οποίο έφτασε τα 30 εκατ. ευρώ το μήνα. Πούλησε μετοχές, ακίνητα και επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων. Πούλησε ό,τι μπορούσε για να εξασφαλίσει αρκετά μετρητά για να περάσει τους επόμενους 12 με 18 μήνες.

    Είχε πει τότε: «Οι εφημερίδες έγραψαν ότι έπρεπε να πουλήσουμε μερικές από τις μεγάλες συμμετοχές μας. Είχαμε έναν διαφορετικό στόχο – δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω… Ήμασταν πρόθυμοι να βάλουμε όλες τις μάρκες, όπως όταν είμαστε σε ένα καζίνο, στο κόκκινο. Ετσι θέλαμε να ξεπεράσουν την κρίση, χωρίς να γνωρίζουμε πόσο βαθιά είναι και πόσο θα κρατήσει».

    Μόλις πέρασε η υγειονομική κρίση, η μεγάλη αλυσίδα ξενοδοχείων του Νορβηγού μεγιστάνα αντιμετώπισε μια επίσης τεράστια πρόκληση.

    Ρώσοι χάκερς χτύπησαν τα συστήματα των ξενοδοχείων, σε μια μαζική κυβερνοεπίθεση με σκοπό να εκβιάσουν και να πάρουν

    Είπε τότε ο Stordalen: «Όλα τα συστήματά μας ήταν εκτός λειτουργίας εκείνη τη στιγμή και στα 215 ξενοδοχεία μας. Στη μέση της νύχτας, είχαμε 24.000 επισκέπτες να κοιμούνται στα ξενοδοχεία μας. Δεν ξέραμε τα ονόματά τους, αν θα έμεναν ακόμη ένα βράδυ ή αν είχαν πληρώσει», προσθέτει. Ακόμη χειρότερα, άλλα 24.000 άτομα ήταν καθ’ οδόν, και δεν ήξεραν ούτε τα ονόματά τους.

    Ήταν μια τεράστια πρόκληση. Τους συνέστησαν να κλείσουν τα ξενοδοχεία μέχρι να επιλυθούν τα προβλήματα. Όμως, χάρη στην κουλτούρα τους και την πίστη τους στο προσωπικό τους, βρήκαν έναν τρόπο να συνεχίσουν. «Δεν κλείνουμε ξενοδοχεία – τα ανοίγουμε. Δεν απορρίπτουμε τους επισκέπτες. θα καλωσορίσουμε τους επισκέπτες», είχε πει.

     

    Το ζευγάρι στο γάμο τους

    Ο Νορβηγός ξενοδόχος δίνει μάλιστα και συμβουλές για το ξεπέρασμα μιας κρίσης:

    Ξεκινήστε τον προγραμματισμό: Καθίστε με τον διευθύνοντα σύμβουλό σας και κάντε σχέδια.

    Τραβήξτε δυνατά τα φρένα έκτακτης ανάγκης. Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Strawberry Group χρειάστηκε να περικόψει 8.000 άτομα σε όλο τον όμιλο. Και κατάφερε να επιβιώσει.

    Να είστε διάφανοι: Όταν κάνετε κοψίματα, να είστε διάφανοι και ανοιχτοί. «Πρέπει να ξεκινήσετε με τα συνδικάτα, πρέπει να μιλήσετε με τις τράπεζες, πρέπει να μιλήσετε με όλους τους διευθυντές», εξηγεί. «Ήμασταν βάναυσα ειλικρινείς και ήταν οδυνηρό». Ωστόσο, αν είστε ειλικρινείς με όλους τους εμπλεκόμενους, θα κερδίσετε τον σεβασμό τους».

    Ποια είναι η σύζυγός του

    Η Gunhild Anker Stoldalen σύζυγος του Νορβηγού μεγιστάνα είναι μια σημαντική προσωπικότητα στη χώρα της. Γεννημένη το 1979, κόρη πολιτικού μηχανικού, πήγε στην ιατρική σχολή και παράλληλα εργαζόταν και ως μοντέλο. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής της στο Πανεπιστήμιο εργάστηκε δίνοντυας πληροφορίες σεξουαλικής ευαισθητοποίησης για νέους καθώς επίσης και στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα του NRKs Juntafil, μια εκπομπή με 250 000 ακροατές που απαντούσε σε νεαρούς Νορβηγούς για διάφορα θέματα.

    Το Ίδρυμα Stordalen, το οποίο ίδρυσε μαζί με τον σύζυγό της τότε Petter Stordalen το 2011, εστιάζει κυρίως στην κλιματική αλλαγή. Η Stordalen ήταν πρεσβευτής της Ώρας της Γης το 2011 για τη Νορβηγία.

    Η Stordalen είναι επίσης υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ζώων και αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη με την Elle έως ότου άλλαξαν την πολιτική τους σχετικά με τη χρήση της γούνας [και έχει μιλήσει εναντίον της βιομηχανίας γούνας σε αρκετές περιπτώσεις.

     

    Στις 22 Οκτωβρίου 2014 η Stordalen διαγνώστηκε με συστηματική σκλήρυνση και έκτοτε υποβλήθηκε σε θεραπεία για τη νόσο.

    Το 2012 η Stordalen αναδείχθηκε η νεότερη γυναίκα στην ετήσια λίστα του Kapital με τις 100 γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή της Νορβηγίας.

    Εκτός από το ότι είναι ιδρυτής και πρόεδρος του Ιδρύματος EAT, ο Gunhild είναι επίσης ιδρυτής και πρόεδρος της περιβαλλοντικής οργάνωσης GreeNudge και συμμετέχει σε πολλά διοικητικά συμβούλια. Αυτά περιλαμβάνουν το Nordic Choice Hotel Group, το Scaling Up Nutrition (SUN), το Movement Lead Group, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μέλλοντος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (για το μέλλον της επισιτιστικής ασφάλειας και της γεωργίας), το ECOHZ Renewable Energy Foundation, την Επιτροπή του Ομίλου BT για βιώσιμες και υπεύθυνες επιχειρήσεις, κλιματική πρωτοβουλία DrawDown και το διεθνές συμβουλευτικό συμβούλιο του Stockholm Resilience Center.

    Διαβάστε επίσης:

    Υπουργείο Ενέργειας: Στα 1,6 λεπτά/kWh η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος για τον Αύγουστο
    Άλλες δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος βλέπει ο Γιάννης Στουρνάρας, προειδοποιώντας για κίνδυνο υπερβολικής υποχώρησης του πληθωρισμού
    ΔΕΗ: Στα 16,3 λεπτά το τιμολόγιο ρεύματος για τον Αύγουστο – Αναλυτικά οι χρεώσεις



    ΣΧΟΛΙΑ