• Πολιτική

    Βουλή: Εγκρίθηκαν οι διορισμοί των νέων διοικητών στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες – Ποιοι είναι

    • NewsRoom
    Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης

    Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης


    Εγκρίθηκαν, κατά πλειοψηφία, από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, μετά από εισήγηση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, οι διορισμοί των νέων διοικητών, στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, η θητεία των οποίων είναι 4ετής.

    Θετική ψήφο στον διορισμό τους, έδωσαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ.

    Από την αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε όχι σε όλους, πλην του Παύλου Πολάκη που δήλωσε “παρών” στον διορισμό του Δημήτρη Τσαλικάκη. Καταψήφισαν επίσης η Ελληνική Λύση μαζί με τη “Νίκη” ενώ η Πλεύση Ελευθερίας καταψήφισε πέντε και δήλωσε “παρών” για δύο. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και “Σπαρτιάτες”, δήλωσαν “παρών”.

    Η κριτική της αντιπολίτευσης εστιάστηκε στη διαδικασία επιλογής τους, υποστηρίζοντας ότι «ούτε αξιοκρατική ούτε διαφανής ήταν, αλλά έγινε με κομματικά κριτήρια ενώ επισήμανε ότι από τους 7 προτεινόμενους διοικητές οι πέντε ήταν ήδη διορισμένοι και απλώς γίνεται εναλλαγή προσώπων στις υγειονομικές περιφέρειες».

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για μία πρωτοφανή, διαφανή, αδιάβλητη και αδιαμφισβήτητη διαδικασία ενώ έκανε γνωστό ότι την επόμενη εβδομάδα θα επιλεχθούν και οι επτά υποδιοικητές των Υγειονομικών Υπηρεσιών.

    Όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, «η επιλογή τους έγινε -με βάση τον νέο νόμο που ψηφίστηκε επί υπουργίας Νίκης Κεραμέως- από την Επιτροπή Επιλογής Στελεχών Διοικήσεων Δημόσιων Οργανισμών, και ίσως για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία, η διαδικασία είναι τελείως διαφανή και αδιαμφισβήτητη».

    «Η διαδικασία επιλογής των επτά, έγινε με ανοιχτό διαγωνισμό ανάμεσα σε πάνω από 1.000 διαγωνιζόμενους αφού πρώτα έδωσαν γραπτό τεστ δεξιοτήτων, ορίστηκαν οι 15 πρώτοι για κάθε περιφέρεια, αξιολογήθηκαν από το ΑΣΕΠ με συνέντευξη τους ενώ βαθμολογήθηκε και η επαγγελματική τους πορεία και τα προσόντα τους», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε:

    «Το Ανώτατο Συμβούλιο Προσωπικού παρέδωσε στο Υπουργείο Υγείας τις 3 πρώτες επιλογές για την κάθε περιφέρεια και εγώ ως αρμόδιος υπουργός επέλεξα έναν ή μία από τους τρεις.

    Πρόκειται για μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασία διορισμού στη δημόσια διοίκηση. Ο κάθε ένας διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας θα υπογράψει ένα συμβόλαιο με το οποίο θα αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και θα επαναξιολογηθεί η πορεία του στα δύο χρόνια. Αν δεν πετύχει τους στόχους στους οποίους έχει δεσμευτεί στη διετία μπορεί ο υπουργός Υγείας να ζητήσει την παραίτηση τους».

    Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, δήλωσε ότι το κόμμα της «δεν θα μπορούσε να ψηφίσει θετικά σε μια τέτοια διαδικασία της νύχτας, της τελευταίας στιγμής και χωρίς έγκαιρη ενημέρωση». «Η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τον διορισμό τους είναι ένας συγκεκαλυμμένος τρόπος για να προσδώσει νομιμοφανή νομιμότητα», τόνισε μεταξύ άλλων η κυρία Κωνσταντοπούλου.

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πέτρος Παππάς διευκρίνισε ότι η άρνηση του κόμματος του για τον διορισμό τους δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα και τα προσόντα τους αλλά για τις ασκούμενες πολιτικές που καλούνται να εφαρμόσουν. Χαρακτήρισε παράλληλα τη διαδικασία επιλογής τους «προβληματική», σημειώνοντας ότι «πέντε από τους επτά ήταν ήδη διοικητές εφαρμόζοντας τις ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές» ενώ τόνισε ότι «η διαδικασία έπρεπε να γίνει από το ΑΣΕΠ από την αρχή μέχρι το τέλος χωρίς καμία εμπλοκή του κράτους».

    Ο πρώην υπουργός Υγείας και ανεξάρτητος βουλευτής, Παύλος Πολάκης, αμφισβήτησε τη διαδικασία υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η κατάταξή τους στην τριάδα που εστάλη στον υπουργό Υγείας, διαμορφώθηκε από το αποτέλεσμα της προσωπικής συνέντευξης που βαθμολογήθηκε με κριτήρια κομματικά.

    «Δεν έχουμε ένσταση για τα επαγγελματικά τους προσόντα αλλά ο τρόπος διαδικασίας της επιλογής τους μας βρίσκει αντίθετους. Εμείς υποστηρίζουμε ότι η αξιολόγηση προσώπων για διορισμό τους σε δημόσιες διοικήσεις πρέπει να είναι αξιοκρατική, διαφανής και να δίνει ίσες ευκαιρίες», τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ιωάννης Τσιμάρης.

    «Δεν εστιάζουμε στα πρόσωπα και στα προσόντα των προτεινόμενων αλλά σε ποιο πολιτικό πλαίσιο καλούνται να διοικήσουνε ακολουθώντας αντιλαϊκές πολιτικές με τη λογική περαιτέρω εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

    Οι νέοι Διοικητές

    Ειδικότερα, στις επτά Υγειονομικές περιφέρειες της χώρας οι νέοι διοικητές που εγκρίθηκαν είναι:

    1η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ.), Όλγα Μπαλαούρα

    2η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ.), Χρήστος Ροϊλός

    3η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ.), Δημήτριος Τσαλικάκης

    4η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ.), Παναγιώτης Μπογιατζίδης

    5η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ.), Φώτιος Σερέτης

    6η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ.), Ηλίας Θεοδωρόπουλος

    7η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ.), Νεκτάριος Παπαβασιλείου.

    Διαβάστε επίσης: 

    Τι αλλάζει με τον νόμο για τις «μικρές ΔΕΗ» και το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο

    Παπαστεργίου: Έρχεται συναίνεση μέσω του Gov.gr Wallet και για τους παρόχους ενέργειας

    Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας «Αθηνά» για την Τεχνητή Νοημοσύνη



    ΣΧΟΛΙΑ