• Τράπεζες

    Μυλωνάς (Εθνική): Πιθανό το buy back, εξετάζουμε εξαγορές και συγχωνεύσεις

    • NewsRoom
    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνική Τράπεζα

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Στην υψηλή ρευστότητα ύψους 9,1 δις ευρώ της Εθνικής Τράπεζας, στάθηκε ο διευθύνων σύμβουλος, Παύλος Μυλωνάς, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα εξαμήνου.

    Ο κ. Μυλωνάς είπε ότι η υψηλή ρευστότητα σε συνδυασμό με τη συνεχή κερδοφορία της τράπεζας είναι τα «ατού» της Εθνικής.

    Μετά και τα καλά αποτελέσματα εξαμήνου η Εθνική προχωρά σε αναθεώρηση των στόχων για τις νέες εκταμιεύσεις δανείων τα οποία μπορούν να φτάσουν το 1,4 δις ευρώ από 1,2 δις ευρώ που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

    Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση σε ό,τι αφορά το μέρισμα 40% που προτίθεται να διανείμει η διοίκηση της Εθνικής για το 2024 με εκταμίευση το 2025.

    «Ως πρώτο δείγμα αυτής της πρόθεσης, μετά την επιστροφή μας στη διανομή μερισμάτων, καταβάλλοντας 30% επί των καθαρών κερδών του 2023, παίρνουμε πρόβλεψη για μέρισμα ύψους 40% επί των κερδών αυτού του έτους, φιλοδοξώντας να αυξήσουμε σημαντικά τη διανομή μερισμάτων στο μέλλον», ανέφερε ο CEO.

    Ο κ. Μυλωνάς δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να προχωρήσει η τράπεζα σε buy back εντός του 2024.

    Τόνισε ότι η μίξη για την επιστροφή κεφαλαίων στους μετόχους για μια τράπεζα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό κινείται σε μια αναλογία 2/3 μέρισμα και 1/3 buy back. Αυτά υπό την προϋπόθεση πως ο επόπτης θα επιτρέψει κάτι τέτοιο αν και η συζήτηση αυτή είναι σχετικά πρόωρη. «Το buy back εξαρτάται από την έγκριση των εποπτικών αρχών. Το πότε θα γίνει αυτό δεν το γνωρίζουμε τώρα», υπογράμμισε.

    Πολύ θετικές είναι οι εκτιμήσεις για τα έσοδα από τόκους που συνεχίζουν να στηρίζουν τους ισολογισμούς των τραπεζών.

    Αναφερόμενος στο προσωπικό της τράπεζας ο κ. Μυλωνάς μίλησε όχι πλέον για περιορισμό αλλά για αναδιάρθρωση και εκπαίδευση με βάση τις νέες τάσεις της αγοράς.

    Σημείωσε πως εξετάζει την αγορά για εξαγορές και συγχωνεύσεις ωστόσο αυτές θα πρέπει να δημιουργούν συνέργειες στην τράπεζα όπως επίσης θα πρέπει να αποφέρουν κέρδη στους μετόχους.

    Οι εκτιμήσεις του κ. Μυλωνά για τους επόμενους μήνες ήταν θετικές, κυρίως σε ό,τι αφορά τα έσοδα από τόκους και προμήθειες. Οπως τόνισε βεβαίως όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των επιτοκίων, την πιστωτική επέκταση, το μίγμα των καταθέσεων με τις προθεσμιακές να μην ξεπερνούν το 25%.

    Ο κ. Μυλωνάς είπε επίσης η Εθνική πέτυχε για μία ακόμη φορά ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα το α’ εξάμηνο του 2024. «Τα οργανικά κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 27% σε ετήσια βάση, στα 646 εκατ. ευρώ, με το δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων να διαμορφώνεται σε 17,4%… Η θετική δυναμική στα οργανικά κέρδη αντανακλά την ανθεκτικότητα των καθαρών εσόδων από τόκους έναντι της μείωσης των επιτοκίων, καθώς και την ισχυρή αύξηση των εσόδων από προμήθειες, ως αποτέλεσμα της επιτάχυνσης της οικονομικής δραστηριότητας. Αντικατοπτρίζει, επίσης, τη συνετή διαχείριση των δαπανών και τη σταδιακή ομαλοποίηση του κόστους πιστωτικού κινδύνου, ως αποτέλεσμα των αμελητέων ροών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων», κατέληξε.

    Διαβάστε επίσης:

    Ποιοι χρωστάνε τα περισσότερα στο Δημόσιο: Ο «Kosta Chris Γεω», ο «Apostolides Panay Δημ», ο «Ιωάννου Ιωάνν Νικ»



    ΣΧΟΛΙΑ